Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΠΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ
Ξεκίνησε με τη δολοφονία τριών Παλαιστινίων

Ισραηλινός έποικος απομακρύνεται από οικισμό στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Γάζα

Associated Press

Ισραηλινός έποικος απομακρύνεται από οικισμό στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.- Με επεισόδια και εκτεταμένες ταραχές και με την απροκάλυπτη δολοφονία τριών Παλαιστινίων ξεκίνησαν από χτες τα ξημερώματα οι διαδικασίες αποχώρησης των Εβραίων εποίκων από κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν εκκενωθεί έξι εποικισμοί (Μοράγκ, Νεβ Ντεκάλιμ, Μπεντόλαχ, Γκανέι Ταλ, Τελ Κατίφα και Κερέμ Ατζμόνα).

Η αποχώρηση των εποίκων σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύτηκε από ακραίες αντιδράσεις που εν πολλοίς θεωρούνται καθοδηγούμενες από τις πλέον φανατικές δυνάμεις. Η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε από την εγκληματική επίθεση που εξαπέλυσε το απόγευμα ένας 40χρονος Εβραίος έποικος οδηγός, σε βιομηχανικό κέντρο προαστίου της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Παλαιστινίων εργατών και τον τραυματισμό τριών άλλων. Η επίθεση κατά των αθώων Παλαιστίνιων εργατών δεν πέρασε απαρατήρητη απ' τον εκπρόσωπο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που είπε πως η οργάνωση θα πάρει εκδίκηση.

Νωρίς χτες βράδυ, ανακοινώθηκε πως για λίγη ώρα σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων ενόπλων κοντά στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Αντιδράσεις εποίκων

Οι ομαδικές απομακρύνσεις εποίκων διαδραματίστηκαν σε σπίτια, συναγωγές, έως και νηπιαγωγεία... Χιλιάδες απ' τους έποικους που αντιδρούσαν στο σχέδιο εκκένωσης οδηγήθηκαν μαζικά στα λεωφορεία του στρατού, είτε περίλυποι, είτε προβάλλοντας αντίσταση...

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το αλυσοδέσιμο 15 ακραίων ορθόδοξων Εβραίων σε υπόγειο συναγωγής, που απειλούσαν να αυτοπυρποληθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. ΄Η η τοποθέτηση περιβραχιονίων με το άστρο του Δαυίδ από κατοίκους του εποικισμού Κερέμ Ατζμόνα, που απ' τη μια αποκαλούσαν τους στρατιώτες «Ναζιστές» και απ' την άλλη προσπαθούσαν να τους κάμψουν το ηθικό λέγοντάς τους πως «οι Εβραίοι δε διώχνουν Εβραίους». ΄Η η προσπάθεια μίας 54χρονης εποίκου απ' τον εποικισμό Κεντουρίμ της Λωρίδας της Γάζας που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις του στρατού και μεταφέρθηκε λίγο μετά με σοβαρά εγκαύματα σε παρακείμενο νοσοκομείο...

Σαρόν: «Κατηγορήστε εμένα»

Οι σκηνές εκκένωσης απ' τα κατεχόμενα εδώ και 38 χρόνια παλαιστινιακά εδάφη δεν έμειναν ασχολίαστες απ' τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, που είπε πως τις παρακολουθεί «με δάκρυα στα μάτια». Κάλεσε τους πολέμιους της «εκκένωσης» να μην επιτίθενται στο στρατό, αλλά σε εκείνον. «Επιτεθείτε, κατηγορήστε εμένα» έλεγε χτες ο Σαρόν, επαναλαμβάνοντας απ' την άλλη πως «δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά» και πως η επιχείρηση αποχώρησης και απ' τους 21 εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας «πρέπει να ολοκληρωθεί» και να συνεχιστεί και στη Δυτική Οχθη.

Μ. Αμπάς: «Μην τους δώσουμε πρόσχημα»...

Την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς επανέλαβε στη Γάζα τις εκκλήσεις του για αυτοσυγκράτηση και υπομονή, σημειώνοντας πως «πρέπει να αφήσουμε τους Ισραηλινούς να φύγουν ειρηνικά και να μην τους δώσουμε το παραμικρό πρόσχημα ή λόγο για να καθυστερήσουν την εκκένωση». Πρόσθεσε πως στον διαλυμένο εποικισμό του Νετζαρίμ θα κτιστεί ένα νέο λιμάνι και στην περιοχή του Μοράγκ μία νέα πόλη, καταλήγοντας πως οι έποικοι θα αφήσουν πίσω τους πάνω από 150 δημόσια κτίρια «που όλα θα χρησιμοποιηθούν για το καλό του παλαιστινιακού λαού».

Νωρίτερα, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Χαλίντ Μασάλ, στη διάρκεια συνέντευξής του σε κανάλι της Βηρυτού, χαρακτήρισε την αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων απ' τη Λωρίδα της Γάζας «μεγάλο επίτευγμα» που επιβλήθηκε στον Σαρόν απ' τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού... Πρόσθεσε πως «η Γάζα είναι η αρχή», ότι ακολουθούν η Δυτική Οχθη και άλλες περιοχές. Υπογράμμισε όμως πως σε κάθε περίπτωση η Χαμάς «δε θα παραδώσει τα όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ