Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Γερμανικές ανησυχίες για συνέπειες του συμβιβασμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, μετέφερε την ανησυχία του εγχώριου κεφαλαίου για τυχόν μελλοντικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο (προσωρινός) συμβιβασμός που πέτυχαν πρόσφατα η Ιταλία και η Κομισιόν (για τον προϋπολογισμό της Ρώμης).

«Δεν είμαι ενοχλημένος, αλλά ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η αρχικά υποσχεθείσα μείωση του ελλείμματος δεν έγινε σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να επιμείνουν σε σταθερά δημόσια οικονομικά». Ο Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι αν και εκεί υπάρξει υπέρβαση στο προτεινόμενο όριο του ελλείμματος (3%) στον προϋπολογισμό ως προς το ΑΕΠ, η νομισματική ένωση θα δεχτεί σημαντική πίεση. Λόγω «του υψηλού δημόσιου χρέους» διαφόρων χωρών θα υπάρξει πίεση και στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ενωσης, τόνισε.

Στο μεταξύ, η ιταλική Γερουσία υπερψήφισε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού με 167 «ναι» και 78 «όχι», ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Η έγκρισή του είχε διαστάσεις και παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας».

Σύμφωνα με το συμβιβασμό Ρώμης - Βρυξελλών, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έναντι του ΑΕΠ θα είναι 2,04% για το 2019, αντί του 2,4% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού. Επίσης, ο στόχος για την ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1% για το 2019, έναντι του αρχικού 1,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ