Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέα γυμνάσια στον Περσικό, παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Από τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Από τα ιρανικά γυμνάσια κοντά στα Στενά του Ορμούζ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο ξεκίνησαν το Σάββατο ισχυρές δυνάμεις των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», στο πλαίσιο των ετήσιων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων «Ο Μεγάλος Προφήτης», που πραγματοποιούνται κάθε τέτοια περίοδο στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα γυμνάσια (στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κομάντος και πλήθος στρατιωτικών, που αποτελούν πληρώματα αρκετών δεκάδων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων και πυραυλάκατων) συνέπεσαν με την άφιξη στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «John C. Stennis». Ο διοικητής του αεροπλανοφόρου, Ράντι Πεκ, δικαιολόγησε την παρουσία του σε διεθνή ύδατα του Κόλπου ως ένδειξη «αφοσίωσης των ΗΠΑ στους συμμάχους τους στην περιοχή», στο πλαίσιο προσπαθειών «εξασφάλισης της ίσης πρόσβασής τους σε διεθνή ύδατα». Τους ισχυρισμούς του Αμερικανού διοικητή απέρριψε ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, που κατηγόρησε τους Αμερικανούς πως «προσποιούνται ότι εξασφαλίζουν την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο, ενώ στην πραγματικότητα το Ιράν είναι που παρέχει ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, και για τους φίλους μας και για τις αδελφές χώρες στο νότο».

Νέα ιρανική αντίδραση για την απέλαση διπλωματών στα Τίρανα

Παράλληλα, η πρόσφατη απέλαση του Ιρανού πρέσβη στα Τίρανα και ενός ακόμη Ιρανού διπλωμάτη εξακολουθεί να προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην Τεχεράνη. Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις απελάσεις, τονίζοντας ότι ήταν «αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ προκειμένου να σαμποτάρουν τις σχέσεις του Ιράν με χώρες της Ευρώπης σε μία κρίσιμη περίοδο». Τόνισε πως μολονότι η Αλβανία δεν διαθέτει πρεσβεία ή άλλο γραφείο διπλωματικής εκπροσώπησης στην Τεχεράνη (στο πλαίσιο απόφασης που είχαν πάρει οι αλβανικές αρχές προ 30ετίας για εξοικονόμηση πόρων), η διαμαρτυρία εκφράστηκε «μέσω άλλων διαύλων». Χαρακτήρισε τις απελάσεις «απαράδεκτες».

Αντίθετα, οι απελάσεις έφεραν ικανοποίηση στις ΗΠΑ. Την εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επεδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτιρ Μπουσάτι, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Αλβανία το 2020. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωση συσχέτισε τις απελάσεις των Ιρανών διπλωματών στα Τίρανα με ανάλογες ενέργειες σε Γαλλία και Δανία, εκτιμώντας πως οι ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης «έστειλαν σαφές μήνυμα πως η ιρανική τρομοκρατία είναι απαράδεκτη στο ευρωπαϊκό έδαφος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ