Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Νέα εκεχειρία και νέες συγκρούσεις

Νέα πενθήμερη εκεχειρία συμφώνησαν χθες οι δύο αντιτιθέμενοι στρατηγοί του Σουδάν, Α. Φ. Μπουρχάν και Μ. Χ. Ντάγκαλο, παρότι και τα δύο στρατόπεδα παραβιάζουν συστηματικά όλες τις σχετικές συμφωνίες.

Μέχρι χθες το μεσημέρι ακούγονταν σποραδικά πυρά σε βόρεια προάστια του Χαρτούμ και πυρά πυροβολικού στον νότιο τομέα της πόλης.

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», εξέφρασαν ικανοποίηση για την παράταση της διάτρητης εκεχειρίας, που ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ μέχρι τώρα σημειώνουν καθημερινά τις «νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός».

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι δεν μπόρεσαν να διανείμουν παρά μικρές ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν, εξαιτίας των μαχών και του ότι τα φορτία τους, που φτάνουν αεροπορικώς, έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό Σουδάν, γειτονική με το Τσαντ και ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί τη δεκαετία του 2000.

Σποραδικές μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στην Ελ Φάσερ, στο βόρειο Νταρφούρ, μέχρι και μέσα στον καταυλισμό εκτοπισμένων, Αμπού Σουκ, προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Σπίτια λεηλατήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις μάχες για μία ακόμα φορά.

Στο ανατολικό Νταρφούρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «περίπου 30 νεογέννητα πέθαναν μέσα σε νοσοκομείο αφότου άρχισαν οι μάχες, μεταξύ τους 6 την ίδια βδομάδα λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια των διακοπών της ηλεκτροδότησης».

Κυβερνήσεις γειτονικών χωρών εκφράζουν φόβους ότι η κρίση θα εξαπλωθεί και ζητούν βοήθεια από τον ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν λάβει παρά μηδαμινό μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από τους διεθνείς δωρητές.

Τα 3/4 των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας στις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών, ενώ άλλα, σε περιοχές που έχουν μείνει αλώβητες, ξεχειλίζουν από ασθενείς, ιδίως εκτοπισμένους.

Το ισλαμικό κόμμα «Ούμα» κατήγγειλε την εξελισσόμενη «απόπειρα να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο». Από την πλευρά του ο Γιάσερ Αρμάν, εκ των ηγετών της συμμαχίας «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (ΔΕΑ), κατηγόρησε ανθρώπους και οπαδούς του έκπτωτου πρώην δικτάτορα Ομαρ Μπασίρ ότι επιδιώκουν «να επιδεινώσουν τις διαφορές μεταξύ φυλών και εθνοτήτων» προκειμένου να βυθίσουν το Σουδάν στο χάος, με την προσδοκία ότι έτσι ο πληθυσμός θα ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους στα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ