Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σφοδρό σφυροκόπημα σε ανατολική και κεντρική Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χτες το σφυροκόπημα ανατολικών προαστίων της Ράφας και την ισοπέδωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αγροκτημάτων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, εμμένοντας στο σχέδιο δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης και στρατιωτικής κατοχής όλης της περιοχής, αυξάνοντας την κλιμάκωση της ασφυκτικής πίεσης στους πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους και στο σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της περιοχής, ώστε να τους εξαναγκάσει σε διωγμό προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του «Al Jazeera» στη Ράφα, που μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, πλέον δεν υπάρχουν χωράφια και φάρμες ή σπίτια που να έχουν μείνει ανέπαφα και να μην έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή. Μπουλντόζες του στρατού, μετά από βομβαρδισμούς, ισοπεδώνουν χωράφια για να καταστρέψουν κάθε δυνατότητα αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, χτες αυξήθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές σε ανατολική και κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το βράδυ της Τετάρτης σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι ενώ περίμεναν να πάρουν λίγη βοήθεια κοντά στο Ναμπούλσι, στην ίδια περιοχή που πριν μερικές μέρες ο στρατός είχε σκοτώσει δεκάδες άτομα που περίμεναν στην ουρά για λίγο αλεύρι.

Συνολικά μέσα στο τελευταίο 24ωρο (μεσημέρι Τετάρτης έως μεσημέρι Πέμπτης) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 83 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 142. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου διαμορφώνεται σε 30.800 νεκρούς και πάνω από 72.298 τραυματίες.

Τα τραυματισμένα και υποσιτισμένα παιδιά της ισραηλινής βαρβαρότητας
Τα τραυματισμένα και υποσιτισμένα παιδιά της ισραηλινής βαρβαρότητας
Η UNICEF ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον 17.000 παιδάκια στη Γάζα έχουν μείνει ασυνόδευτα ή χωριστά από τις οικογένειές τους και πάνω από 25.000 άλλα έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς.

Μέσα στους πέντε μήνες ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει 247 στρατιώτες (οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 30 ετών), ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χτες, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης 21 ετών μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη Νότια Γάζα και τραυματίστηκαν άλλοι 12. Την Τετάρτη είχαν τραυματιστεί άλλοι 13. Ολοι συμμετείχαν στις σφοδρές συγκρούσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο οικιστικό τετράγωνο της Χαν Γιούνις, που είναι γνωστό ως «Χάμαντ Τάουν», όπου τους είχαν στήσει ενέδρα μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός προκαλεί με φυλλάδια με ευχές για το Ραμαζάνι

Μέσα στον όλεθρο των επιθέσεων, του λιμού και της αβεβαιότητας, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες σε μία ακόμη αισχρή ενέργεια: Πέταξε φυλλάδια στα αραβικά ευχόμενος στους Παλαιστίνιους... «καλό Ραμαζάνι» και θυμίζοντάς τους πως θα πρέπει «να ταΐσουν αυτούς που έχουν ανάγκη και να μιλήσουν για καλοσύνη»!

Στη Νέα Υόρκη η ειδική εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτοπισμένων προσώπων, Πάουλα Γκαβίρια Μπετανκούρ, δήλωσε χτες πως μετά από πέντε μήνες επιχειρήσεων, οι ισραηλινές αρχές έχασαν κάθε αξιοπιστία στους ισχυρισμούς περί «προστασίας των Παλαιστινίων» στη Γάζα.

Η Μπετανκούρ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, για δραματική κατάσταση συνθηκών διαβίωσης, εκφράζοντας παράλληλα αποτροπιασμό για τα σχέδια επικείμενης γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα, που είναι το τελευταίο μέρος που έχει απομείνει σαν «καταφύγιο» για 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

«Ελάχιστες κρίσεις εκτοπισμένων πολιτών στη σύγχρονη ιστορία μπορούν να βρουν ταίρι με την καταπάτηση δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα» δήλωσε η Μπετανκούρ, επισημαίνοντας «τη συστηματική καταστροφή υποδομών όπως σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, καταστήματα, τεμένη και χριστιανικούς ναούς». Η ίδια κατήγγειλε πως το Ισραήλ παρεμποδίζει και έχει μετατρέψει σε «όπλο» ακόμη και την αποστολή και διανομή της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας, μην παραλείποντας την προσπάθειά του να απαξιώσει την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, κάτι που δεν φαίνεται να το πετυχαίνει, μιας που τις τελευταίες μέρες σιγά - σιγά διάφορες χώρες ξαναρχίζουν τη χρηματοδότησή της (μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης).

Εισβολές και σχέδια επέκτασης εποικισμών στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα επιδεινώνεται και η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε προχτές άδειες ανέγερσης 3.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, να εμποδίσει τη γεωγραφική σύνδεση των παλαιστινιακών εδαφών και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Τους νέους εποικισμούς κατήγγειλαν οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Νορβηγίας. Η Σαουδική Αραβία πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να δοθεί «ελπίδα στον Παλαιστινιακό λαό πως μπορεί να κατακτήσει τα δικαιώματά του και να ζήσει με ασφάλεια στο δικό του παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». Η Νορβηγία συνέστησε χτες στις επιχειρήσεις της χώρας να μην κάνουν εμπόριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες με εταιρείες ή επιχειρηματίες εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης, υπενθυμίζοντας πως «είναι παράνομοι» και πως κάθε συναλλαγή μαζί τους συνιστά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου...

Η Γερμανία ζήτησε χτες επίσης από το Ισραήλ να αποσύρει τα σχέδια ανέγερσης νέων εβραϊκών εποικισμών γιατί συνιστούν «σοβαρή παραβίαση διεθνούς δικαίου».

Χτες η Επιτροπή Παλαιστινίων νυν και πρώην Κρατουμένων ανακοίνωσε πως πάνω από 110 Παλαιστίνιοι που είναι φυλακισμένοι στο Ετζιόν της νότιας Δυτικής Οχθης υποφέρουν από πείνα, τροφή κακής ποιότητας, έλλειψη ρουχισμού, ιατρική παραμέληση ασθενών, ακόμη και έλλειψη κλινών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να κοιμούνται με βάρδιες. Επιπλέον δεκάδες από αυτούς κατήγγειλαν στην δικηγόρο Ζακλίν αλ Φαράτζα, που κατάφερε να συναντήσει κάποιους από τους κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης Ετζιόν πως υπέστησαν πριν τη σύλληψή τους στη διάρκεια «ανάκρισης» ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και ταπεινώσεις διαφόρων μορφών.

Χτες, ο στρατός εισέβαλε στα σπίτια δεκάδων Παλαιστινίων σε πόλεις της Δυτικής Οχθης συλλαμβάνοντας 20 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες δημοσιογράφους, την Μπούσρα αλ Ταουίλ και την Σουμούντ Μουτίρ, οι οποίες υπέστησαν ξυλοδαρμό από έναν στρατιωτικό λίγο πριν τη σύλληψή τους.

Από τις 7 Οκτώβρη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι κατοχικές αρχές έχουν συλλάβει 57 δημοσιογράφους, εκ των οποίων οι 38 παραμένουν στη φυλακή. Από αυτούς οι 22 παραμένουν στα κελιά δίχως καν κατηγορίες. Επιπλέον, από τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτωθεί από τις κατοχικές αρχές και τους εποίκους τουλάχιστον 424 Παλαιστίνιοι (οι 113 ανήλικοι) και έχουν συλληφθεί πάνω από 7.450 άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δολοφονικές επιθέσεις, πείνα και απειλή επιδημιών συνεχίζεται το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα(2024-06-29 00:00:00.0)
Με δολοφονικές επιθέσεις, πείνα και ισοπέδωση κλιμακώνεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού(2024-03-23 00:00:00.0)
Ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις(2024-02-16 00:00:00.0)
Τρεις μήνες συμπληρώνει η σφαγή των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη(2024-01-05 00:00:00.0)
Η εφιαλτική πραγματικότητα σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας(2021-05-22 00:00:00.0)
Ξεκίνησε με τη δολοφονία τριών Παλαιστινίων(2005-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ