Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετεκλογική ετοιμότητα όλων των «παικτών» για κλιμάκωση των παζαριών

Συνομιλίες του Ερντογάν με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Αιγύπτου κ.ά. | Πρόσκληση στο Βερολίνο από τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2023 The Associated

Την ετοιμότητα όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για κλιμάκωση των παζαριών με την Αγκυρα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής αποτυπώνουν οι επαφές που ακολουθούν την επανεκλογή του Ρ. Τ. Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Ηδη χτες έγινε γνωστό ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Βερολίνο, έχοντας ήδη επισημάνει, σε μήνυμα με τον οποίο τον είχε συγχαρεί για την επανεκλογή του, πως «η Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, συνδεόμαστε στενά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», αλλά και καλώντας «από δω και πέρα να προωθήσουμε τα κοινά μας ζητήματα με ανανεωμένο σθένος».

Ο δε εκπρόσωπος του Σολτς δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ενδιαφέρον είχαν και μια σειρά άλλες επισημάνσεις αξιωματούχων, όπως του Γ. Χαρντ, εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αντιπολιτευόμενης CDU/CSU για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ότι αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει μια «νηφάλια ανάλυση» θα αντιληφθεί πως «μόνο μαζί με την Ευρώπη μπορούν να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεχώρισε την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ ως πεδίο στο οποίο πρέπει να δυναμώσει η συνεργασία, όπως και η διεύρυνση της διμερούς και όχι μόνο στρατιωτικής συνεργασίας.

Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία αποτυπώνει πλευρές των παζαριών και των «ανταλλαγμάτων», ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ερντογάν «θέλει ακόμα να καταλήξουμε κάπου για τα F-16. Του είπα ότι εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα επικοινωνήσουμε ξανά (...) Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη βδομάδα».

Σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους δεσμών, των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο υπό το πρίσμα των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με τον οποίο - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και σε περιφερειακά θέματα.

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι η ανακοίνωση για ανταλλαγή πρέσβεων στην οποία προχωρούν και επίσημα Τουρκία και Αίγυπτος, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Με φόντο μια σειρά βήματα που έγιναν όλους τους τελευταίους μήνες, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων αλλά και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμα πεδία όπως η Ενέργεια, «οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», υπογράμμισε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ επανήλθε χτες στον ρόλο που η Αγκυρα έχει για την αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας, δηλώνοντας «απολύτως σίγουρος για το γεγονός ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πλήρες μέλος». Πρόσθεσε δε πως «θα έχουμε στενές επαφές με την Αγκυρα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για να συμβάλουμε στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής», εκτιμώντας ότι από την υποβολή της σχετικής πρόσκλησης έχουν γίνει «μεγάλα βήματα».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, ενώ τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν χθες «διαρροές» για τη σύνθεσή του, μετά από συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σύμφωνα μ' αυτές τις διαρροές, ο Ι. Καλίν προορίζεται να αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μ. Τσαβούσογλου, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται μετά από 8 χρόνια ο Μ. Σιμσέκ.

  • Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας σε βάρος 6 τηλεοπτικών δικτύων πανεθνικής εμβέλειας («Halk TV», KRT, TV5, «Flash Haber», SZC TV κ.ά.) που θεωρείται ότι είναι φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, με την κατηγορία της «προσβολής του κοινού» κατά την κάλυψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ