Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Απόνερα» σε όλα τα «στρατόπεδα» από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση

Οι εξελίξεις οδηγούν σε αναδιάταξη του σχεδιασμού όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή

Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία
Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που εκτυλίσσονται στην περιοχή, φαίνεται πως δίνει ώθηση στα σχέδια άλλων δυνάμεων για αύξηση του γεωπολιτικού ρόλου τους στην περιοχή, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, που έχει αναλάβει να «καλύψει» το κενό, προωθώντας μεθοδικά την κλιμάκωση της στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν προβλέπουν ακύρωση, αλλά μικρή αναβολή στα γνωστά σχέδια για επίθεση και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, σε θέσεις των Κούρδων των δυνάμεων SDF στη βόρεια Συρία που συνεργάστηκαν στενά με τους Αμερικανούς σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτό επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, η σχεδιαζόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, που δείχνει επανασχεδιασμό της παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή, συζητήθηκε και το βράδυ της Κυριακής σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, το θέμα της «αργής και εξαιρετικά συντονισμένης» αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», «την αμοιβαία μας εμπλοκή στη Συρία» και τις εμπορικές σχέσεις που «έχουν αναπτυχθεί σημαντικά».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία «μακρά και παραγωγική», ενώ νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για σημαντική αύξηση της κινητικότητας, πολλών δεκάδων τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων, στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ...

Της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ - Ερντογάν προηγήθηκε η είδηση της επίσπευσης της παραίτησης του υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις (λόγω της διαφωνίας του με τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία) όχι στα μέσα Φλεβάρη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά την 1η Γενάρη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα εκτελεί, από την Πρωτοχρονιά, χρέη υπουργού Αμυνας ο υφυπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος διορίστηκε στο πόστο αυτό το Μάρτη του 2017 έπειτα από μία πολυετή θητεία σε διευθυντικές και επιτελικές θέσεις σε αμυντικά σχέδια παραγωγής του μονοπωλίου «Boeing».

«Παραίτηση» ανακοίνωσε νωρίτερα και ο επικεφαλής των ΗΠΑ στο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακ Γκουργκ, ο οποίος είχε διοριστεί στο πόστο αυτό από τον προηγούμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ αναφέρθηκε υποτιμητικά την Κυριακή σε αυτήν την παραίτηση λέγοντας ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή του παρά μόνο όταν άκουσε για την «παραίτησή» του. Τόνισε επίσης με νόημα ότι η θητεία του στρατηγού ε.α. θα ολοκληρωνόταν, ούτως ή άλλως, το Φλεβάρη...

Η αναδιάταξη των σχεδιασμών των ΗΠΑ στη Συρία ρίχνει παράλληλα «νερό στο μύλο» των Γάλλων ιμπεριαλιστών που βλέπουν την εξέλιξη με «ενδιαφέρον», εκτιμώντας ότι τους δημιουργεί περιθώρια για αύξηση του ρόλου τους στην περιοχή.

Την Κυριακή, από το Τσαντ, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε «μεγάλη λύπη» για την απόφαση περί «αποχώρησης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι θυσίες μαχητών που πολέμησαν τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία, όπως οι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Στα σχέδια των ΗΠΑ για «αποχώρηση» από τη Συρία αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. «Οι ΗΠΑ ήταν παρούσες ας πούμε στο Αφγανιστάν πόσο καιρό; 17 χρόνια; Και κάθε χρόνο λένε πως αποχωρούν. Αλλά είναι ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ