Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα πολύνεκρη καταστροφή

Πάνω από 280 οι νεκροί μετά από ισχυρό τσουνάμι που έπληξε Ιάβα και Σουμάτρα

Εκατοντάδες θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί

Copyright 2018 The Associated

Εκατοντάδες θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Νέα θύματα και ισχυρές πληγές μετρά ο λαός της Ινδονησίας μετά από το ισχυρό τσουνάμι που έπληξε περιοχές στις νήσους Σουμάτρα και Ιάβα το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταμετρηθεί επίσημα 281 νεκροί και πάνω από 1.010 τραυματίες, φέρνοντας για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τις συνέπειες που έχει η απουσία οργανωμένης αξιοποίησης της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της πολιτικής που τα κοστολογεί όλα με βάση τα περιθώρια κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το τσουνάμι σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν εκδηλωθεί. Εκτιμάται ότι προκλήθηκε από υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στο βουνό Κρακατόα, που αποτελεί ενεργό ηφαίστειο (τελευταία φορά που εξερράγη ήταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι), ωστόσο η δραστηριότητά του - όπως φάνηκε τελικά - δεν παρακολουθείται, προκειμένου να παίρνονται και μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Μάλιστα, η περιοχή που επλήγη είναι και συχνός τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα, πρόκειται για όλες τις παράκτιες πόλεις στο Στενό Σούντα, ενώ μεγαλύτερα πλήγματα σημειώθηκαν στις επαρχίες Σέρανγκ, Παντεγκλάνγκ και Νότιο Λαμπούνγκ. Μόνο στην Παντεγκλάγκ καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 556 σπίτια, σχεδόν 10 ξενοδοχεία και 360 πλοία.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο ο λαός της Ινδονησίας μέτρησε 500 θύματα μετά από ισχυρό σεισμό, ενώ το Σεπτέμβρη πάνω από 2.000 σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό και τσουνάμι. Οι νέες τραγωδίες φέρνουν στο νου την εκατόμβη νεκρών του 2004, όταν 170.000 σκοτώθηκαν στη χώρα μετά από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (συνολικά υπήρξαν 226.000 νεκροί σε 13 χώρες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ