Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου σε Σκανδιναβία και Πολωνία

Η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση Nordic Response
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση Nordic Response
Με σενάριο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη οι νέες μεγάλες ασκήσεις - πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ στη βόρεια Σκανδιναβία και την Πολωνία, αποτυπώνοντας την εντεινόμενη προετοιμασία των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για γενικευμένη και μακρόχρονη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική Θάλασσα, στην Αρκτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Σουηδία έγινε χτες και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, εν μέσω αυξανόμενων «προειδοποιήσεων» της Μόσχας για τη «Δύση που παίζει με τη φωτιά», για στοχοποίηση βάσεων που θα «φιλοξενούν» αμερικανικά πυρηνικά όπλα κ.ά.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, πλήθος πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών

Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και πολύ μεγάλων δυνάμεων ναυτικού και αεροπορίας, η άσκηση «Nordic Response 2024» που πραγματοποιείται στη βόρεια Σκανδιναβική χερσόνησο, όπως και η άσκηση «Dragon 24» που πραγματοποιείται στην Πολωνία, εντάσσονται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στρατιωτών και από τα 32 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Σουηδία.

Η άσκηση «Nordic Response» αποτελεί μετεξέλιξη της άσκησης «Cold Response» που πραγματοποιούνταν στη βόρεια Νορβηγία κάθε δύο χρόνια. Πλέον, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η άσκηση πραγματοποιείται ενισχυμένη και στις τρεις χώρες, με έμφαση στο βόρειο τμήμα τους, με τη συμμετοχή άνω των 20.000 στρατιωτών από 13 κράτη - μέλη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού (εκτός των τριών χωρών - εκ των οποίων η Νορβηγία συμμετέχει με 8.000 στρατιώτες - συμμετέχουν επίσης στρατιώτες από ΗΠΑ, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Βρετανία).

Το κυρίως μέρος της άσκησης διαρκεί από τις 3 ως τις 14 Μάρτη και σε αυτήν θα λάβουν μέρος περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία (υποβρύχια, φρεγάτες, αεροπλανοφόρα κ.ά.), καθώς και πάνω από 100 αεροσκάφη (μαχητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά, αεροσκάφη παρακολούθησης κ.ά.).

Η «Nordic Response» είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τη ναυτική άσκηση «Joint Warrior» υπό την ηγεσία της Βρετανίας, η οποία εκτυλίσσεται στη θάλασσα μεταξύ Σκοτίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας.

Οπως επισημαίνεται, «η "Nordic Response" καταδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ έχει σαφή ικανότητα, θέληση και δύναμη να υπερασπιστεί το έδαφός του και τη βόρεια πλευρά του».

Ετσι, στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνεται η αντεπίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την πόλη Αλτα στη βόρεια Νορβηγία για την ανακατάληψη περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια του «εχθρού».

Την περιοχή που πραγματοποιείται η ΝΑΤΟική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 1.500 Γερμανοί στρατιώτες, επισκέφθηκε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, ο οποίος μετέβη στην Αλτα καθώς και σε έναν νορβηγικό στρατιωτικό σταθμό, στο Πάσβικ, στα σύνορα με τη Ρωσία. «Είναι σαφές ότι εδώ στην Αρκτική, στη Νορβηγική Θάλασσα, τα νήματα - αν θέλετε - ενώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ενα σημαντικό μέρος της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας συγκεντρώνεται στον βορρά. Τα υποβρύχια διασχίζουν τη θαλάσσια αυτή περιοχή, όπως και πολλές δυνάμεις συγκεντρώνονται εδώ που εμείς στην Κεντρική Ευρώπη παρατηρούμε μόνο λίγο», τόνισε.

Την ίδια ώρα με τη «Nordic Response», σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Dragon 24» στην Πολωνία, με τη Βαρσοβία να δηλώνει ότι αποτελεί «μια επίδειξη της ικανότητας αντιμετώπισης τυχόν επιθετικών πολιτικών και προκλητικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Και σε αυτήν την άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 20.000 στρατιώτες από 10 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στρατιωτών από την Πολωνία. Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν επίσης ΝΑΤΟικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Πολωνία.

Οπως ανακοινώθηκε, «βασικά στοιχεία θα είναι η διέλευση των συμμαχικών στρατευμάτων πάνω από τον ποταμό Βιστούλα και η κίνηση της Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του NATO (VJTF)», η οποία θα είναι το συνδετικό στοιχείο μεταξύ της άσκησης «Dragon 24» και της άσκησης «BRILLIANT JUMP-24».

Σε ένα από τα τμήματα της «Dragon 24», ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στον Διάδρομο Σουβάλκι, τον στενό διάδρομο στα σύνορα Πολωνίας - Λιθουανίας, ο οποίος χωρίζει τη Λευκορωσία από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Εκεί οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα παίξουν τον ρόλο του «επιτιθέμενου εχθρού» και οι πολωνικές δυνάμεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, προειδοποίησε ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υπό την ονομασία «Steadfast Defender 2024», «κατά τις οποίες επεξεργάζεται το σενάριο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αναμφίβολα αυξάνουν την ένταση και αποσταθεροποιούν την κατάσταση στον κόσμο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχουν σχέδια για παραπέρα επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην Αρκτική».

Ολοκληρώθηκε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα χτες στο ΝΑΤΟ, με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό να φτάνει πλέον τα 32 κράτη - μέλη. Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν και τα προηγούμενα χρόνια στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, συμμετείχαν σε ασκήσεις, είχαν συμβατά οπλικά συστήματα κ.ά., ωστόσο η πλήρης ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη θέση του στη Βαλτική Θάλασσα και την Αρκτική, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, παρέδωσε χτες τα τελικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτήθηκε μέχρι να επικυρώσουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε «ιστορική» την ένταξη της Σουηδίας, λέγοντας ότι «μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, η Σουηδία απολαμβάνει τώρα την προστασία που παρέχεται βάσει του Αρθρου 5» του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι «η Σουηδία φέρνει μαζί της ικανές Ενοπλες Δυνάμεις και μια πρώτης τάξεως αμυντική βιομηχανία» και «κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία ασφαλέστερη».

«Δείχνοντας» και την προοπτική παραπέρα διεύρυνσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, πρόσθεσε ότι «η σημερινή ένταξη καταδεικνύει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή και ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι τώρα ισχυρότερο και μεγαλύτερο από ποτέ», ενώ αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας είπε ότι «δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα σήμερα για τη στρατηγική πανωλεθρία που έχει γίνει η Ουκρανία για τη Ρωσία».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης την «ιστορική νέα εποχή» στη σουηδική πολιτική ασφαλείας και ανέφερε ότι «θα μοιραστούμε τα βάρη, τις ευθύνες και τους κινδύνους με τους συμμάχους μας».

«Αμυντική» συμφωνία Γαλλίας - Μολδαβίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, με τη Μολδαβία να αποτελεί άλλο ένα «καυτό» μέτωπο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Μολδαβίας υπέγραψαν χτες στο Παρίσι «αμυντική» συμφωνία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Μολδαβής Προέδρου, Μάγια Σάντου.

Η συμφωνία προβλέπει «το άνοιγμα τους προσεχείς μήνες μόνιμης αποστολής άμυνας στο Κισινάου», διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με στόχο την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των μολδαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι παρά το αρχικό βήμα.

«Αν ο επιτιθέμενος δεν ανακοπεί» στην Ουκρανία, «θα συνεχίσει, και το μέτωπο θα συνεχίσει να πλησιάζει. Να πλησιάζει σε μας. Να πλησιάζει σε σας», είπε η Σάντου, αναφερόμενη στη Ρωσία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξή» του στην «ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Μολδαβίας.

Μία βδομάδα μετά την «έκκληση» των «φιλορωσικών» αρχών της Υπερδνειστερίας (επαρχίας της Μολδαβίας που αποσχίστηκε και δεν εντάχθηκε ποτέ σε αυτήν μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ) που ζήτησαν «την προστασία» της Μόσχας, ο Μακρόν και η Σάντου καλούν σε κοινή τους ανακοίνωση τη Ρωσία «να αποσύρει τις δυνάμεις που σταθμεύουν παράνομα στο μολδαβικό έδαφος».

Η Ρωσία διατηρεί «ειρηνευτικές» στρατιωτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, ενώ είχε λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» μετά τη σύγκρουση με τη Μολδαβία, η οποία παραμένει «παγωμένη» από το 1992.

Η Σάντου κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι προσπαθεί να ελέγχει τη Μολδαβία «μέσω του ενεργειακού εκβιασμού, οργανώνοντας διαδηλώσεις, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις και ακόμη και υποδαυλίζοντας πραξικόπημα».

Μπροστά στις «απόπειρες ανάμειξης με ξεκάθαρο στόχο τη διαίρεση της μολδαβικής κοινωνίας, η Γαλλία και η ΕΕ βρίσκονται στο πλευρό σας», απάντησε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Τσεχία: Διακόπτει τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Σλοβακία

Στο μεταξύ, εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας εντείνονται αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Με φόντο τη στάση της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας απέναντι στο Κίεβο και στη Μόσχα (η κυβέρνηση Φίτσο απορρίπτει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και επιδιώκει «αναθέρμανση» σχέσεων με τη Ρωσία), η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ειδικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις που διατηρούσαν Πράγα και Μπρατισλάβα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Σλοβάκου ΥΠΕΞ J. Blanar με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, η οποία είχε έρθει σε αντίθεση με τη στάση απομόνωσης της Μόσχας που κρατούν οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη για το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων σε πολλά σημαντικότατα ζητήματα. Θεωρούμε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Σλοβακίας και Ρωσίας είναι προβληματική», δήλωσε προχθές ο Τσέχος πρωθυπουργός, Petr Fiala, επομένως «η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να διεξαχθούν διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Σλοβακικής Δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας σε αυτήν την κίνηση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο κατηγόρησε την Πράγα ότι θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών επειδή θέλει να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Σλοβακία μιλάει για ειρήνη. Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση της Τσεχίας είναι ευπρόσδεκτη στη Σλοβακία οποιαδήποτε στιγμή».

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες (CDU / CSU) ετοιμάζονται να καταθέσουν την επόμενη βδομάδα πρόταση στο κοινοβούλιο για παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στο Κίεβο.

Την κίνηση επιβεβαίωσε ο α' γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Thorsten Frei, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα θα καλεί επίσης την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση των πυραύλων.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολ. Σολτς επανέλαβε πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι το Βερολίνο δεν θα στείλει τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο, επειδή η χρήση τους προϋποθέτει την εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών, ωστόσο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ (από το κόμμα των Πρασίνων) δήλωσε για άλλη μια φορά ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εξετάσει εντατικά όλα τα διαθέσιμα μέσα για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Το θέμα των «Taurus» ήρθε ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια μετά την υποκλοπή και τη δημοσίευση, σε ρωσικά ΜΜΕ, μιας απόρρητης συνομιλίας Γερμανών ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι συζητούσαν το ενδεχόμενο παροχής τέτοιων πυραύλων στο Κίεβο και το πώς η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει στο χτύπημα στρατηγικών ρωσικών στόχων, όπως η Γέφυρα της Κριμαίας, χωρίς να είναι φανερή η εμπλοκή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται προετοιμασίες και κινήσεις για μακρόχρονο πόλεμο και γενικευμένη αντιπαράθεση(2022-07-09 00:00:00.0)
Φορτώνουν πάλι τα ΝΑΤΟικά πλοία του θανάτου(2022-06-03 00:00:00.0)
Ολοένα πιο επικίνδυνη η κατάσταση στην Ευρώπη καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας(2022-05-05 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί ΝΑΤΟικής ενσωμάτωσης(2012-04-05 00:00:00.0)
Στρατιωτική περικύκλωση...(1998-12-13 00:00:00.0)
Ενάντια στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις(1997-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ