Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Ο κατοχικός στρατός χτύπησε πάνω από 300 στόχους σε ένα 24ωρο

Αμέτρητα παιδιά βιώνουν σφαγή χωρίς τέλος
Αμέτρητα παιδιά βιώνουν σφαγή χωρίς τέλος
Με τη στήριξη των ΗΠΑ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους, που στηρίζουν στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το Ισραήλ και αναμασούν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» ενώ συνεχίζεται το έγκλημα κατά των Παλαιστινίων, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός χτες, 75η μέρα της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιθέσεις σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων, μεταξύ τους 8.000 παιδιών και 6.200 γυναικών, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 52.600.

Χιλιάδες είναι επίσης οι αγνοούμενοι, οι περισσότεροι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Προαναγγέλλοντας συνέχιση της σφαγής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε χτες ότι «συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη... Οποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε, είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Χαρακτηριστικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο χτυπήθηκαν τουλάχιστον «300 στόχοι».

Μεταξύ άλλων, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια χτυπήθηκε χτες το πρωί για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 46 νεκρούς, περίπου 110 τραυματίες και αρκετούς εγκλωβισμένους μέσα στα ερείπια.


Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχτηκαν χτες και οι νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιούνις, ενώ ανηλεώς βομβαρδίστηκε ξανά και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Το μεσημέρι, σε περιοχή της Ράφα κοντά στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο βομβαρδίστηκαν κατοικίες, με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με το «Al Jazeera», «πολλές κατοικίες γεμάτες ανθρώπους καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε επίσης πληροφορίες για «σφοδρές συγκρούσεις» μεταξύ μαχητών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών σε συνοικίες της Χαν Γιούνις.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι πάνω από το 60% των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και ότι οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων.

Φτώχεια και πείνα

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό και το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Παρότι ορισμένα φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν το προηγούμενο 48ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 μέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε ξανά εκπρόσωπος της UNICEF, επισημαίνοντας ότι τα μικρά παιδιά στη Γάζα έχουν μόλις το 10% του νερού που χρειάζονται για να ξεδιψάσουν, να πλυθούν, να ετοιμαστεί το φαγητό τους και να πλυθούν τα ρούχα τους.

Ο δε υποδιευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρμόδιος για τις αραβικές χώρες, Π. Ρεϊντμέικερ, δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη θα ζουν βουτηγμένοι στη φτώχεια «για μήνες και χρόνια», λόγω του ισραηλινού πολέμου. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από 7 Οκτωβρίου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα και μισθούς και θα εξαρτώνται για καιρό από τη διεθνή βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι έφτασε στη Γάζα αυτοκινητοπομπή 46 φορτηγών που μεταφέρει 750 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, την πρώτη με προέλευση την Ιορδανία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το κομβόι διήλθε μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, με τον εκπρόσωπο του WFP στην Παλαιστίνη, Σαμίρ Αμπντέλ Τζαμπίρ, να δηλώνει ότι η δημιουργία ενός διαδρόμου μέσω Ιορδανίας θα εξασφαλίσει «μεγαλύτερη βοήθεια και περισσότερα φορτηγά στη διαδρομή».

Βασανιστήρια και θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων

Τους θανάτους πολλών Παλαιστινίων που πιάστηκαν κρατούμενοι τις τελευταίες βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει σχετική «έρευνα».

Τα θύματα κρατούνταν στη στρατιωτική βάση Σντε Τεϊμάν στο νότιο Ισραήλ, κοντά στην Μπερσεβά, όπου μεταφέρθηκαν μετά την αιχμαλωσία τους μαζί με εκατοντάδες άλλους.

Σε ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αποτυπώνονται ορισμένα μόνο από τα βάρβαρα βασανιστήρια σε βάρος των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς αναφέρεται ότι «έχουν δεμένα μάτια και τα χέρια σε χειροπέδες τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα».

Οσοι «τυχεροί» από τους συλληφθέντες Παλαιστινίους αφέθηκαν ελεύθεροι φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης και βασανιστηρίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως καταγράφει και χαρακτηριστικό βίντεο σε ρεπορτάζ του BBC.

Σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές

Στο μεταξύ, παρά τις τρομοκρατικές μεθόδους, την τεράστια υπεροπλία σε εξοπλισμούς και την πολύμορφη στήριξή του από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συναντά σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στις 27 Οκτώβρη έφτασαν χτες τους 134, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η δε Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της ισραηλινής Βουλής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που υποβάλλονται σε θεραπείες και νοσηλεία είναι τουλάχιστον 2.816, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τον αριθμό τραυματιών που έχει ανακοινώσει επίσημα ο κατοχικός στρατός.

Απ' αυτούς τους στρατιώτες το 91% έχουν τραυματιστεί σχετικά ελαφρά, το 6% αντιμετωπίζουν τραύματα μεσαίας κλίμακας και το 3% έχουν πολύ σοβαρά τραύματα, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ το 18% αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ