Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενισχύουν στρατιωτική συνεργασία Αυστραλία και Νότια Κορέα

Με φόντο την εντεινόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να αναβαθμιστούν σχήματα στον Ινδο-Ειρηνικό που θα μεγαλώσουν την πίεση κατά της Κίνας, με τη συμμετοχή της ίδιας της Ουάσιγκτον (Quad, AUKUS κ.ά.) ή μεταξύ στενών της συμμάχων, χτες ανακοινώθηκε και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής Νότιας Κορέας - Νησιών του Ειρηνικού, στη Σεούλ, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Αμυνας Νότιας Κορέας και Αυστραλίας, Λι Γιονγκ Σουπ και Ρίτσαρντ Μαρλς, συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς «αμυντικής συνεργασίας».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Λι εξέφρασε προθυμία για τη συμμετοχή των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων στα γυμνάσια «Indo-Pacific Endeavour» υπό την αιγίδα της Αυστραλίας, αλλά και σε επιχειρήσεις που οργανώνει το αυστραλιανό υπουργείο Αμυνας για την απομάκρυνση ναρκών από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την πραγματοποίηση συναντήσεων με στόχο την αναθεώρηση μνημονίου που υπεγράφη το 2011 για τη συνεργασία στρατιωτικών βιομηχανιών. Ο Αυστραλός υπουργός είχε συνάντηση και με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, εστιάζοντας σε «κοινές προσπάθειες» που χρειάζονται για να επεκταθεί η συνεργασία με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, αναφέρει ανακοίνωση της Σεούλ.

Την ώρα δε που η Σεούλ εντείνει τη στρατιωτική κινητικότητα και τις «αμυντικές» συνεργασίες, σε κλιμάκωση των δικών της ενεργειών προχωρά και η Πιονγιάνγκ.

Χτες, το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκτόξευση στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου τον Ιούνη προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Ρι Πιονγκ Τσολ.

Από τη πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα για εκτόξευση δορυφόρου μεταξύ 31ης Μαΐου (σήμερα) και 11ης Ιουνίου.

Το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι παραβιάζει ξανά κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα οχήματα εκτόξευσης και στους βαλλιστικούς πυραύλους είναι ίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ