Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προωθούν «ειρηνευτική πρωτοβουλία» με το μάτι στις εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πρόκριμα για την έναρξη μίας νέας «ειρηνευτικής διαδικασίας» για το Μεσανατολικό θεωρούν ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, κινεί τα νήματα για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό, πιθανότατα στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη ή στις αρχές Φλεβάρη (οπότε το Λονδίνο θα προεδρεύει της ΕΕ και του G-8).

Εντούτοις, η πραγματοποίηση μίας τέτοιας «διεθνούς συνάντησης» εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών της 9ης Γενάρη. Εάν δηλαδή αναδειχτεί πρόεδρος ο 69χρονος Μαχμούτ Αμπάς, σημερινός μεταβατικός προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής, τότε η διεθνής συνάντηση θα πρέπει να θεωρείται «δεδομένη» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, που προσθέτει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα μεταβεί γι' αυτό το σκοπό (πιθανότατα στις 21 τρέχοντος μηνός) σε Ισραήλ και αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη...

Στήθος με στήθος η εκλογική μάχη...

Οσον αφορά στις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις φέρνουν να δίνουν μάχη στήθος -στήθος οι Μαχμούτ Αμπάς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος (υπέρμαχος της Ιντιφάντα και φυλακισμένος πεντάκις ισόβια στις ισραηλινές φυλακές) Μαρουάν Μπαργούτι.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας στη Ραμάλα έφερνε τον Αμπάς να προηγείται με 40% και τον Μαρουάν Μπαργούτι με 38%. Το Ερευνητικό Κέντρο παλαιστινιακού πανεπιστημίου Μπιρ Ζέιτ στη Δυτική Οχθη έφερνε τον Μ. Μπαργούτι να προηγείται με 35% και τον Μ. Αμπάς να έπεται με 34%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Μπαργούτι (υπέρμαχος δημοκρατικών δικαιωμάτων) φέρεται στην τρίτη θέση με 7% και οι άλλοι επτά υποψήφιοι να συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3%.

Στη Δαμασκό...

Στο πλαίσιο ζυμώσεων με επίκεντρο την επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας θεωρείται και η χτεσινή επίσκεψη στη Συρία δύο υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων: Του προεδρεύοντος Μαχμούτ Αμπάς και του πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι.

Οι δύο άνδρες, που συνιστούν την πιο υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Δαμασκό τα τελευταία 11 χρόνια, δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ πως «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και συντονισμός με τη Συρία και το Λίβανο εάν ξαναρχίσουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες»...

Ο Μπασάρ Ασαντ επισήμως δεν προέβη σε δηλώσεις, μολονότι κορυφώνονται στη Δαμασκό οι φήμες πως η ηγεσία της Συρίας δεν εμμένει πλέον σε συνομιλίες με το Ισραήλ με προϋπόθεση να συνεχιστούν από κει που διεκόπησαν το 2000. Την περασμένη Πέμπτη, δε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε υπαινιχθεί πως η πλευρά του δε θα αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τα υψώματα του Γκολάν θέτοντας όμως, μεταξύ άλλων, ως όρο την πάταξη «Παλαιστινίων ενόπλων που δρουν στο έδαφος» της Συρίας από τις Αρχές της Δαμασκού....

Η απελευθέρωση του Αζάμ Αζάμ...

Στο πλαίσιο επανέναρξης ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό είδαν χτες τα ισραηλινά ΜΜΕ και την προχτεσινή απελευθέρωση του ισραηλινού επιχειρηματία Αζάμ Αζάμ από τις αιγυπτιακές φυλακές (είχε καταδικαστεί για κατασκοπία εις βάρος της Αιγύπτου). Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» σχολιάζοντας την απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία (την οποία είχαν προσπαθήσει να πετύχουν όλες οι ισραηλινές αρχές την τελευταία οκταετία) μίλησε για «στρατηγική χειρονομία» της Αιγύπτου, που έχει στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ ενόψει μίας ενδεχόμενης ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας. Η ίδια εφημερίδα εκτίμησε μόνον ως «χρονική» τη σύμπτωση χορήγησης χάρης στον Αζάμ Αζάμ από τις αιγυπτιακές αρχές με την (το ίδιο 24ωρο) απελευθέρωση έξι Αιγύπτιων φοιτητών που είχαν φυλακιστεί στις ισραηλινές φυλακές για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για νέους «μεσολαβητές» (2017-12-20 00:00:00.0)
Νέα ένταση και προκλήσεις (2014-04-10 00:00:00.0)
Ισραηλινό «όχι» στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων (2014-03-29 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» με την έγκριση νέων εποικισμών (2014-03-21 00:00:00.0)
Εκκληση Μπαν Κι Μουν για συνομιλίες με αποτέλεσμα... (2013-08-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται ανταλλάγματα (2010-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ