Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Τρεις οι νεκροί στο πλοίο «True Confidence»

Οι ναυτεργάτες που διασώθηκαν
Οι ναυτεργάτες που διασώθηκαν
Ινδικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε προχτές 21 από τα 23 άτομα (20 πλήρωμα και 3 ένοπλοι φρουροί) που επέβαιναν στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «True Confidence», το οποίο την ίδια μέρα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν.

Το πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο 3 μελών του πληρώματος (που το αποτελούσαν κυρίως Φιλιππινέζοι και Βιετναμέζοι) και τον τραυματισμό άλλων 4. Στην ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που έχει έδρα τον Πειραιά, αναφέρεται ότι οι ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους ήταν δύο Φιλιππινέζοι και ένας Βιετναμέζος.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε χτες το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, που διέσωσε το πλήρωμα του σκάφους, καταγράφεται ένα ελικόπτερο να περισυλλέγει τα μέλη του πληρώματος από μια μικρή σωσίβια λέμβο, εν μέσω θαλασσοταραχής, και να τα μεταφέρει στο ινδικό πολεμικό πλοίο. Ορισμένοι από τους τραυματίες διακρίνονται ξαπλωμένοι, με τα άκρα τους τυλιγμένα σε γάζες.

Διπλωματικές διεργασίες για συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ

Ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, είχε χτες (για πρώτη φορά από την αρχή του 2024) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, συζητώντας τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και τις δυνατότητες για αποκλιμάκωση των εντεινόμενων συγκρούσεων ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «ΗΠΑ και Λίβανος μοιράζονται ισχυρή δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αούν εξέφρασε την «ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στις λιβανέζικες Ενοπλες Δυνάμεις».

Η τηλεφωνική επικοινωνία των στρατηγών σε ΗΠΑ και Λίβανο γίνεται στον απόηχο των επαφών που είχε στις αρχές της βδομάδας σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Εϊμος Χοκστάιν, με στόχο την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών και τον τερματισμό των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στα σύνορά τους μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24news.tv, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε τους Αμερικανούς μεσολαβητές ότι έχει δώσει περιθώριο για επιτυχία ή «ναυάγιο» των διπλωματικών διαβουλεύσεων για λύση που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 15 Μάρτη.

Παράλληλα η λιβανέζικη εφημερίδα «Al-Akhbar», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε χτες ότι «δυτικές διπλωματικές πηγές» έχουν ενημερωθεί από το Ισραήλ πως αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων στα βόρεια σύνορά του μέχρι το σημείο ενός γενικευμένου πολέμου».

Αργότερα χτες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι έχει θέσει τελεσίγραφο στη Χεζμπολάχ μέχρι 15 Μάρτη για συμφωνία ή πόλεμο.

Οι εχθροπραξίες ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν και χτες. Ο στρατός έκανε επιθέσεις στην περιοχή Αϊτα Ας Σαμπ και η Χεζμπολάχ στην κοινότητα Αβντόν του βόρειου Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ