Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέες αντεγκλήσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω διαπραγματεύσεων

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε προχθές μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, λίγες μέρες προτού συνεχίσουν τις συνομιλίες για «ειρηνευτική συμφωνία», στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πρωτοβουλίας στη Μολδαβία αύριο 1η Ιούνη.

Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν πρόσφατα στη Μόσχα, με διαμεσολάβηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο, ιδιαίτερα σε θέματα διασύνδεσης και δρόμων μεταφοράς.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν αποφάσισε να αναγνωρίσει δημόσια ότι ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (που η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Αρμένιοι) ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Ομως το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι απειλεί να κάνει εκ νέου χρήση βίας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου Ι. Αλίεφ, ο οποίος απαίτησε να διαλυθεί η «αυτονομιστική» κυβέρνηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ανακοίνωση του αρμενικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι ο Αλίεφ εκτοξεύει ξανά «απειλές για γενοκτονία» και «προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμα επιθετική επιχείρηση εναντίον του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Η ένταση παραμένει υψηλή, ενώ στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» διαγκωνίζονται πολλοί «παίκτες» για επιρροή στον Νότιο Καύκασο, με ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία να διεκδικούν ρόλο «μεσολαβητή». Οι εχθροπραξίες στα σύνορα είναι συχνές και η κατάσταση οξύνθηκε μετά την εγκατάσταση, από τον αζερικό στρατό, φυλακίου ελέγχου στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε περιοχή μάλιστα που έχουν αναπτυχθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Αλίεφ, μιλώντας την Κυριακή στην πόλη Λατσίν, δήλωσε πως είναι καιρός, μετά τις αζερικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών το 2020, οι Αρμένιοι να εγκαταλείψουν τις «ψευδαισθήσεις» για ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Που σημαίνει «να τηρούν τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, να γίνουν κανονικοί, πιστοί στο κράτος πολίτες, να πετάξουν τα σύμβολα του ψευδοκράτους τους στον κάλαθο των αχρήστων και να διαλύσουν το λεγόμενο κοινοβούλιό τους», ανέφερε.

Στη Μολδαβία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή 40 και πλέον κρατών και των ευρωενωσιακών θεσμών, Πασινιάν και Αλίεφ θα συνομιλήσουν παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ