Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις στην τηλεθέρμανση

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν την Τρίτη σωματεία και μαζικοί φορείς της Πτολεμαΐδας, ύστερα από κάλεσμα του Παραρτήματος Εορδαίας - Αμύνταιου - Φλώρινας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ), ενάντια στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

Πρόσφατα, η ΔΕΤΗΠ ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης κατά 57%. Μέλη σωματείων και φορέων συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΕΤΗΠ και προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία - πανάκριβο το ρεύμα», «πανάκριβο το ρεύμα πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή». Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν να μην προχωρήσουν οι αυξήσεις και κρατική επιδότηση για φθηνή θέρμανση στην πόλη. Καμία διακοπή ρεύματος την περίοδο του χειμώνα, κατάργηση του ΦΠΑ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμή ρεύματος, γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες στη Δυτική Μακεδονία λόγω καιρικών συνθηκών, όπως και αυξημένη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος Παραρτήματος Συνταξιούχων Πτολεμαΐδας ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Πέτρος Ταταρίδης, στη συγκέντρωση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, προκειμένου να στηρίξουν τις αυξήσεις, καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστηρίζοντας πως τα χωριά της περιοχής έχουν μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης. «Επικαλούνται ακόμα την αύξηση του ρεύματος. Το επιχείρημα αυτό είναι άκυρο, αφού υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση ότι μέχρι να συνδεθεί η 5η μονάδα της ΔΕΗ με την τηλεθέρμανση, τα λειτουργικά έξοδα θα επιδοτούνται από το κράτος.


Τα κονδύλια αυτά είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς που δίνονται από τα περιβόητα "ταμεία δίκαιης μετάβασης" προκειμένου να πραγματοποιήσουν την απολιγνιτοποίηση σε πλαίσια κοινωνικής συναίνεσης. Ομως ούτε αυτά δεν διεκδικεί η δημοτική αρχή. Η τηλεθέρμανση θα πρέπει να είναι φθηνή, ως ελάχιστη ανταπόδοση του κράτους και της ΔΕΗ για τα πολλά χρόνια υπερεκμετάλλευσης της περιοχής.

Στήριξαν την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετοχοποίηση και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, παλιότερα την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, ως κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη, και τώρα κάνουν τους ανήξερους για το έγκλημα».

Απευθύνθηκε ακόμη προς τους εργαζόμενους της ΔΕΤΗΠ που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΔΕΤΗΠ, διά του εκπροσώπου τους, λέγοντας: «Ετσι δεν σώζεται το εργασιακό τους μέλλον. Αντιθέτως. Εχουμε πείρα από αντίστοιχα παραδείγματα επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ που εφάρμοσαν τέτοιου είδους πολιτικές και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Χτυπήθηκαν οι εργασιακές τους σχέσεις μέσω της εργολαβοποίησης, είχαμε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και τεράστια κέρδη για παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με σεβασμό στους ανθρώπους του μόχθου, τους λέμε επίσης ότι δεν λύνεται το πρόβλημα μεταθέτοντάς το ή κλιμακώνοντας μελλοντικά την αύξηση. Τα καταστήματα μπορούν και πρέπει να μείνουν ανοιχτά, με την προϋπόθεση να συντονίσουν τον βηματισμό τους με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ