Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παρατείνονται τα παζάρια στο Κάιρο με τις ΗΠΑ να εντείνουν τον εξοπλισμό του Ισραήλ

Η σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Οχθη αντικατοπτρίζεται στη σταθερή αύξηση της πώλησης όπλων και πυρομαχικών στο κράτος - δολοφόνο, πέρα από την πολιτική και διπλωματική στήριξη που προσφέρουν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της «Washington Post», οι ΗΠΑ «σιωπηλά ενέκριναν και υλοποίησαν πάνω από 100 ξεχωριστές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη», όπως χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρού διαμετρήματος, εκρηκτικά μεγάλης ισχύος, μικρά όπλα, κ.ά. Τα στοιχεία αυτά κατά την εφημερίδα συμπεριλαμβάνονται σε διαβαθμισμένη έκθεση που δόθηκε από Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μέλη του Κογκρέσου.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά φανερώνουν τον μεγάλο βαθμό εκτενούς ανάμειξης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο που διεξάγει εδώ και 5 μήνες στη Γάζα το Ισραήλ, την ώρα που ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή εκφράζουν «ανησυχία» για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού στα πεδία συγκρούσεων, με απολογισμό μέχρι τώρα περίπου 31.000 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Μόνο δύο ξένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ έχουν γίνει γνωστές δημοσίως από την κυβέρνηση Μπάιντεν με παράκαμψη του Κογκρέσου: Η μία στην αρχή του πολέμου με εξοπλισμούς και πυρομαχικά αξίας 106 εκατ. δολαρίων και μία άλλη ύψους 147,56 εκατ. δολαρίων για οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν γίνει «100 άλλες συναλλαγές που είναι γνωστές στην κυβέρνηση ως Ξένες Στρατιωτικές Πωλήσεις» (Foreign Military Sales), γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ποσότητες όπλων που έχουν δοθεί μέσα στους πρώτους μήνες του πολέμου στο Ισραήλ.

Από την άλλη, σύμφωνα με έναν γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «The Washington Post», τον Ντέιβιντ Ιγνάτιους, ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του «εξετάζουν τρόπους να σταματήσουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα» εάν διευρυνθεί η επιχείρηση στη Ράφα.

Αλλες πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε χτες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίστα με τα όπλα και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό που εκκρεμούν να παραδοθούν στους Ισραηλινούς από τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείουν να «παγώσουν» οι παραδόσεις όπλων στην περίπτωση γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα, αλλά αυτά μάλλον εντάσσονται σε ψυχολογική επιχείρηση για να εκτονωθούν οι έντονες αντιδράσεις μέρους του αμερικανικού λαού για τη στήριξη της χώρας τους στο μακελειό που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Λιμάνι στη Γάζα στήνουν οι ΗΠΑ

Στο φόντο αυτών των κινήσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης, να ανακοινώσει πως η χώρα του θα κατασκευάσει (σε συνεννόηση εννοείται με το Ισραήλ) ένα «προσωρινό λιμάνι» σε παράκτια περιοχή της Γάζας προκειμένου να προωθηθεί εκεί μελλοντικά (...) η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φθάνει πρώτα στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο και θα υποβάλλεται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από Ισραηλινούς στο νησί.

Πηγές στον Λευκό Οίκο, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησαν ότι δεν θα χρειαστεί ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα γι' αυτόν τον σκοπό αφού όλη η δουλειά μπορεί να γίνει από Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα βρίσκονται σε πλοία που θα πλέουν ανοιχτά της περιοχής. Εξέφρασαν δε την ελπίδα το λιμάνι αυτό να αποκτήσει μελλοντικά μόνιμο χαρακτήρα και να γίνει εμπορικό...

Ορισμένοι αξιωματούχοι μιλώντας στους δημοσιογράφους επιχείρησαν ωστόσο να δώσουν την εντύπωση (πιθανώς για προεκλογικούς λόγους και εξαιτίας των αντιδράσεων Αμερικανών πολιτών κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα) ότι το όλο σχέδιο είναι «πρωτοβουλία» του Προέδρου Μπάιντεν.

Συνάντηση Γκαντς - Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο

Κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο, συζητήθηκε και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Βρετανός αξιωματούχος ζήτησε από το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Κάμερον τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δει τα ακόλουθα τρία πράγματα από το Ισραήλ: Αμεση ανθρωπιστική παύση, αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Γάζα από στεριά και θάλασσα, διεύρυνση όλων των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υλικών για την αποκατάσταση υποδομών και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους αμάχους.

Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την «προοπτική στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ένα 24ωρο αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τελετή αποφοίτησης δοκίμων στο Νότιο Ισραήλ. Ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε γενικευμένη επίθεση στη Ράφα και ότι όσοι του λένε να μην το κάνει είναι σαν να λένε στο Ισραήλ να χάσει τον πόλεμο. «Ο πόλεμος αυτός είναι υπαρξιακός για το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός της χώρας του «θα νικήσει».

Παρατείνονται τα παζάρια στο Κάιρο

Παράταση στα διπλωματικά παζάρια και μετά την έναρξη του Ραμαζανιού, την Κυριακή 10 Μάρτη, δόθηκε χτες καθώς κύρια εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης του Ισραήλ, η αντιπροσωπεία διαπραγματευτών της Χαμάς έφυγε χτες από το Κάιρο δίχως συμφωνία.

Η Χαμάς επέμεινε ότι θα πρέπει σταδιακά η εκεχειρία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου, ότι οι εκτοπισμένοι θα πρέπει να επιστρέψουν και τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να γίνουν οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ (σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «The New York Times») αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα για μόνιμη εκεχειρία, για επιστροφή των εκτοπισμένων της Γάζας στο βόρειο τμήμα και για απόσυρση του στρατού από την περιοχή. Είχε συμφωνήσει μόνο σε προσωρινή εκεχειρία και την επιστροφή 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ίδιο διάστημα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Χαμάς επιχειρεί να αξιοποιήσει την ανθρωπιστική κρίση (που έχει προκαλέσει η επίθεση του ισραηλινού στρατού) για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού i24news.tv ανέφερε χτες ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς «ζητά τώρα εξέγερση στη διάρκεια του Ραμαζανιού μετά τη δήλωση του ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα πως επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί η μεγάλη ισλαμική γιορτή ως ευκαιρία για αύξηση των εχθροπραξιών απέναντι στο Ισραήλ εντός και εκτός της περιοχής».

Οι δυσκολίες στα σκληρά παζάρια του Καΐρου θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα καθώς πήραν παράταση έπειτα από την ανακοίνωση ορισμένων στελεχών της Χαμάς ότι θα επιστρέψουν στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας χτες σε συνδιάσκεψη του ισραηλινού Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (Institute for National Security Studies), στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, είπε ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς πως έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις, οι διαφορές έχουν γίνει λιγότερες. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο τερματισμού τους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως κάθε μέρα που περνά γίνεται κανείς λιγότερο αισιόδοξος για την ασφάλεια των ομήρων.

Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ζητά η Κίνα

Στο φόντο αυτό, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, επανέφερε το αίτημά του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πρότασή του για την πραγματοποίηση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ώστε να οριστούν «οδικός χάρτης» και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στη βάση διεθνών αποφάσεων. Επισήμανε δε ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη είναι ο μόνος τρόπος «για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Κάλεσε επίσης τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (κυρίως τις ΗΠΑ) να μην μπλοκάρουν τις προσπάθειες να γίνει το παλαιστινιακό κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Νέα προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Δικαστήριο της Χάγης

Επιπλέον, χτες, η Νότια Αφρική προσέφυγε για ακόμη μία φορά στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ζητώντας του να διατάξει «επιπρόσθετα μέτρα» κατά του Ισραήλ λόγω της πρόκλησης λιμού και ένδειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας και ότι επιδιώκει τη συρρίκνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας με κάθε τρόπο «παραβιάζοντας αδιαμφισβήτητα τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».

Στο μεταξύ, χτες, η Σουηδία ανακοίνωσε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και με πολλές άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ κ.ά. «για να μεταφέρει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε χτες πως «η ζωή και η υγεία των παιδιών στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται».

Η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει καταρρεύσει και μόνο ένα μικρό τμήμα των πολυπόθητων τροφίμων φθάνει. Ακόμη λιγότερα τρόφιμα φθάνουν στις βόρειες περιοχές του, όπου τα νοσοκομεία λένε ότι έχουν πεθάνει παιδιά από ασιτία.

Τέλος, χτες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η χώρα του «συμφωνεί με την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου, ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα, η οποία προσλαμβάνει όλο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». «Πρόκειται για πρόταση που γεννήθηκε από ιδέα της Κύπρου, για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι», πρόσθεσε ο Ταγιάνι, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέση της κυβέρνησής του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι δύσκολη, ζητήσαμε και πετύχαμε μια ευρωπαϊκή αποστολή. Το πόσο είναι επικίνδυνοι οι Χούθι το γνωρίζουμε, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και εμείς, όπως ήδη συνέβη, σε περίπτωση επίθεσης θα αντιδράσουμε», κατέληξε.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Καταγγέλλουν κυβερνήσεις και εφοπλιστές που στέλνουν πλοία σε εμπόλεμες ζώνες

Ανακοίνωση για το περιστατικό στο Αντεν, όπου σκοτώθηκαν 3 ναυτεργάτες και άλλοι 4 τραυματίστηκαν

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Ε.Ν. σε ανακοίνωσή τους για τους νεκρούς ναυτεργάτες στα ανοιχτά της Υεμένης σημειώνουν:

«Εχει επιβεβαιωθεί ότι από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που προκαλούν πολεμικές συγκρούσεις, τα θύματα είναι οι λαοί, αλλά και οι ναυτεργάτες που εμπλέκονται σε εμπόλεμες περιοχές, για το αιμοσταγές κέρδος εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό Κόλπο, είναι τα συνεχή χτυπήματα πλοίων με πυραύλους, ρουκέτες, νάρκες, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα κέρδη του κεφαλαίου είναι πάνω από τις ζωές των ναυτεργατών.

Στον μακρύ κατάλογο με θύματα ναυτεργάτες, προστέθηκαν οι 3 νεκροί και οι 4 τραυματίες του φορτηγού πλοίου "TRUE CONFIDENCE", της ελληνόκτητης ναυτιλιακής εταιρείας "3rd JANUARY MARITIME", με 20μελές πλήρωμα, όταν δέχτηκε πύραυλο στις 6 Μάρτη, ενώ βρισκόταν περίπου 50 ν.μ. ΝΔ του Αντεν στην Υεμένη.

Προκλητικά, εφοπλιστές - κυβέρνηση συνεχίζουν, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, να μη χαρακτηρίζουν εμπόλεμες ζώνες θαλάσσιες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ερυθρά Θάλασσα, στα Στενά του Αντεν, του Ορμούζ (Straitof Hormuz) και στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου.

Απαιτούμε, με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου Ναυτιλίας, να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες.

Να διασφαλίζεται ο ασφαλής επαναπατρισμός των ναυτεργατών ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εξόδων τους».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Τρεις οι νεκροί στο πλοίο «True Confidence»

Οι ναυτεργάτες που διασώθηκαν
Οι ναυτεργάτες που διασώθηκαν
Ινδικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε προχτές 21 από τα 23 άτομα (20 πλήρωμα και 3 ένοπλοι φρουροί) που επέβαιναν στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «True Confidence», το οποίο την ίδια μέρα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν.

Το πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο 3 μελών του πληρώματος (που το αποτελούσαν κυρίως Φιλιππινέζοι και Βιετναμέζοι) και τον τραυματισμό άλλων 4. Στην ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που έχει έδρα τον Πειραιά, αναφέρεται ότι οι ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους ήταν δύο Φιλιππινέζοι και ένας Βιετναμέζος.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε χτες το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, που διέσωσε το πλήρωμα του σκάφους, καταγράφεται ένα ελικόπτερο να περισυλλέγει τα μέλη του πληρώματος από μια μικρή σωσίβια λέμβο, εν μέσω θαλασσοταραχής, και να τα μεταφέρει στο ινδικό πολεμικό πλοίο. Ορισμένοι από τους τραυματίες διακρίνονται ξαπλωμένοι, με τα άκρα τους τυλιγμένα σε γάζες.

Διπλωματικές διεργασίες για συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ

Ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, είχε χτες (για πρώτη φορά από την αρχή του 2024) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, συζητώντας τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και τις δυνατότητες για αποκλιμάκωση των εντεινόμενων συγκρούσεων ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «ΗΠΑ και Λίβανος μοιράζονται ισχυρή δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αούν εξέφρασε την «ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στις λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις».

Η τηλεφωνική επικοινωνία των στρατηγών σε ΗΠΑ και Λίβανο γίνεται στον απόηχο των επαφών που είχε στις αρχές της βδομάδας σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Εϊμος Χοκστάιν, με στόχο την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών και τον τερματισμό των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στα σύνορά τους μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.tv, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε τους Αμερικανούς μεσολαβητές ότι έχει δώσει περιθώριο για επιτυχία ή «ναυάγιο» των διπλωματικών διαβουλεύσεων για λύση που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 15 Μάρτη.

Παράλληλα η λιβανέζικη εφημερίδα «Al-Akhbar», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε χτες ότι «δυτικές διπλωματικές πηγές» έχουν ενημερωθεί από το Ισραήλ πως αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων στα βόρεια σύνορά του μέχρι το σημείο ενός γενικευμένου πολέμου».

Αργότερα χτες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι έχει θέσει τελεσίγραφο στη Χεζμπολάχ μέχρι 15 Μάρτη για συμφωνία ή πόλεμο.

Οι εχθροπραξίες ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν και χτες. Ο στρατός έκανε επιθέσεις στην περιοχή Αϊτα Ας Σαμπ και η Χεζμπολάχ στην κοινότητα Αβντόν του βόρειου Ισραήλ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σφοδρό σφυροκόπημα σε ανατολική και κεντρική Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χτες το σφυροκόπημα ανατολικών προαστίων της Ράφας και την ισοπέδωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αγροκτημάτων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, εμμένοντας στο σχέδιο δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης και στρατιωτικής κατοχής όλης της περιοχής, αυξάνοντας την κλιμάκωση της ασφυκτικής πίεσης στους πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους και στο σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της περιοχής, ώστε να τους εξαναγκάσει σε διωγμό προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του «Al Jazeera» στη Ράφα, που μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, πλέον δεν υπάρχουν χωράφια και φάρμες ή σπίτια που να έχουν μείνει ανέπαφα και να μην έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή. Μπουλντόζες του στρατού, μετά από βομβαρδισμούς, ισοπεδώνουν χωράφια για να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, χτες αυξήθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές σε ανατολική και κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το βράδυ της Τετάρτης σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι ενώ περίμεναν να πάρουν λίγη βοήθεια κοντά στο Ναμπούλσι, στην ίδια περιοχή που πριν μερικές μέρες ο στρατός είχε σκοτώσει δεκάδες άτομα που περίμεναν στην ουρά για λίγο αλεύρι.

Συνολικά μέσα στο τελευταίο 24ωρο (μεσημέρι Τετάρτης έως μεσημέρι Πέμπτης) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 83 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 142. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου διαμορφώνεται σε 30.800 νεκρούς και πάνω από 72.298 τραυματίες.

Τα τραυματισμένα και υποσιτισμένα παιδιά της ισραηλινής βαρβαρότητας
Τα τραυματισμένα και υποσιτισμένα παιδιά της ισραηλινής βαρβαρότητας
Η UNICEF ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον 17.000 παιδάκια στη Γάζα έχουν μείνει ασυνόδευτα ή χωριστά από τις οικογένειές τους και πάνω από 25.000 άλλα έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς.

Μέσα στους πέντε μήνες ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει 247 στρατιώτες (οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 30 ετών), ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χτες, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης 21 ετών μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη Νότια Γάζα και τραυματίστηκαν άλλοι 12. Την Τετάρτη είχαν τραυματιστεί άλλοι 13. Ολοι συμμετείχαν στις σφοδρές συγκρούσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο οικιστικό τετράγωνο της Χαν Γιούνις, που είναι γνωστό ως «Χάμαντ Τάουν», όπου τους είχαν στήσει ενέδρα μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός προκαλεί με φυλλάδια με ευχές για το Ραμαζάνι

Μέσα στον όλεθρο των επιθέσεων, του λιμού και της αβεβαιότητας, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες σε μία ακόμη αισχρή ενέργεια: Πέταξε φυλλάδια στα αραβικά ευχόμενος στους Παλαιστίνιους... «καλό Ραμαζάνι» και θυμίζοντάς τους πως θα πρέπει «να ταΐσουν αυτούς που έχουν ανάγκη και να μιλήσουν για καλοσύνη»!

Στη Νέα Υόρκη η ειδική εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτοπισμένων προσώπων, Πάουλα Γκαβίρια Μπετανκούρ, δήλωσε χτες πως μετά από πέντε μήνες επιχειρήσεων, οι ισραηλινές αρχές έχασαν κάθε αξιοπιστία στους ισχυρισμούς περί «προστασίας των Παλαιστινίων» στη Γάζα.

Η Μπετανκούρ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, για δραματική κατάσταση συνθηκών διαβίωσης, εκφράζοντας παράλληλα αποτροπιασμό για τα σχέδια επικείμενης γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα, που είναι το τελευταίο μέρος που έχει απομείνει σαν «καταφύγιο» για 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

«Ελάχιστες κρίσεις εκτοπισμένων πολιτών στη σύγχρονη ιστορία μπορούν να βρουν ταίρι με την καταπάτηση δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα» δήλωσε η Μπετανκούρ, επισημαίνοντας «τη συστηματική καταστροφή υποδομών όπως σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, τεμένη και χριστιανικούς ναούς». Η ίδια κατήγγειλε πως το Ισραήλ παρεμποδίζει και έχει μετατρέψει σε «όπλο» ακόμη και την αποστολή και διανομή της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας, μην παραλείποντας την προσπάθειά του να απαξιώσει την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, κάτι που δεν φαίνεται να το πετυχαίνει, μιας που τις τελευταίες μέρες σιγά - σιγά διάφορες χώρες ξαναρχίζουν τη χρηματοδότησή της (μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης).

Εισβολές και σχέδια επέκτασης εποικισμών στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα επιδεινώνεται και η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε προχτές άδειες ανέγερσης 3.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, να εμποδίσει τη γεωγραφική σύνδεση των παλαιστινιακών εδαφών και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Τους νέους εποικισμούς κατήγγειλαν οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Νορβηγίας. Η Σαουδική Αραβία πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να δοθεί «ελπίδα στον Παλαιστινιακό λαό πως μπορεί να κατακτήσει τα δικαιώματά του και να ζήσει με ασφάλεια στο δικό του παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». Η Νορβηγία συνέστησε χτες στις επιχειρήσεις της χώρας να μην κάνουν εμπόριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες με εταιρείες ή επιχειρηματίες εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, υπενθυμίζοντας πως «είναι παράνομοι» και πως κάθε συναλλαγή μαζί τους συνιστά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου...

Η Γερμανία ζήτησε χτες επίσης από το Ισραήλ να αποσύρει τα σχέδια ανέγερσης νέων εβραϊκών εποικισμών γιατί συνιστούν «σοβαρή παραβίαση διεθνούς δικαίου».

Χτες η Επιτροπή Παλαιστινίων νυν και πρώην Κρατουμένων ανακοίνωσε πως πάνω από 110 Παλαιστίνιοι που είναι φυλακισμένοι στο Ετζιόν της νότιας Δυτικής Οχθης υποφέρουν από πείνα, τροφή κακής ποιότητας, έλλειψη ρουχισμού, ιατρική παραμέληση ασθενών, ακόμη και έλλειψη κλινών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να κοιμούνται με βάρδιες. Επιπλέον δεκάδες από αυτούς κατήγγειλαν στην δικηγόρο Ζακλίν αλ Φαράτζα, που κατάφερε να συναντήσει κάποιους από τους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης Ετζιόν πως υπέστησαν πριν τη σύλληψή τους στη διάρκεια «ανάκρισης» ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και ταπεινώσεις διαφόρων μορφών.

Χτες, ο στρατός εισέβαλε στα σπίτια δεκάδων Παλαιστινίων σε πόλεις της Δυτικής Οχθης συλλαμβάνοντας 20 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες δημοσιογράφους, την Μπούσρα αλ Ταουίλ και την Σουμούντ Μουτίρ, οι οποίες υπέστησαν ξυλοδαρμό από έναν στρατιωτικό λίγο πριν τη σύλληψή τους.

Από τις 7 Οκτώβρη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει 57 δημοσιογράφους, εκ των οποίων οι 38 παραμένουν στη φυλακή. Από αυτούς οι 22 παραμένουν στα κελιά δίχως καν κατηγορίες. Επιπλέον, από τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτωθεί από τις κατοχικές αρχές και τους εποίκους τουλάχιστον 424 Παλαιστίνιοι (οι 113 ανήλικοι) και έχουν συλληφθεί πάνω από 7.450 άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ