Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Φρίκη!

«Για να μην ξεχάσουν» πώς επέβαλαν την «ελευθερία»...

Associated Press

«Για να μην ξεχάσουν» πώς επέβαλαν την «ελευθερία»...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φωτογραφίες από βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς της ειδικής δύναμης του πολεμικού ναυτικού. Φωτογραφίες - πολεμικά τρόπαια, η επιτομή της φρίκης: Θριαμβευτικές πόζες συνοδευμένες από πλατιά χαμόγελα, απειλητικές κάννες στραμμένες στους αιχμαλώτους και ματωμένα πρόσωπα. Οι ένστολοι χαμογελούν και ποζάρουν πατώντας πάνω στα θύματα.

Ενας ακόμη γύρος 40 αποκαλυπτικών φωτογραφιών που σοκάρει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραμένει στο αξίωμα για δεύτερη θητεία. Οι νέες φωτογραφίες φέρνουν στη μνήμη τη φρίκη στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ, ίσως και την ξεπερνούν.

Οι φωτογραφίες, που δείχνουν στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού να χαμογελούν καθώς πατούν τους κρατουμένους και τους σημαδεύουν με όπλα, τραβήχτηκαν το Μάη του 2003 και ανακαλύφθηκαν από δημοσιογράφο του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Associated Press». Το πρακτορείο «Associated Press» ανακάλυψε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, όπου τις είχε δημοσιεύσει η σύζυγος ενός Αμερικανού, που υπηρέτησε στο Ιράκ. Η προέλευσή τους είναι άγνωστη και η γνησιότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η μόνη διαφορά με το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ είναι ότι τώρα, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για αιχμαλώτους από επιδρομές Αμερικανών στρατιωτών σε σπίτια πολιτών.


Associated Press

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η υπόθεση θα προσλάβει διαστάσεις σκανδάλου ανάλογου με τους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και οι ένοχοι θα πρέπει να αναζητηθούν στις τάξεις των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή για επίσημη έρευνα από τις αμερικανικές αρχές.

Πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε πως η φωτογράφιση των αιχμαλώτων είναι παράνομη, εκτός αν πρόκειται για λόγους διατήρησης αρχείου. Τόνισε δε πως η έρευνα θα ρίξει φως στις ταυτότητες και τις προθέσεις των εμπλεκομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ