Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές «συστάσεις» για αποφυγή προκλήσεων

Ενώ η Λευκωσία διέψευσε τη διενέργεια άσκησης ΗΠΑ - Τουρκίας στα νότια της Κύπρου

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ολοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ανοίγοντας νέο γύρο τουρκικών προκλήσεων, με φόντο την ευρύτερη αναζωπύρωση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών σε όλη την περιφέρεια, όπως έδειξαν και οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για «αποχώρηση» από τη Συρία.

Ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτήν την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας».

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για κοινή άσκηση νότια της Κύπρου από Τουρκία και ΗΠΑ. Η Τουρκία εμφανιζόταν να παίρνει μέρος με τις τουρκικές φρεγάτες«TCG Gokceada» και «TCG Gemlik», ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών, και οι ΗΠΑ με την πυραυλάκατο «USS D. Cook». Στην περιοχή αυτή αρμόδια για την έκδοση σχετικών οδηγιών είναι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση.

Η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στη Λευκωσία, όπου πηγές της κυπριακής κυβέρνησης διέψευδαν ανώνυμα τη διενέργειά της και εμφάνιζαν την ανακοίνωσή της ως «υβριδικό αντιπερισπασμό». Πρόσθεταν πάντως ότι το συγκεκριμένο αμερικανικό πλοίο βρισκόταν στην περιοχή, στο πλαίσιο και της «συνοδείας» της γεώτρησης που συνεχίζει στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil», και πήρε μέρος σε κοινή άσκηση, αλλά με τη Γαλλία.

Πάντως, ανεξάρτητα από το ποιες ακριβώς ασκήσεις έγιναν ή προγραμματίζονται, ενισχύεται επικίνδυνα η στρατιωτική παρουσία ισχυρών δυνάμεων που παζαρεύουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Σ' αυτήν τη βάση ξετυλίγεται και η ιδιαίτερα σύνθετη συνδιαλλαγή των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλληλεπιδρώντας και με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού, με παλιές και νέες προτάσεις για την «ασφάλεια» του νησιού, που εμπλέκουν την Κύπρο βαθύτερα σε επικίνδυνες κόντρες, άρρηκτα συνδεδεμένες και με τις εξελίξεις στη Συρία, το Κουρδικό, το Μεσανατολικό κ.λπ., ως τμήματα ενός μεγάλου παζλ για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στο κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σημαντικών στρατιωτικών, ενεργειακών αλλά και εμπορικών περασμάτων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μόνο πικρά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση, δήθεν υπέρ της Κύπρου, που κάνουν εκπρόσωποι ισχυρών μονοπωλίων, όπως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που βγήκε να κατηγορήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για την κατάληψη του βόρειου τμήματος της Κύπρου και την καταπάτηση κουρδικών εδαφών. Είχε προηγηθεί επίδειξη υποκρισίας και από τον Ερντογάν, που χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «αδύναμο» και «τρομοκράτη κατακτητή», ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωνε ότι «η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ να αποκαλύπτει την αλήθεια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ