Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ενέκρινε τον αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» του 2024

Eurokinissi

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ) για το 2024 ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη άλλης μιας αντιλαϊκής επίθεσης, «με περισσότερες από 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων που αποτελούν τον οδικό χάρτη για την διακυβέρνηση του επόμενου έτους», όπως λένε από το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΚΥΠ συναρθρώνεται από τα ετήσια σχέδια δράσης όλων των υπουργείων με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματά τους, καλύπτοντας κάθε πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος, όπως εγκρίθηκε κι από την ΕΕ, ενώ περιλαμβάνει ακόμη την κατανομή των «επενδύσεων» και «μεταρρυθμίσεων» που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις κρίσιμες - όπως τις χαρακτηρίζει η κυβέρνηση - νομοθετικές παρεμβάσεις και τον ρυθμιστικό προγραμματισμό της για την επόμενη χρονιά.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα τα οποία θα υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη», επιμένοντας ότι «θα έχουμε και πάλι για το 2024 έναν πολύ καθαρό οδικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ενδεικτικά, πέρα από όσα ανακοινώθηκαν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (βλ. ρεπορτάζ στη σελίδα 5) ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συζήτηση που έγινε επί «νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση». Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση», έναν «ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό», «με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων». Παρεμβάσεις που στην ουσία τους έχουν την επιθυμία του κεφαλαίου να καθορίσει τις χρήσεις γης, τις επιχειρηματικές ζώνες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων - οικισμών, όλα υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η μεταρρυθμιστική τους πρεμούρα αποτυπώθηκε και στις εισηγήσεις από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών και Εσωτερικών για τον καθορισμό των υπηρεσιών και των «ποσοτικών στόχων» για την εφαρμογή του «συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων», κατ' εφαρμογή ακριβώς του ΕΣΚΥΠ 2024.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, το «μπόνους παραγωγικότητας» αφορά: Υπαλλήλους που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του ΕΣΚΥΠ, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων. Υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Υπαλλήλους που εργάζονται για την «επίτευξη δημοσιονομικών στόχων». Κατά βάση εντείνουν την πίεση στους εργαζόμενους του Δημοσίου για να βάλουν πλάτη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, την ώρα που τα κενά στην Υγεία είναι τεράστια και οι υποδομές καταρρέουν, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος (ΕΣΤ). Στα χαρτιά στήνουν 16 Κέντρα Τραύματος. Σκοπός επισήμως είναι «η εξασφάλιση τόσο της ταχείας μεταφοράς του τραυματία/ασθενούς, από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όσο και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος». Βέβαια, πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις τους, εννοείται ότι όλα θα γίνουν εκ των ενόντων και με «μπαλώματα», την ώρα που οι ελλείψεις στην Υγεία είναι τεράστιες.

Ενδεικτικά, το ΕΣΤ περιλαμβάνει π.χ. τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, άρα στις υπάρχουσες δομές, την «εκπαίδευση - κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού», χωρίς να μιλούν για προσλήψεις, και «τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία - ασθενούς», παραπέμποντας στις γνωστές αστειότητες της κυβέρνησης για μετακινήσεις στρατιωτικών και πυροσβεστών για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, χωρίς μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του.

Αλλωστε, μόνο ως πρόκληση μπορεί να ιδωθούν οι δηλώσεις, χτες, του Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του ότι στις «μισθολογικές αναβαθμίσεις» των γιατρών προστίθεται η «αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις των εφημεριών», «όπως και τα κίνητρα για να κατευθυνθούν περισσότεροι γιατροί στην περιφέρεια». Πυροτεχνήματα που ανακοίνωσε στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αντί για αναπλήρωση των απωλειών και πραγματικές αυξήσεις, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Κινήσεις στις οποίες η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε λόγω των κινητοποιήσεων στην Υγεία, κι ενώ μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση άνω του 50% στον μισθό των διοικητών των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ