Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΜΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
  • Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Καλεί τα συνδικάτα να συλλέγουν αυστηρά και μόνο τα εξής είδη: Γάζες (αποστειρωμένες - μη αποστειρωμένες - αυτοκόλλητες), ελαστικοί επίδεσμοι, οφθαλμικά επιθέματα, eye pads, tears naturale coll, clinofar amp, newsept οροί, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, μερκουροχρώμ, αλκοολούχες λοσιόν, αντισηπτικά, Hansaplast (αντιμικροβιακό spray και αντιμικροβιακή αλοιφή), jalplast (αλοιφή επουλωτική), leukoplast, hansaplast και σύριγγες, καθώς επίσης βρεφικές πάνες και βρεφικά γάλατα σε σκόνη. Η παράδοση του υλικού θα γίνεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητρόπολης).
  • Στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και ΣΕΤΗΠ καλούν σε συγκέντρωση υγειονομικού υλικού και ειδών για παιδιά, στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32), από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ.
  • Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. Η συγκέντρωση των ειδών (που είναι τα ίδια με την παραπάνω λίστα από το ΠΑΜΕ) θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στον πρώτο όροφο του κτιρίου του ΕΚΠ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του στη Νάουσα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).
Αμείωτες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και σε γειτονικά κράτη, συντηρώντας την ένταση που εύκολα μπορεί να μετατρέψει τη σπίθα σε πυρκαγιά.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χτες το απόγευμα μεθοριακές κωμοπόλεις του νότιου Λιβάνου ως απάντηση σε μια ρουκέτα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στην πόλη Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ, από την οποία φέρεται να τραυματίστηκαν μια 47χρονη και ο 15χρονος γιος της.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος 4 μαχητών της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, από τους οποίους οι 2 σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ταλούσα του νότιου Λιβάνου.

Χτες το απόγευμα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διαμήνυσε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσουν οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ισραήλ: Να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατήγγειλε επίσης ότι πολλές ξένες αντιπροσωπείες ταξίδεψαν στη Βηρυτό με προτάσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, αλλά σε αυτές τις προσπάθειες διέκρινε «μόνο έναν σκοπό, την ασφάλεια του Ισραήλ».

Οπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στη Βηρυτό γραπτή πρόταση για την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Χωρίς να κατονομάζει τη γαλλική πρόταση, ο Νασράλα είπε ότι μια αντιπροσωπεία «παρουσίασε ένα έγγραφο ως μεσολαβητής» και πρόσθεσε: «Διαβάζεις το έγγραφο - δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η ασφάλεια του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας τόνισε πως αν το Ισραήλ διευρύνει τον πόλεμο παραπέρα στον Λίβανο, η οργάνωσή του θα κάνει το ίδιο. Και «πρότεινε» στην ισραηλινή ηγεσία να εξασφαλίσει καταφύγιο για 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς σε περίπτωση γενίκευσης του μεταξύ τους πολέμου.

Την ίδια ώρα στη Συρία επανεμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος Σύρων στρατιωτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 εξ αυτών. Η επίθεση έγινε στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χάμα. Στις αρχές Φλεβάρη 5 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά τζιχαντιστών. Είχε προηγηθεί στις 9/1 άλλη επίθεση του ΙΚ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14 Σύρων στρατιωτών στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς.

Χτες, εξάλλου, ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τη Δευτέρα το Ναυτικό των «Φρουρών της Επανάστασης» δοκίμασε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες για το δραστικό βεληνεκές του όπλου που δοκιμάστηκε, ούτε για τον τύπο του πλοίου που τον εκτόξευσε.

Νωρίτερα, από το Ντουμπάι, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ Μάλικ Αλ Χούθι, σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι την τελευταία βδομάδα οι δυνάμεις του δεν επέτρεψαν σε κανένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ να περάσει από τον Κόλπο του Αντεν. «Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί απέτυχαν να διασφαλίσουν τη διέλευση οποιουδήποτε πλοίου κατευθυνόταν προς το Ισραήλ», ανέφερε.

«Δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά πλοία. Αυτή είναι μια πραγματική και μεγάλη νίκη για μας», είπε ο Αλ Χούθι σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ
Σχέδια για πλήρη ισοπέδωση της Γάζας και «τεντουπόλεις» προσφύγων στην ακτογραμμή

Συνεχίζονται τα παζάρια για εκεχειρία, υπό τις απειλές του Ισραήλ για γενικευμένη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Παιδιά σε συσσίτιο στη Ράφα

Copyright 2023 The Associated

Παιδιά σε συσσίτιο στη Ράφα
Τα επόμενα βήματα για μια γενικευμένη επίθεση στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας σχεδιάζει το Ισραήλ, με την Πολεμική Αεροπορία του να κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε βόρεια προάστια της πόλης, στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο συνεχίζονται από χτες τα παζάρια για μια ενδεχόμενη εκεχειρία, μεταξύ του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αιγύπτου, Κατάρ και Ισραήλ. Αντικείμενο είναι η επεξεργασία ενός «τελικού κειμένου» συμφωνίας για εκεχειρία 6 βδομάδων στη Γάζα, με παράλληλες διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση πυρός και σταδιακή απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ενδεχόμενο μιας δολοφονικής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, που εκτός από χιλιάδες θύματα θα προκαλέσει μεγάλη πίεση και στα σύνορα με την Αίγυπτο, κάνει ακόμα πιο τεταμένες τις σχέσεις των δύο χωρών, με το Κάιρο να απειλεί το Ισραήλ με «αναστολή» της διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας του 1978.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», η Αίγυπτος πρότεινε στο Ισραήλ να κατευθύνει τους Παλαιστίνιους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και δη στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ και να το χαρακτηρίσει δήθεν «ασφαλή ζώνη».

Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφεραν εξάλλου ότι το Ισραήλ έχει προτείνει τη δημιουργία τεντουπόλεων κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου. Η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 τέτοιων «καταυλισμών», καθένας εκ των οποίων θα έχει περίπου 25.000 σκηνές κατά μήκος της νοτιοδυτικής Λωρίδας της Γάζας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ότι δεν σκοπεύει να θέσει υπό στρατιωτική κατοχή τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά να πετύχει την «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, είναι καθαρό πως επιχειρείται η πλήρης ισοπέδωση της περιοχής, με τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους (σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο) να στριμώχνονται στην ακτογραμμή...

Στους 28.473 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στο μεταξύ, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, φτάνοντας τους 28.473, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 68.000. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι που εγκλωβίστηκαν σε συντρίμμια πόλεων και χωριών. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ακόμη χτες το μεσημέρι πως μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία 133 πτώματα και πάνω από 160 τραυματίες.

Αλλά και στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις σε νεαρούς Παλαιστίνιους, με θύμα χτες έναν 20χρονο στην πόλη Καλκίγια, που πυροβολήθηκε θανάσιμα σε στήθος, ώμους και κεφάλι με το πρόσχημα ότι επιχείρησε να πέσει πάνω σε στρατιώτες.

Παράλληλα, χτες, ξεπέρασε τις 24 ώρες η επιδρομή του στρατού στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς εντείνοντας τις καταστροφές δρόμων, βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα εκτιμά ότι από τις 7 Οκτώβρη, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 380 Παλαιστίνιους και έχουν συλλάβει πάνω από 6.000 άλλους.

Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες του πολέμου στη Γάζα είναι από χτες δύο ακόμα εργαζόμενοι του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera». Πρόκειται για έναν ρεπόρτερ και έναν οπερατέρ, που τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ κάλυπταν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε βόρειο προάστιο της Ράφα. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Χαν Γιούνις. Ο ένας ακρωτηριάστηκε στο πόδι για να γλιτώσει η ζωή του.

Ως χτες, οι νεκροί δημοσιογράφοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 85 από την έναρξη του πολέμου. Από αυτούς οι 78 είναι Παλαιστίνιοι, οι 3 Λιβανέζοι και οι 4 Ισραηλινοί. Στοιχεία του Γραφείου Ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που επικαλείται το «Al Jazeera», ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων σε τουλάχιστον 126 και τον αριθμό των συλληφθέντων από τον στρατό σε τουλάχιστον 10.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι από ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν άλλοι τρεις όμηροι, δίχως να διευκρινίσει πόσοι παραμένουν ζωντανοί. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες του ισραηλινού στρατού, επίσημα ανακοινώνονται 232 νεκροί στρατιώτες.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από την UNRWA

Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία επικοινωνία με το Ισραήλ για το σχέδιο «εκκένωσης» της Ράφα, τονίζοντας πως ο οργανισμός δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ισραηλινό στρατό σε καμία επιχείρηση «βίαιης, μη εθελοντικής απομάκρυνσης αμάχων από τις περιοχές τους...». Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, στη Γάζα δεν υπάρχει πλέον «κανένα ασφαλές μέρος».

Σε εξέλιξη παραμένει το ίδιο διάστημα η εσωτερική έρευνα αναφορικά με τους εργαζόμενους της οργάνωσης αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, UNRWA, που κατηγορούνται από το Ισραήλ πως συμμετείχαν σε επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Φιλίπ Λαζαρινί, τόνισε ότι η διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ήταν «καταστροφή». Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τον κατακλυσμό που έπληξε την περιοχή της Γάζας «είναι ίσως καιρός να βρεθεί μια πραγματική πολιτική λύση».

Το Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την άμεση παραίτηση του επικεφαλής του οργανισμού, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε σήραγγα κάτω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λαζαρινί απάντησε ότι το προσωπικό του είχε εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία ύστερα από οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονταν στην περιοχή, και δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «χρήζουν ανεξάρτητης έρευνας».

Είπε ακόμα ότι «από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 150 εγκαταστάσεις μας έχουν πληγεί» και από αυτές αρκετές έχουν καταστραφεί εντελώς. «Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, όπως και κάθε ισχυρισμός για ύπαρξη σηράγγων», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αξιόπιστο σχέδιο» για τον νέο εκτοπισμό των αμάχων Παλαιστινίων αξιώνουν οι ΗΠΑ

Νέο πακέτο 14 δισ. ευρώ για το Ισραήλ ψήφισε η αμερικανική Γερουσία

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας
Με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν την πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, την ώρα που εντείνει το μακελειό στη Γάζα, αλλά και να επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συνολικότερα συμφέροντά τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε «συμμάχους» και μη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε χτες βράδυ στον Λευκό Οίκο με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β'.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει της νέας σφαγής που ετοιμάζει το Ισραήλ με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι, ο Μπάιντεν δεν αντιτάχθηκε σε μια τέτοια επιχείρηση αλλά επανέλαβε υποκριτικά ότι το Ισραήλ οφείλει να έχει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» απομάκρυνσης των αμάχων... τη στιγμή που δεν έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας!

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί άμεσης, πλήρους και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, με απομάκρυνση του ισραηλινού κατοχικού στρατού από τη Γάζα.

Την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε αόριστα ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Αμπντάλα Β' τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, επισημαίνοντας πως εκεί «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη αφόρητη». Ξαναζήτησε, δίχως κανένα απολύτως αποτέλεσμα, να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», «άμεση» και «διαρκής», στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση των Μπάιντεν - Αμπντάλα Β' στον Λευκό Οίκο, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χορήγηση «βοήθειας» 95,3 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, εκ των οποίων τα 14 δισ. δολάρια αφορούν σε νέα βοήθεια στο κράτος - δολοφόνο.

Το νομοσχέδιο είναι ακόμα αμφίβολο αν θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία, καθώς συνεχίζονται παζάρια και αντιθέσεις όχι ως προς το σκέλος που αφορά στο Ισραήλ, αλλά τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενδοπαλαιστινιακός διάλογος στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη

Την ίδια ώρα και η Ρωσία επιχειρεί να ενισχύσει την παρέμβασή της στις εξελίξεις και στην περιοχή.

Ο Αλί Φεϊσάλ, μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, μιλώντας χτες στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ανήγγειλε ότι στις 29 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα «ενδοπαλαιστινιακός διάλογος» «και έχουμε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε αυτόν».

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε εκ νέου αναφερθεί στην προοπτική μετάβασης στη Μόσχα του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, λέγοντας ότι «ο Αμπάς έχει πρόσκληση σε ισχύ, ελπίζουμε ότι σε βολικό και για τις δύο πλευρές χρόνο η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί».

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε ακόμη πως «οι ενέργειες θα πρέπει να είναι εποικοδομητικές, να στοχεύουν σε μια συνολική λύση του προβλήματος εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων που έχει ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Το αραβικό δίκτυο «Sky News Arabia» μετέδωσε χτες ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Χαμάς στην ενδεχόμενη συγκρότηση μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών. Η εξέλιξη έγινε γνωστή αφότου ο Αμπάς παρουσίασε σχετική πρόταση στον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ντόχα τη Δευτέρα.

Η πρόταση αυτή περιγράφει σχέδια κυβερνητικού ανασχηματισμού στην Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων, όπως η μελλοντική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, και δείχνει να απαντά εν μέρει στις πρόσφατες πιέσεις των ΗΠΑ για «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Νέα αντίδραση της Κίνας

Από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Ράφα, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επισήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Επαναφέρει την πρόταση για ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε και χτες από το Ντουμπάι όπου βρέθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων (World Governments Summit, WGS), την πρότασή του να αναλάβει η Τουρκία ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης στο Παλαιστινιακό.

Κατηγόρησε δε το Ισραήλ (με το οποίο βέβαια ουδέποτε σταμάτησε τη στενή οικονομική και εμπορική συνεργασία) ότι συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, του σφετερισμού και της καταστροφής εδώ και δεκαετίες και ότι, εάν επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην περιοχή, «θα πρέπει να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967».

Επανέλαβε ότι «ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής».

Στο Ντουμπάι, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και ηγέτες άλλων χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Παρεμβάσεις από Παρίσι και Βερολίνο

Την ίδια ώρα στην ΕΕ, η οποία στηρίζει πολύμορφα τη διαιώνιση της κατοχής και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατακτητή Ισραήλ, καταγράφονται ορισμένες κινήσεις για να «χρυσωθεί το χάπι», ενώ γίνεται ξανά λόγος για «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι ισραηλινές δυνάμεις μακελεύουν τον Παλαιστινιακό λαό.

Στη Γαλλία το υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις σε 28 Εβραίους εποίκους για βιαιοπραγίες σε Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης. Τους απαγόρευσε, μεταξύ άλλων, την είσοδο στο γαλλικό έδαφος, καταδικάζοντας τις πράξεις τους και την «απαράδεκτη βία». Πάντως, δεν δημοσιοποίησε τη λίστα με τα 28 ονόματα εποίκων.

Το ίδιο είχαν κάνει προ εβδομάδων οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, σε βάρος μόλις 4 Εβραίων εποίκων.

Βέβαια η «απαράδεκτη βία» των Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων εντείνεται, με τις πλάτες και τη στήριξη του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Στο Βερολίνο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ Αλ Μάλικι συναντήθηκε με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, μία μέρα προτού αυτή αναχωρήσει για το Ισραήλ και την πέμπτη (από τις 7 Οκτώβρη) περιοδεία της σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Γερμανίδα υπουργός είπε ότι αν το Ισραήλ δράσει κατά της Χαμάς στη Ράφα, τότε «είναι κοινή μας ευθύνη, ευθύνη του ισραηλινού στρατού να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους για τους ανθρώπους που θα αναζητήσουν ασφάλεια... Αυτοί οι γονείς, τα παιδιά, οι οικογένειες, δεν μπορούν να εξαφανιστούν. Δεν μπορούν να πάνε πουθενά». Επανέλαβε δε την έκκληση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κατηγόρησε ωστόσο τη ...Χαμάς ότι δημιούργησε «ένα απίστευτο δίλημμα, επειδή κρύβεται πίσω από τους αμάχους της Γάζας».

Στη Ρώμη ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της RAI, μιλώντας για τη στρατηγική του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είπε: «Τώρα το Ισραήλ κάνει λάθος, υπάρχουν υπερβολικά πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς». Ζήτησε λοιπόν από το Ισραήλ «να αποφύγει αντίποινα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για γενοκτονία και πως «πρέπει όλοι να θέσουν ως στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της βίας των ισραηλινών επιθέσεων».

Από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προέβλεψε χτες ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθούν ευρύτερα και να προκαλέσουν ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων. Μιλώντας στο δίκτυο «Sky News Arabia», είπε ότι υπάρχουν έντονοι φόβοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Δεν είπε λέξη όμως για το Ισραήλ, που έχει αναπτύξει εδώ και δεκαετίες μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Διεργασίες για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο μετά την πρόταση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για πιθανό εμπάργκο ή μείωση στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προς το Ισραήλ, απάντησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς. Ανερυθρίαστα είπε ότι η χώρα του τάχα «είναι προσκολλημένη στους διεθνείς νόμους πολέμου» και «εξασφαλίζει την ασφαλή κίνηση αμάχων στη Γάζα»...

Τη Δευτέρα, ολλανδικό εφετείο είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση να εξάγει ανταλλακτικά για ισραηλινά μαχητικά F-35, επειδή παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, την περασμένη βδομάδα στην Ιαπωνία η εταιρεία «Itochu» ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία «Elbit Systems» μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, αφότου το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ τον Γενάρη κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει επιθέσεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη σταματά όλες τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ για τον ίδιο λόγο, επαναφέροντας το αίτημα για «δίκαιη και μόνιμη λύση του Παλαιστινιακού».

Στο Βέλγιο, η περιφερειακή κυβέρνηση της γαλλόφωνης Βαλονίας ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές πυρομαχικών και πυρίτιδας στο Ισραήλ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το «Associated Ρress», οι χώρες που συνεχίζουν να πουλούν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ χωρίς δεύτερη σκέψη είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ