Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ μετά τα νοσοκομεία βομβαρδίζει και τα σχολεία στη Γάζα

Βομβαρδισμένο σχολείο του ΟΗΕ που ήταν καταφύγιο αμάχων
Βομβαρδισμένο σχολείο του ΟΗΕ που ήταν καταφύγιο αμάχων
Σε όλα τα επίπεδα επιδεινώνεται διαρκώς, μέρα με τη μέρα, η ζωή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Τίποτα δεν σταματά τα καθημερινά λουτρά αίματος που προκαλούν οι εντεινόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με αμερικανικά όπλα και την αμέριστη και συνεχή πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών συμμάχων του σε Ευρώπη και Ασία.

Μετά την καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων και δομών Υγείας στη Γάζα, σειρά έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες (με μεγαλύτερη σφοδρότητα από παλιότερα) τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα της οργάνωσης UNRWA του ΟΗΕ, στα οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι, τραυματίες, ανάπηροι, ασθενείς και παιδιά.

Την Παρασκευή πριν το χάραμα βομβαρδίστηκε το ένατο σχολείο του ΟΗΕ μέσα σε περίπου 10 μέρες, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς αμάχους.

Εως τις 19 Ιουλίου, 287η μέρα πολέμου, ο συνολικός επίσημος αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 38.848 και των τραυματιών τους 89.459.

Καθημερινές οι σφαγές δεκάδων αμάχων...

Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανέφερε χαρακτηριστικά πως από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου σκοτώθηκαν πάνω από 502 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η φρίκη της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα. Τα μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
Η φρίκη της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα. Τα μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά
Ο μεγάλος αριθμός νεκρών προήλθε από τουλάχιστον τρία μεγάλα λουτρά αίματος στον καταυλισμό αλ Μαουάσι (πάνω από 90 νεκροί) στις 12 και 14 Ιουλίου, σε σχολείο του καταυλισμού Νουσεϊράτ με πάνω από 124 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και στον παραλιακό καταυλισμό εκτοπισμένων Ας Σάτι, επίσης με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι πολιορκημένοι από παντού κάτοικοι της Γάζας, της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής στον κόσμο, αν επιβιώσουν από το ισραηλινό σφυροκόπημα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πείνα, την δίψα και άλλες κακουχίες, σε μια περιοχή από τόνους ερειπίων, σκουπιδιών και λυμάτων, με τις μολυσματικές ασθένειες να παραμονεύουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό υπάρχουν αναφορές από αξιωματούχους του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή ότι παρατηρούνται λεηλασίες και αντεγκλήσεις μεταξύ των εξαθλιωμένων κατοίκων για την απόκτηση λίγων τροφίμων ή νερού.

Βρετανική υποκρισία και ψίχουλα «βοήθειας»

Σε αυτό το φόντο, η απόφαση της Βρετανίας να επαναλάβει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων (UNRWA) με 21 εκατομμύρια στερλίνες φάνηκε σαν «σταγόνα στον ωκεανό».

Ο Βρετανός νέος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, σε μία προσπάθεια να ξεπλύνει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τον υποσιτισμό στη Γάζα, λέγοντας πως πλέον είναι τόσο σοβαρός που οι λεχώνες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους, πως τα ποσοστά διάρροιας είναι 40πλάσια και πως πλέον εκδηλώνονται και κρούσματα πολιομυελίτιδας...

Ενας νεκρός και 10 τραυματίες από επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ

Επίθεση στην καρδιά του Τελ Αβίβ (κοντά σε ξενοδοχεία και κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας) με τηλεκατευθυνόμενο μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης στις 3.12 τα ξημερώματα της Παρασκευής προκαλώντας τον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού, τον τραυματισμό άλλων 10 και σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής.

Το πλήγμα διεξήχθη με νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που ονομάζεται «Yafa» (Γιάφα) που διάνυσε πάνω από 2.200 χλμ. (!) και κατά τους Χούθι μπορεί να παρακάμψει τα συστήματα αναχαίτισης και να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ. «Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της, στέφθηκε με επιτυχία», τόνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι εφεξής «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα που αποκαλείται Τελ Αβίβ από το Ισραήλ είναι μια μη ασφαλής περιοχή και θα συνιστά βασικό στόχο». Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις, που «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος «κυρίως σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους και στόχους ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι προσπάθησε να εμπλέξει το Ιράν, υποστηρίζοντας πως το αεροσκάφος που έπληξε το Τελ Αβίβ ήταν «ιρανικής κατασκευής» τύπου Samad-3 και πως δεν αναχαιτίστηκε, ούτε ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού λόγω «ανθρώπινου λάθους» που δεν προσδιόρισε. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς (Ταξιαρχίες Κασάμ) σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι η παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει.

Ισραηλινές και παλαιστινιακές αντιδράσεις

Ωστόσο, αναλυτές σε αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ (Ynet, Κανάλι 14, Walla News κ.ά.) επέρριψαν ευθύνες στη στρατιωτική ηγεσία θεωρώντας την εξέλιξη πολύ σοβαρή. Κάποιοι μάλιστα τη συνέκριναν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας πως τότε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «είχε αιφνιδιαστεί με τη σφοδρότητα της επίθεσης» και πως «μετά από εννιά μήνες σφοδρού πολέμου, αιφνιδιάστηκαν και σήμερα;».

Μερικές ώρες αργότερα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε «αυξημένες περιπολίες» μαχητικών αεροσκαφών «για την υπεράσπιση του ουρανού του Ισραήλ» και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που συναντήθηκε εκτάκτως με τον επιτελάρχη στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι, τον αρχηγό διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιστράτηγο Οντέτ Μπασιούκ, τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών του στρατού Αχαρόν Χαλιβά κ.ά., υποσχέθηκε «αντίποινα».

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση των Χούθι προκάλεσε ενθουσιασμό στη Χαμάς, που χαρακτήρισε την επίθεση «πλήγμα κατά του συμβόλου υπερηφάνειας του Ισραήλ». Η Χαμάς ευχαρίστησε επίσης τις πράξεις αντίστασης κατά του Ισραήλ από την «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τονίζοντας πως εκτιμά «τις θυσίες» τους.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξήρε επίσης την επίθεση των Χούθι στο Τελ Αβίβ ως «θαρρετή και ηρωική επιχείρηση».

Σε αυτό το φόντο, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου να ανακοινώσει συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα πριν την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 24 Ιούλη. Το Φόρουμ ανήγγειλε σειρά εντεινόμενων κινητοποιήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και μεγάλες διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ