Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Αμείωτες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και σε γειτονικά κράτη, συντηρώντας την ένταση που εύκολα μπορεί να μετατρέψει τη σπίθα σε πυρκαγιά.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χτες το απόγευμα μεθοριακές κωμοπόλεις του νότιου Λιβάνου ως απάντηση σε μια ρουκέτα που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στην πόλη Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ, από την οποία φέρεται να τραυματίστηκαν μια 47χρονη και ο 15χρονος γιος της.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος 4 μαχητών της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, από τους οποίους οι 2 σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ταλούσα του νότιου Λιβάνου.

Χτες το απόγευμα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διαμήνυσε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσουν οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ισραήλ: Να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατήγγειλε επίσης ότι πολλές ξένες αντιπροσωπείες ταξίδεψαν στη Βηρυτό με προτάσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, αλλά σε αυτές τις προσπάθειες διέκρινε «μόνο έναν σκοπό, την ασφάλεια του Ισραήλ».

Οπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ, την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στη Βηρυτό γραπτή πρόταση για την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Χωρίς να κατονομάζει τη γαλλική πρόταση, ο Νασράλα είπε ότι μια αντιπροσωπεία «παρουσίασε ένα έγγραφο ως μεσολαβητής» και πρόσθεσε: «Διαβάζεις το έγγραφο - δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η ασφάλεια του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας τόνισε πως αν το Ισραήλ διευρύνει τον πόλεμο παραπέρα στον Λίβανο, η οργάνωσή του θα κάνει το ίδιο. Και «πρότεινε» στην ισραηλινή ηγεσία να εξασφαλίσει καταφύγιο για 2 εκατομμύρια Ισραηλινούς σε περίπτωση γενίκευσης του μεταξύ τους πολέμου.

Την ίδια ώρα στη Συρία επανεμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», εξαπολύοντας επίθεση σε βάρος Σύρων στρατιωτών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 εξ αυτών. Η επίθεση έγινε στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χάμα. Στις αρχές Φλεβάρη 5 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά τζιχαντιστών. Είχε προηγηθεί στις 9/1 άλλη επίθεση του ΙΚ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14 Σύρων στρατιωτών στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς.

Χτες, εξάλλου, ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τη Δευτέρα το Ναυτικό των «Φρουρών της Επανάστασης» δοκίμασε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες για το δραστικό βεληνεκές του όπλου που δοκιμάστηκε, ούτε για τον τύπο του πλοίου που τον εκτόξευσε.

Νωρίτερα, από το Ντουμπάι, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ Μάλικ Αλ Χούθι, σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι την τελευταία βδομάδα οι δυνάμεις του δεν επέτρεψαν σε κανένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ να περάσει από τον Κόλπο του Αντεν. «Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί απέτυχαν να διασφαλίσουν τη διέλευση οποιουδήποτε πλοίου κατευθυνόταν προς το Ισραήλ», ανέφερε.

«Δεν μπορούν πλέον να προστατεύσουν ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά πλοία. Αυτή είναι μια πραγματική και μεγάλη νίκη για μας», είπε ο Αλ Χούθι σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ