Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ρωσία: Επικίνδυνο το ενδεχόμενο χρήσης βίας

ΜΟΣΧΑ.--

Η ρωσική ηγεσία δείχνει να συντάσσεται με τη γερμανική θέση και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο χρήσης βίας (βλ. στρατιωτική βία) κατά του Ιράν, λόγω της απόφασης της Τεχεράνης να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, «αντιπαραγωγικό» και «επικίνδυνο».

Η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται περίπου μια βδομάδα μετά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να προσφύγει στη χρήση στρατιωτικής βίας ως ύστατη επιλογή και ότι η «στρατιωτική λύση πάντα βρίσκεται στο τραπέζι». Λίγες ώρες αργότερα, ο Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Ανόβερο, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν.

«Τασσόμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με το Ιράν και θεωρούμε αντιπαραγωγική και επικίνδυνη την προσφυγή στη βία, διότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές και δύσκολα προβλέψιμες συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της Μόσχας. Το Ιράν κινδυνεύει τώρα με παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) να διακόψει άμεσα τις εργασίες στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας, ενώ η Δύση υποψιάζεται ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ