Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΔΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορικός περίπατος στα βήματα του Λένιν

Σε κεντρικά σημεία της Κοπεγχάγης τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη ζωή και τη δράση του Β. Ι. Λένιν (1870 - 1924) ξεναγήθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια ιστορικού περιπάτου που διοργάνωσε η ΚΟ Δανίας του Κόμματος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από το αρχοντικό «Odd Fellows Palaet», το κτίριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 8ο Συνέδριο της Β' Διεθνούς από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτέμβρη του 1910. Η ξενάγηση έγινε από τον Γραμματέα της ΚΟΒ Δανίας, Ερτόλ Ζούρντα, ο οποίος σημείωσε ότι «ο χώρος αυτός είναι ιστορικός, αφού εδώ στο 8ο Συνέδριο της Β' Διεθνούς συνέβησαν δύο γεγονότα κοσμοϊστορικής σημασίας: Το πρώτο ήταν η απόφαση του Συνεδρίου να γιορτάζεται η 1η Μάη ως η Παγκόσμια Μέρα της εργατικής τάξης. Το δεύτερο ήταν η απόφαση της Β' Διεθνούς Συνδιάσκεψης των σοσιαλιστριών γυναικών, όπου με προτροπή του Λένιν η Κλάρα Τσέτκιν εισηγήθηκε - και υπερψηφίστηκε - η 8η Μάρτη να γιορτάζεται παγκόσμια ως η Μέρα της εργάτριας γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών από τα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857 πνίγηκε στο αίμα».

Η συνέχεια δόθηκε στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας «Det Kongelige Bibliotek», στην οποία ο Λένιν πέρασε αρκετές μέρες κατά τη διαμονή του στην Κοπεγχάγη για να μελετήσει τη δανέζικη γεωργία, αφού όπως αναφέρθηκε εισηγητικά: «Ορισμένοι επικριτές του μαρξισμού (Ντρέξλερ, Προυντόν κ.ά.) θεώρησαν τη δανέζικη γεωργία απόδειξη ότι μια βασική τάση του καπιταλισμού, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, όπως τη διατύπωσε ο Καρλ Μαρξ στο έργο του "Το Κεφάλαιο", ήταν λανθασμένη. Το 1907 ο Λένιν πραγματοποίησε μια ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της δανέζικης γεωργίας κατά τα τελευταία 25 χρόνια του 19ου αιώνα, με βάση τις διαθέσιμες στατιστικές πληροφορίες. Υπό τον τίτλο "Η ιδανική χώρα για τους αντιπάλους του μαρξισμού στο γεωργικό ζήτημα", η ανάλυση αυτή αποτελεί μέρος του έργου "Το γεωργικό ζήτημα και οι κριτικοί του Μαρξ", η οποία περιλαμβάνεται στα Απαντα του Λένιν». Μάλιστα, το 1912 ο Λένιν επανήλθε στο ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της Δανίας.

Ο ιστορικός περίπατος κατέληξε στο Εργατικό Μουσείο «Arbejdermuseet», στο οποίο βρίσκεται άγαλμα του Λένιν φιλοτεχνημένο από τον Ρώσο γλύπτη Al. Rukavishnikov για τη Δανέζικη Ομοσπονδία Ψαράδων (Somaendenes Forbund i Danmark).

Κλείνοντας ο Ερ. Ζούρντα σημείωσε: «Και μετανάστης και εξόριστος και στην παρανομία, ο Λένιν πάντα είχε πρωταρχικό του καθήκον την οργάνωση της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης και του λαού, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, πρώτα απ' όλα στη πατρίδα του τη Ρωσία και κατόπιν στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Με την πρωτοπόρα δράση του και την καθοριστική συμβολή του στην επαναστατική ανάπτυξη της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού και του επιστημονικού σοσιαλισμού, με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος ως ηγέτης των μπολσεβίκων, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης και στην οικοδόμηση της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας στον κόσμο, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου δόθηκαν στους συμμετέχοντες η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν και συλλογή κειμένων και αναλύσεων του Λένιν για τη Δανία, την οποία επιμελήθηκε η ΚΟ Δανίας, με θέματα σχετικά με την οικονομία της χώρας την περίοδο συγκρότησης του νεότερου δανέζικου κράτους (1860 - 1920) και τις σχέσεις του δανέζικου κεφαλαίου με άλλα καπιταλιστικά κράτη, καθώς και με παρατηρήσεις - τοποθετήσεις του Λένιν για πολιτικές και διάφορες άλλες πτυχές της δανέζικης κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ