Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΖΑΡΙΩΝ Η ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Επίσκεψη εργασίας» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Από τη συνάντηση στη Λάρνακα

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση στη Λάρνακα
Στη Λάρνακα βρέθηκε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Ελί Κοέν, στο πλαίσιο «επίσκεψης εργασίας» για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία «διαδρόμου» που μέσω της Κύπρου θα διασφαλίζει τη μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, στο πλαίσιο ευρύτερου παζαριού για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή αλλά και σχεδιασμών μέχρι και για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Με φόντο ευρύτερες διεργασίες για τον ρόλο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στη «σταθερότητα» της περιοχής και ενώ στρατιωτικά μέσα και σχέδια «συρρέουν» στη γειτονιά μας στο όνομα και της «αρωγής» προς τον Παλαιστινιακό και άλλους λαούς, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, μίλησε για «ανθρωπιστικές ανάγκες» που «κλιμακώνονται» και έτσι - όπως είπε - «αυξάνεται η επείγουσα ανάγκη για δράση». Υποστήριξε δε ότι «το σχέδιο θαλάσσιου διαδρόμου της Κύπρου (σ.σ. "Αμάλθεια") προβλέπει έναν συμπαγή υλικοτεχνικό κόμβο» αποδίδοντας σε αυτόν τον «διάδρομο» ρόλο «τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και υποδεχόμενος τον Κοέν στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, όπου μίλησε για «μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση» που μπορεί να ξεκινήσει.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπουργός μίλησε για έργο «σημαντικό για την περιοχή και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να καταγραφεί η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, με τον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα, για να τον ευχαριστήσει «για τη στενή συνεργασία της Κύπρου και την υποστήριξή της στις ΗΠΑ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για τη διασφάλιση της σωτηρίας και της ασφάλειας των πολιτών των ΗΠΑ στην περιοχή». Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, ο Οστιν επαίνεσε την Κύπρο για τη «σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον ρόλο της στην υποστήριξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα», ενώ «οι δύο υπουργοί εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή (τους) για την διευρυνόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου»...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό

Ράφα, περιμένοντας για ένα πιάτο φαΐ: Στις πλάτες χιλιάδων εκτοπισμένων δυναμώνουν σκληρά παζάρια

Copyright 2023 The Associated

Ράφα, περιμένοντας για ένα πιάτο φαΐ: Στις πλάτες χιλιάδων εκτοπισμένων δυναμώνουν σκληρά παζάρια
Σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς αποτέλεσμα παρέμειναν και χτες, για τρίτη συνεχή μέρα, τα παζάρια στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να θέτουν συνεχή εμπόδια - απειλώντας με νέο βέτο - στην έκδοση οποιασδήποτε απόφασης που θα απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται επί μέρες ένα τετρασέλιδο προσχέδιο που έχουν καταρτίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Με δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ στη σφαγή στη Γάζα και το αμερικανικό βέτο σε οποιαδήποτε έκκληση για εκεχειρία, όλες αυτές τις μέρες, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες παζαρεύουν άλλες «ηπιότερες» διατυπώσεις, όπως «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», «παύση», «αναστολή των εχθροπραξιών», χωρίς αποτέλεσμα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεθοδεύσουν και το ποιος θα έχει δικαίωμα να «επιβλέπει» τη βοήθεια που θα προωθηθεί προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα από τα τελευταία προσχέδια του κειμένου προβλέπονται «η άμεση αναστολή των εχθροπραξιών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και έκτακτα μέτρα προς τη διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Αργά χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο πρέσβης του Ισημερινού, χώρας που προεδρεύει στο Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να συνεχίσει σήμερα τις διαπραγματεύσεις και να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία. Και η προεδρία θα επαναπρογραμματίσει την ψηφοφορία για αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί», δήλωσε.

Από τις 7 Οκτώβρη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει μόνο μία απόφαση για τον πόλεμο στη Γάζα, στις 15 Νοέμβρη, με την οποία ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε 5 άλλα κείμενα σε διάστημα δύο μηνών. Ψήφισμα που ζητούσε να κηρυχθεί «αμέσως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» απορρίφθηκε, όταν προσέκρουσε στο βέτο των ΗΠΑ, στις 8 Δεκέμβρη.

«Θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε προχτές το βράδυ ο Μ. Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Ουάσιγκτον να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι αντιτίθεται στην εκεχειρία, γιατί κάτι τέτοιο «θα ωφελούσε τη Χαμάς».

Στο φόντο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ισχυρίστηκε χτες ότι «προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ στο νέο έτος είναι «να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» ο πόλεμος στη Γάζα, προσθέτοντας όμως ότι «είναι σαφές πως αυτή η σύγκρουση πρέπει να μετακινηθεί - και θα μετακινηθεί - σε μια φάση χαμηλότερης έντασης». Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να βοηθούν το Ισραήλ», ώστε να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε στις 7 Οκτώβρη.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν σε ανάρτησή του ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ να αντιταχθεί στην έγκριση ετήσιου προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, κατηγορώντας την ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Η UNRWA απέρριψε τις αιτιάσεις ως ανυπόστατες καταγγέλλοντας τον ισραηλινό στρατό για απρόκλητη, ωμή βία σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και για τη δολοφονία 136 υπαλλήλων της.

Σκληρά παζάρια και στο Κάιρο

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν και στο Κάιρο, όπου προσήλθε χτες ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για διαπραγματεύσεις με τον Αμπάς Καμάλ, αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι οι νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και μια σύντομη ή μεγαλύτερης διάρκειας εκεχειρία.

Ο Χανίγια, που χτες συναντήθηκε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει «να σταματήσει ο πόλεμος, για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης Παλαιστίνιων φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία είχε πρόσβαση σε μέρος των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ο Γάζι Χαμάντ, πολιτικό στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας χτες στο «Al Jazeera» υποστήριξε ότι προτεραιότητα της οργάνωσής του είναι ο τερματισμός του πολέμου και όχι απλά μια ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων συνοδεία ολιγοήμερης εκεχειρίας, γιατί θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση επίθεσης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Πρόσθεσε δε πως «μια παύση» στις μάχες «δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Χαμάς ούτε των Παλαιστινίων».

Πηγή της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» (δεύτερης σημαντικότερης στη Λωρίδα της Γάζας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ζιάντ Αλ Ναχάλα, αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης βδομάδας για συνομιλίες.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη Γάζα αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση με σκοπό την ανταλλαγή κρατουμένων».

Επιπροσθέτως, η εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε σε χτεσινό ρεπορτάζ ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Παλαιστίνιους για το «μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Οχθης» και την «επόμενη μέρα».

Το «Al Jazeera», μεταφέροντας πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στη Βαρσοβία ανάμεσα στους αρχηγούς της CIA και της Μοσάντ και στον πρωθυπουργό του Κατάρ «ήταν θετικές», οδηγώντας στη συνέχιση της συνεργασίας Καταριανών μεσολαβητών και διαπραγματευτών με στελέχη της Χαμάς για μια πιθανή εκεχειρία.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτσογκ δήλωσε πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια, για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων», ενώ το ίδιο διάστημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντώντας οικογένειες ομήρων, είπε ότι έστειλε «δύο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει διαδικασία απελευθέρωσης».

Ρωσο-αραβικό φόρουμ με αναφορές σε Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα

Τον «επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ» εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα καταδίκασαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Μαρόκου και αραβικών χωρών που συμμετείχαν στο 6ο Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές.

Οι υπουργοί αρνήθηκαν να δικαιολογήσουν τον πόλεμο ως αυτοάμυνα, καλώντας τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να υιοθετήσουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα, καταδικάζοντας τις «πράξεις που στοχοποιούν την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών και εγκαταστάσεων, του ενεργειακού εφοδιασμού, των πετρελαιαγωγών και των εγκαταστάσεων».

Η Μαλαισία απαγορεύει ελλιμενισμό ισραηλινών πλοίων

Πάντως δεν είναι μόνο οι Χούθι της Υεμένης που ορθώνουν εμπόδια στην ναυσιπλοΐα ισραηλινών πλοίων. Χτες η Μαλαισία απαγόρευσε στα ισραηλινά φορτηγά πλοία να αγκυροβολούν στα λιμάνια της χώρας, σε απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες «αγνοούν τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές».

Επίσης, θα απαγορευτεί στα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ να φορτώνουν εμπορεύματα σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών ZIM, που είχε άδεια λειτουργίας στη Μαλαισία από το 2002, μολονότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νεκροί 6 μαχητές της Χεζμπολάχ από ισραηλινά πυρά

«Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα αλλάξουν τίποτε. Η Χεζμπολάχ έχει το πάνω χέρι στα σύνορα. Θα συνεχίσει τη μάχη υποστήριξης της Γάζας, με όποιο κόστος», ανέφερε χτες ο σεΐχης Ναμπίλ Κάουκ, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων «Naharnet», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα νέα φονικά πλήγματα που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε βάρος μαχητών της οργάνωσης. Το τελευταίο 48ωρο από τα πλήγματα αυτά έχασαν τη ζωή τους 4 μαχητές της Χεζμπολάχ το βράδυ της Τρίτης και άλλοι 2 χτες το πρωί.

Από τις 8 Οκτώβρη που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στα σύνορα έχουν σκοτωθεί πάνω από 130 Λιβανέζοι (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, 1 στρατιώτης και 17 πολίτες). Τα θύματα από την ισραηλινή πλευρά περιορίζονται σε 7 νεκρούς στρατιώτες και 4 πολίτες.

Χτες, η Χεζμπολάχ χτύπησε μεταξύ άλλων θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Μετούλα ενώ ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα περίχωρα των μεθοριακών λιβανέζικων πόλεων Αϊτα αλ Σάαμπ, Κφαρσούμπα, Χφαρχαμάμ και Χάλτα.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Ο κατοχικός στρατός χτύπησε πάνω από 300 στόχους σε ένα 24ωρο

Αμέτρητα παιδιά βιώνουν σφαγή χωρίς τέλος
Αμέτρητα παιδιά βιώνουν σφαγή χωρίς τέλος
Με τη στήριξη των ΗΠΑ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους, που στηρίζουν στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το Ισραήλ και αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» ενώ συνεχίζεται το έγκλημα κατά των Παλαιστινίων, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός χτες, 75η μέρα της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιθέσεις σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων, μεταξύ τους 8.000 παιδιών και 6.200 γυναικών, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 52.600.

Χιλιάδες είναι επίσης οι αγνοούμενοι, οι περισσότεροι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Προαναγγέλλοντας συνέχιση της σφαγής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε χτες ότι «συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη... Οποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε, είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Χαρακτηριστικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο χτυπήθηκαν τουλάχιστον «300 στόχοι».

Μεταξύ άλλων, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια χτυπήθηκε χτες το πρωί για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 46 νεκρούς, περίπου 110 τραυματίες και αρκετούς εγκλωβισμένους μέσα στα ερείπια.


Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχτηκαν χτες και οι νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις, ενώ ανηλεώς βομβαρδίστηκε ξανά και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Το μεσημέρι, σε περιοχή της Ράφα κοντά στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο βομβαρδίστηκαν κατοικίες, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με το «Al Jazeera», «πολλές κατοικίες γεμάτες ανθρώπους καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε επίσης πληροφορίες για «σφοδρές συγκρούσεις» μεταξύ μαχητών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών σε συνοικίες της Χαν Γιούνις.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι πάνω από το 60% των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και ότι οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων.

Φτώχεια και πείνα

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Παρότι ορισμένα φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν το προηγούμενο 48ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 μέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε ξανά εκπρόσωπος της UNICEF, επισημαίνοντας ότι τα μικρά παιδιά στη Γάζα έχουν μόλις το 10% του νερού που χρειάζονται για να ξεδιψάσουν, να πλυθούν, να ετοιμαστεί το φαγητό τους και να πλυθούν τα ρούχα τους.

Ο δε υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρμόδιος για τις αραβικές χώρες, Π. Ρεϊντμέικερ, δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη θα ζουν βουτηγμένοι στη φτώχεια «για μήνες και χρόνια», λόγω του ισραηλινού πολέμου. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από 7 Οκτωβρίου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα και μισθούς και θα εξαρτώνται για καιρό από τη διεθνή βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι έφτασε στη Γάζα αυτοκινητοπομπή 46 φορτηγών που μεταφέρει 750 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, την πρώτη με προέλευση την Ιορδανία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το κομβόι διήλθε μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, με τον εκπρόσωπο του WFP στην Παλαιστίνη, Σαμίρ Αμπντέλ Τζαμπίρ, να δηλώνει ότι η δημιουργία ενός διαδρόμου μέσω Ιορδανίας θα εξασφαλίσει «μεγαλύτερη βοήθεια και περισσότερα φορτηγά στη διαδρομή».

Βασανιστήρια και θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων

Τους θανάτους πολλών Παλαιστινίων που πιάστηκαν κρατούμενοι τις τελευταίες βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει σχετική «έρευνα».

Τα θύματα κρατούνταν στη στρατιωτική βάση Σντε Τεϊμάν στο νότιο Ισραήλ, κοντά στην Μπερσεβά, όπου μεταφέρθηκαν μετά την αιχμαλωσία τους μαζί με εκατοντάδες άλλους.

Σε ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αποτυπώνονται ορισμένα μόνο από τα βάρβαρα βασανιστήρια σε βάρος των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς αναφέρεται ότι «έχουν δεμένα μάτια και τα χέρια σε χειροπέδες τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα».

Οσοι «τυχεροί» από τους συλληφθέντες Παλαιστινίους αφέθηκαν ελεύθεροι φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης και βασανιστηρίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως καταγράφει και χαρακτηριστικό βίντεο σε ρεπορτάζ του BBC.

Σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές

Στο μεταξύ, παρά τις τρομοκρατικές μεθόδους, την τεράστια υπεροπλία σε εξοπλισμούς και την πολύμορφη στήριξή του από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συναντά σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στις 27 Οκτώβρη έφτασαν χτες τους 134, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η δε Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της ισραηλινής Βουλής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που υποβάλλονται σε θεραπείες και νοσηλεία είναι τουλάχιστον 2.816, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τον αριθμό τραυματιών που έχει ανακοινώσει επίσημα ο κατοχικός στρατός.

Απ' αυτούς τους στρατιώτες το 91% έχουν τραυματιστεί σχετικά ελαφρά, το 6% αντιμετωπίζουν τραύματα μεσαίας κλίμακας και το 3% έχουν πολύ σοβαρά τραύματα, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ το 18% αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Εισβολές, επιδρομές και συλλήψεις

Οι εγκληματικές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης δεν έλειψαν ούτε χτες, προκαλώντας νέα θύματα και συνεχίζοντας το καθημερινό μπαράζ συλλήψεων δεκάδων.

Τελευταίο θύμα ο 28χρονος Παλαιστίνιος ιατρικός επισκέπτης Μπασίλ αλ Μουχατάσιμπ, που δέχθηκε πυρά ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Αϊνούν, βόρεια της Χεβρώνας, επειδή έκανε λάθος και έστριψε σε δρόμο που είναι αποκλεισμένος από τις κατοχικές δυνάμεις αφότου ξεκίνησε η επίθεση στη Γάζα. Η τραγική κατάληξη του νεαρού ήταν θέμα λίγων ωρών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο ισραηλινός στρατός εμπόδιζε τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν και να παραλάβουν τραυματίες.

Πριν τα χαράματα δυνάμεις του στρατού εισέβαλαν στην κωμόπολη Γιαμούν (δυτικά της Τζενίν) και προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο νεαρών σε επιδρομή στα σπίτια των οικογενειών τους. Η παρουσία του στρατού στις παρακείμενες περιοχές Κφαρ Νταν και Τζενίν προκάλεσε συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους. Ο στρατός εισέβαλε και στο χωριό Τζαλάμα (ΒΑ της Τζενίν), προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια με τη χρήση μονάδων πυροβολικού.

Ρίψη τοξικών δακρυγόνων κοντά σε μαθητές σχολείων της περιοχής Ουμ Ρούκμπα της πόλης Χαντίρ (νότια της Βηθλεέμ) προκάλεσαν δύσπνοια σε δεκάδες αμάχους (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά).

Παράλληλα, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε 15 σπίτια στο χωριό Λάμπαν αλ Σαρκίγια που βρίσκεται νότια της Ναμπλούς, και κατάσχεσαν με το «έτσι θέλω» 15 αυτοκίνητα. Από τις 7 Οκτώβρη, οι επιθέσεις στρατού και Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 300 Παλαιστινίων, τον τραυματισμό χιλιάδων και τις συλλήψεις εκατοντάδων.

ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινά άρματα βομβάρδισαν σπίτια σε κιμπούτς στις 7 Οκτώβρη

Αποκαλυπτικό βίντεο ξεσκεπάζει για άλλη μια φορά τα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας

Τα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας - τα οποία αναπαράγονται από τα εγχώρια αστικά ΜΜΕ και επιτελεία της παραπληροφόρησης - σχετικά με τη «σφαγή εκατοντάδων αμάχων στα κιμπούτς από τη Χαμάς» στις 7 Οκτώβρη, ξεσκεπάζονται για άλλη μια φορά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση ενός νέου αποκαλυπτικού βίντεο από κάμερα ελικοπτέρου της ισραηλινής αστυνομίας.

Στο βίντεο, που δημοσιοποίησε την Τρίτη το ισραηλινό news12, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ισραηλινό άρμα μάχης ρίχνει όλμους σε σπίτι στο κιμπούτς Μπεέρι, στο οποίο βρίσκονταν μαχητές της Χαμάς μαζί με αιχμάλωτους Ισραηλινούς.

Οπως είχε γίνει γνωστό και τότε, στο συγκεκριμένο σπίτι σκοτώθηκαν 13 άτομα, πέφτοντας ωστόσο θύματα όχι της Χαμάς όπως είχε ισχυριστεί εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αλλά θύματα «φίλιων πυρών», όπως είχαν αφηγηθεί αργότερα σε δημοσιογράφους οι μοναδικές δύο γυναίκες που κατάφεραν να διαφύγουν, η Γιασμίν Παράτ και η Χαντάς Νταγκάν.

Μετά και από την τελευταία αποκάλυψη, καταρρέουν με πάταγο τα ψέματα που είχε πει τότε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Γκολάν Βαχ, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Οκτώβρη, ότι δηλαδή η Χαμάς είχε μαζέψει 15 ανθρώπους μέσα, «συμπεριλαμβανομένων 8 βρεφών τα οποία σκότωσε και έκαψε».

Και τότε βέβαια είχε έρθει σε δύσκολη θέση ο αντισυνταγματάρχης όταν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφο πώς η Χαμάς κατάφερε να προκαλέσει στο κιμπούτς Μπεέρι τέτοια καταστροφή - οι εικόνες από τα ισοπεδωμένα σπίτια του κιμπούτς έκαναν σαφές ότι αυτά χτυπήθηκαν από βαρύ οπλισμό που δεν διαθέτει η Χαμάς. Είχε απαντήσει τότε ότι «τα άρματα μάχης επιτέθηκαν επειδή είχαν μπλοκαριστεί στα σπίτια αυτά (άνδρες της Χαμάς) και έπρεπε να ανακτήσουμε όλο τον εποικισμό... πράγμα που δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως τα τανκς».

Οπως σημειώνει και το βρετανικό «The Cradle», που «αλίευσε» το θέμα από τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι πληροφορίες αυτές υποδεικνύουν ότι «όσοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι σκοτώθηκαν εξαιτίας των πυρών του τανκ και δεν κάηκαν ζωντανοί από τους μαχητές της Χαμάς που είχαν αμπαρωθεί μέσα στο κτίριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ