Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ μετά τα νοσοκομεία βομβαρδίζει και τα σχολεία στη Γάζα

Βομβαρδισμένο σχολείο του ΟΗΕ που ήταν καταφύγιο αμάχων
Βομβαρδισμένο σχολείο του ΟΗΕ που ήταν καταφύγιο αμάχων
Σε όλα τα επίπεδα επιδεινώνεται διαρκώς, μέρα με τη μέρα, η ζωή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Τίποτα δεν σταματά τα καθημερινά λουτρά αίματος που προκαλούν οι εντεινόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με αμερικανικά όπλα και την αμέριστη και συνεχή πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών συμμάχων του σε Ευρώπη και Ασία.

Μετά την καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων και δομών Υγείας στη Γάζα, σειρά έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες (με μεγαλύτερη σφοδρότητα από παλιότερα) τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της οργάνωσης UNRWA του ΟΗΕ, στα οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι, τραυματίες, ανάπηροι, ασθενείς και παιδιά.

Την Παρασκευή πριν το χάραμα βομβαρδίστηκε το ένατο σχολείο του ΟΗΕ μέσα σε περίπου 10 μέρες, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς αμάχους.

Εως τις 19 Ιουλίου, 287η μέρα πολέμου, ο συνολικός επίσημος αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 38.848 και των τραυματιών τους 89.459.

Καθημερινές οι σφαγές δεκάδων αμάχων...

Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου σκοτώθηκαν πάνω από 502 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η φρίκη της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα. Τα μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
Η φρίκη της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα. Τα μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
Ο μεγάλος αριθμός νεκρών προήλθε από τουλάχιστον τρία μεγάλα λουτρά αίματος στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (πάνω από 90 νεκροί) στις 12 και 14 Ιουλίου, σε σχολείο του καταυλισμού Νουσεϊράτ με πάνω από 124 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και στον παραλιακό καταυλισμό εκτοπισμένων Ας Σάτι, επίσης με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι πολιορκημένοι από παντού κάτοικοι της Γάζας, της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής στον κόσμο, αν επιβιώσουν από το ισραηλινό σφυροκόπημα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πείνα, την δίψα και άλλες κακουχίες, σε μια περιοχή από τόνους ερειπίων, σκουπιδιών και λυμάτων, με τις μολυσματικές ασθένειες να παραμονεύουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό υπάρχουν αναφορές από αξιωματούχους του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή ότι παρατηρούνται λεηλασίες και αντεγκλήσεις μεταξύ των εξαθλιωμένων κατοίκων για την απόκτηση λίγων τροφίμων ή νερού.

Βρετανική υποκρισία και ψίχουλα «βοήθειας»

Σε αυτό το φόντο, η απόφαση της Βρετανίας να επαναλάβει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων (UNRWA) με 21 εκατομμύρια στερλίνες φάνηκε σαν «σταγόνα στον ωκεανό».

Ο Βρετανός νέος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, σε μία προσπάθεια να ξεπλύνει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τον υποσιτισμό στη Γάζα, λέγοντας πως πλέον είναι τόσο σοβαρός που οι λεχώνες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους, πως τα ποσοστά διάρροιας είναι 40πλάσια και πως πλέον εκδηλώνονται και κρούσματα πολιομυελίτιδας...

Ενας νεκρός και 10 τραυματίες από επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ

Επίθεση στην καρδιά του Τελ Αβίβ (κοντά σε ξενοδοχεία και κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας) με τηλεκατευθυνόμενο μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης στις 3.12 τα ξημερώματα της Παρασκευής προκαλώντας τον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού, τον τραυματισμό άλλων 10 και σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής.

Το πλήγμα διεξήχθη με νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που ονομάζεται «Yafa» (Γιάφα) που διάνυσε πάνω από 2.200 χλμ. (!) και κατά τους Χούθι μπορεί να παρακάμψει τα συστήματα αναχαίτισης και να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. «Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της, στέφθηκε με επιτυχία», τόνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι εφεξής «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα που αποκαλείται Τελ Αβίβ από το Ισραήλ είναι μια μη ασφαλής περιοχή και θα συνιστά βασικό στόχο». Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις, που «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος «κυρίως σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους και στόχους ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι προσπάθησε να εμπλέξει το Ιράν, υποστηρίζοντας πως το αεροσκάφος που έπληξε το Τελ Αβίβ ήταν «ιρανικής κατασκευής» τύπου Samad-3 και πως δεν αναχαιτίστηκε, ούτε ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού λόγω «ανθρώπινου λάθους» που δεν προσδιόρισε. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς (Ταξιαρχίες Κασάμ) σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι η παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει.

Ισραηλινές και παλαιστινιακές αντιδράσεις

Ωστόσο, αναλυτές σε αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ (Ynet, Κανάλι 14, Walla News κ.ά.) επέρριψαν ευθύνες στη στρατιωτική ηγεσία θεωρώντας την εξέλιξη πολύ σοβαρή. Κάποιοι μάλιστα τη συνέκριναν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας πως τότε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «είχε αιφνιδιαστεί με τη σφοδρότητα της επίθεσης» και πως «μετά από εννιά μήνες σφοδρού πολέμου, αιφνιδιάστηκαν και σήμερα;».

Μερικές ώρες αργότερα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε «αυξημένες περιπολίες» μαχητικών αεροσκαφών «για την υπεράσπιση του ουρανού του Ισραήλ» και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που συναντήθηκε εκτάκτως με τον επιτελάρχη στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι, τον αρχηγό διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιστράτηγο Οντέτ Μπασιούκ, τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών του στρατού Αχαρόν Χαλιβά κ.ά., υποσχέθηκε «αντίποινα».

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση των Χούθι προκάλεσε ενθουσιασμό στη Χαμάς, που χαρακτήρισε την επίθεση «πλήγμα κατά του συμβόλου υπερηφάνειας του Ισραήλ». Η Χαμάς ευχαρίστησε επίσης τις πράξεις αντίστασης κατά του Ισραήλ από την «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τονίζοντας πως εκτιμά «τις θυσίες» τους.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξήρε επίσης την επίθεση των Χούθι στο Τελ Αβίβ ως «θαρρετή και ηρωική επιχείρηση».

Σε αυτό το φόντο, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου να ανακοινώσει συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα πριν την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 24 Ιούλη. Το Φόρουμ ανήγγειλε σειρά εντεινόμενων κινητοποιήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και μεγάλες διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.


Δ. ΟΡΦ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι πρακτικές του Ισραήλ

Τη γνωμοδότησή του εάν μπορεί να αποφανθεί επί των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (JCJ), ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είχε υποβληθεί πριν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Νότιο Ισραήλ.

Το δικαστήριο έκρινε πως μπορεί να δώσει μία «μη δεσμευτική» (από νομικής άποψης) γνωμοδότηση για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, απορρίπτοντας τις προσπάθειες του Ισραήλ και άλλων χωρών να αρνηθεί να εκδώσει γνωμοδότηση για το ζήτημα.

Επίσης αποφάσισε πως οι πολιτικές εποικισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και η χρήση φυσικών πόρων «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», καθώς είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις που έχει το ισραηλινό κράτος ως κατοχική δύναμη κατά το διεθνές δίκαιο. Το Διεθνές Δικαστήριο κατηγόρησε επίσης ευθέως το Ισραήλ πως κάνει συστηματικά διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας την κατοχή της Δυτικής Οχθης «ντε φάκτο προσάρτηση»...

Είναι ωστόσο βέβαιο πως η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα αγνοήσει και αυτή την εξέλιξη, ποντάροντας στη στήριξη ισχυρών συμμάχων της, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη η Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε απόφαση με την οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Την απαράδεκτη αυτή πρόταση καταψήφισε η συμμαχία Χαντάς όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι μαραθώνιες έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε Κατάρ και Κάιρο παραμένουν ατελέσφορες, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ που ξεκινά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας κληθεί να μιλήσει στις 24 Ιούλη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, που είχε προγραμματιστεί για τις 22/7, δεν είναι βέβαιη λόγω του κορονοϊού που κόλλησε ο Αμερικανός ηγέτης την περασμένη Τετάρτη.

Το ίδιο διάστημα, ανταγωνιστικές γεωπολιτικά δυνάμεις των ΗΠΑ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο όπως η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν τις προσπάθειες παρέμβασης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στην Κίνα αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς), με σκοπό να προωθήσουν τις προσπάθειες ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης (για δεύτερη φορά από τις 26 Απρίλη) με πρωτοβουλία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ανάλογο ρόλο σε άλλο επίπεδο επιχειρεί και η ρωσική κυβέρνηση, καθώς την Παρασκευή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 12 έως 14 Αυγούστου, συναντώντας, μεταξύ άλλων, και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ