Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Ρωσικό ενδιαφέρον για αναβαθμισμένο ρόλο στο παζάρι

Συνέντευξη Τύπου του Λαβρόφ μετά από συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

ΜΟΣΧΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για αναβάθμιση του ρόλου της στις διαπραγματεύσεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενόψει των προσπαθειών των ΗΠΑ να προωθήσουν ακόμη ένα δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο», εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 21/12 στη Μόσχα έπειτα από τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ Μάλικι, ο Λαβρόφ δεν έκρυψε τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας του για αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η αναθέρμανση των σχέσεων με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πετύχουν μόνες τους μία συμφωνία για το Παλαιστινιακό και πως μια νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή του λεγόμενου κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ), σε συνεργασία με τον «Αραβικό Σύνδεσμο».

Σε επόμενο σημείο, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την «ασφάλεια του Ισραήλ» (!), λέγοντας: «Δεδομένων των ειδικών σχέσεών μας όχι μόνο με την Παλαιστίνη αλλά και με το Ισραήλ, θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίτευξη μίας σθεναρής συμφωνίας που θα εξασφαλίσει νομικά τα νόμιμα συμφέροντα του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας χωρίς αυτή να βλάψει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου την Παρασκευή χιλιάδες κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν σε μεγάλες διαδηλώσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού για μία ακόμη φορά δεν δίστασαν να χτυπήσουν «στο ψαχνό» τους άοπλους διαδηλωτές, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο εφήβους, ηλικίας 16 και 18 ετών. Από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν άλλοι 50 περίπου.

Το Σάββατο, τέλος, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωσε στη Ραμάλα πως η Παλαιστινιακή Αρχή ανταποκρίνεται στην απόφαση του παλαιστινιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για διάλυση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (της παλαιστινιακής Βουλής) με στόχο τη διεξαγωγή παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών σε έξι μήνες.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στα σχέδια των ΗΠΑ για «ειρηνευτικό σχέδιο» - που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αλλά το διαφημίζουν ως «συμφωνία του αιώνα» - τονίζοντας ότι θα το απορρίψει. «Είπαμε όχι και θα συνεχίσουμε να λέμε όχι. Αν φύγει από το τραπέζι διαπραγμάτευσης η Ιερουσαλήμ, δεν θα μείνει τίποτε να συζητήσουμε. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό, ούτε θα το αποδεχτούμε! Δεν θα πουλήσουμε την Ιερουσαλήμ, θα παραμείνει η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Ραμάλα ο Σαουδάραβας διπλωματικός επιτετραμμένος (2023-09-27 00:00:00.0)
Αμφισβητούν το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων (2018-08-30 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές στη Γάζα (2018-01-05 00:00:00.0)
Εκκληση Μπαν Κι Μουν για συνομιλίες με αποτέλεσμα... (2013-08-17 00:00:00.0)
Μπαράζ εποικισμών, μία ανάσα πριν τις νέες συνομιλίες... (2013-08-14 00:00:00.0)
Εκδίωξη παλαιστινιακών οικογενειών (2009-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ