Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το Σύνταγμα που θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Το περασμένο Σάββατο η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας ενέκρινε ομόφωνα (από τους 602 αντιπροσώπους απουσίαζαν 19 και οι υπόλοιποι 583 ψήφισαν υπέρ) το σχέδιο του νέου Συντάγματος, που θα αντικαταστήσει αυτό του 1976, με ό,τι τροποποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Είχε προηγηθεί από τις 13 Αυγούστου έως τις 15 Νοέμβρη η δημόσια συζήτηση του σχεδίου σε πάνω από 133.000 συσκέψεις, όπου πραγματοποιήθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, πάρα πολλές τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διορθώσεις στο 60% των 224 άρθρων. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να μπει σε δημοψήφισμα στις 24 Φλεβάρη 2019 και εφόσον εγκριθεί και δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης, θα μπει σε εφαρμογή.

Στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο εγκρίθηκε και ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, όπου προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% (ενώ το 2018 κλείνει με αύξηση 1,3%).

Το σχέδιο του Συντάγματος βασίζεται στις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας για τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής», της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και του 7ου Συνεδρίου, όπου προωθείται το λεγόμενο άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς και δίπλα στην κρατική σοσιαλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής αναβαθμίζεται ο ρόλος των μεικτών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών μέσω της αυτοαπασχόλησης, κάτι που αντικειμενικά θα ενισχύσει τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, στην ομιλία του στο σώμα, υπογράμμισε ότι το νέο Σύνταγμα «επιβεβαιώνει τη σοσιαλιστική πορεία της Επανάστασης και μας επιτρέπει να κατευθύνουμε το έργο του κράτους, της κυβέρνησης, των οργανώσεων και του λαού στη συνεχή βελτίωση της κοινωνίας, ενισχύει τη θεσμικότητα, καθιερώνει την επικράτηση του Συντάγματος σε κάθε πράξη μας για μεγαλύτερη ένταξη, δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα και ενίσχυση της συμμετοχής του λαού στην κυβέρνηση του έθνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ