Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια στρατιωτικής «αναπροσαρμογής» και στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, στο προσκήνιο έρχεται και η αναπροσαρμογή της αμερικανικής διείσδυσης στην κεντρική Ασία και ειδικότερα στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μιλούσαν από την Πέμπτη για απόφαση που «έχει ληφθεί» για απόσυρση «σημαντικού» αριθμού των στρατευμάτων που σήμερα δρουν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση, έρχεται να φωτίσει τη συνολικότερη «επικαιροποίηση» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, υπό την επίδραση που ασκεί και η παρέμβαση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.

Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται η αποχώρηση τουλάχιστον 7.000 απ' αυτούς.

Και ενώ κυκλοφορούν σενάρια περιορισμού της στρατιωτικής τους παρουσίας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το ρόλο τους στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, όπως έδειξε και η συνάντηση που είχαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας στο Αμπού Ντάμπι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ Ζαλμάι Χαλιλζάντ με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στη συνάντηση πήραν μέρος και αξιωματούχοι των κυβερνήσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Χάλιντ Μπιν Σαλμάν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές και θα έχουν «πολύ θετικά αποτελέσματα έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς».

Θυμίζουμε ότι ειδικά την τελευταία διετία κι άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν. Μάλιστα, το ρωσικό ΥΠΕΞ οργάνωσε και συνάντηση στη Μόσχα, όπου μετά από πολύ καιρό εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Πάντως, τα φημολογούμενα σχέδια περιορισμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν προκαλούν ήδη προβληματισμό σε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε ότι «η δέσμευσή μας είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε πως το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ λιμάνι για τους διεθνείς τρομοκράτες που μας απειλούν στο σπίτι μας» και ότι η ΝΑΤΟική παρουσία θα συνεχιστεί, με στόχο να«διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η σταθερότητα του Αφγανιστάν». Λίγο μετά την παραίτηση του Τζέιμς Μάτις από τη θέση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, η Λουνγκέσκου έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει πόσο συνεισέφερε ο πρώην υπουργός στο «να διατηρηθεί ένα ΝΑΤΟ ισχυρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ασφάλειας» και τον χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο, τόσο ως στρατιώτη όσο και ως διπλωμάτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ