Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι πρακτικές του Ισραήλ

Τη γνωμοδότησή του εάν μπορεί να αποφανθεί επί των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (JCJ), ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που είχε υποβληθεί πριν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Νότιο Ισραήλ.

Το δικαστήριο έκρινε πως μπορεί να δώσει μία «μη δεσμευτική» (από νομικής άποψης) γνωμοδότηση για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, απορρίπτοντας τις προσπάθειες του Ισραήλ και άλλων χωρών να αρνηθεί να εκδώσει γνωμοδότηση για το ζήτημα.

Επίσης αποφάσισε πως οι πολιτικές εποικισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και η χρήση φυσικών πόρων «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», καθώς είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις που έχει το ισραηλινό κράτος ως κατοχική δύναμη κατά το διεθνές δίκαιο. Το Διεθνές Δικαστήριο κατηγόρησε επίσης ευθέως το Ισραήλ πως κάνει συστηματικά διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας την κατοχή της Δυτικής Οχθης «ντε φάκτο προσάρτηση»...

Είναι ωστόσο βέβαιο πως η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα αγνοήσει και αυτή την εξέλιξη, ποντάροντας στη στήριξη ισχυρών συμμάχων της, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη η Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε απόφαση με την οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Την απαράδεκτη αυτή πρόταση καταψήφισε η συμμαχία Χαντάς όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι μαραθώνιες έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε Κατάρ και Κάιρο παραμένουν ατελέσφορες, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ που ξεκινά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας κληθεί να μιλήσει στις 24 Ιούλη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, που είχε προγραμματιστεί για τις 22/7, δεν είναι βέβαιη λόγω του κορονοϊού που κόλλησε ο Αμερικανός ηγέτης την περασμένη Τετάρτη.

Το ίδιο διάστημα, ανταγωνιστικές γεωπολιτικά δυνάμεις των ΗΠΑ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο όπως η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν τις προσπάθειες παρέμβασης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στην Κίνα αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς), με σκοπό να προωθήσουν τις προσπάθειες ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης (για δεύτερη φορά από τις 26 Απρίλη) με πρωτοβουλία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ανάλογο ρόλο σε άλλο επίπεδο επιχειρεί και η ρωσική κυβέρνηση, καθώς την Παρασκευή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 12 έως 14 Αυγούστου, συναντώντας, μεταξύ άλλων, και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσικό ενδιαφέρον για αναβαθμισμένο ρόλο στο παζάρι (2018-12-25 00:00:00.0)
Κάλεσμα για νέους «μεσολαβητές» (2017-12-20 00:00:00.0)
Ισραηλινό «όχι» στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων (2014-03-29 00:00:00.0)
Πιέσεις για διαπραγματεύσεις εν μέσω εντάσεων (2013-04-07 00:00:00.0)
Προωθούν «ειρηνευτική πρωτοβουλία» με το μάτι στις εκλογές... (2004-12-07 00:00:00.0)
Αναμενόμενα καταδικαστική η Χάγη για το τείχος (2004-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ