Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η παρτίδα επαναλαμβάνεται

ΚΙΕΒΟ.--

«Πεπεισμένοι» για τη νίκη τους εμφανίζονταν χτες οι δύο διεκδικητές της εξουσίας στην Ουκρανία, παρότι τα σωρευμένα προβλήματα και των δύο πλευρών και τα μεταξύ τους παζάρια - στα οποία συνεχίζουν να εμπλέκονται άμεσα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία - θέτουν πολλαπλά εμπόδια έως την 26η Δεκέμβρη.

Τα «τεχνικά» προβλήματα για την επανάληψη του δεύτερου γύρου φαίνεται πως όδευαν προς επίλυση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» η «φιλορωσική» συμπολίτευση και η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να επαναληφθεί «σύννομα» ο δεύτερος γύρος.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «νικητής» του δεύτερου γύρου της 21ης Νοεμβρίου που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη βδομάδα, δήλωσε χτες «βέβαιος για τη νίκη» του. Μιλώντας σε οπαδούς του, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ακύρωση του αποτελέσματος, διέψευσε τη φημολογία που τον ήθελε να «αποσύρεται». Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον απερχόμενο Πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα κατηγόρησε (χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αφού το ίδιο έχουν υπονοήσει οι Κούτσμα και Πούτιν) τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιούστσενκο, ότι είναι «καθοδηγούμενος» από «το εξωτερικό»: «Αυτή δεν είναι επανάσταση, αλλά πολιτικές στις οποίες αναμειγνύονται μυστικές υπηρεσίες», είπε. Πιο «μετριοπαθώς» τοποθετήθηκε ο Κούτσμα, μιλώντας για βήματα ώστε να «αποφορτιστεί αυτή η αβάσιμη κοινωνική ένταση» που απειλεί να διαμελίσει την Ουκρανία.

Από την άλλη, «βέβαιος» για τη νίκη του εμφανίζεται και ο Γιούστσενκο, που μάλιστα προειδοποίησε ότι «αν το παλιό καθεστώς» (του οποίου υπήρξε, ας σημειωθεί εν παρόδω, κορυφαίο στέλεχος) «προσπαθήσει να αναμειχθεί με οποιοδήποτε τρόπο και να αγνοήσει τη βούληση του λαού και του Κοινοβουλίου, θα εισβάλουμε στα κυβερνητικά γραφεία. Αυτό περιμένει ο κόσμος».

Παρ' όλη τη δριμύτατη κριτική που ασκεί ο Πούτιν στην «πορτοκαλί» παράταξη της Ουκρανίας και τους πάτρωνές της, τα περιθώρια ελιγμών του εκπροσώπου της ρωσικής νεοπαγούς αστικής τάξης μοιάζουν να στενεύουν, και ο ίδιος φρόντισε να πει από την Αγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ότι προτίθεται να συνεργαστεί με όποιον και εάν εκλεγεί: «Αποδεχόμαστε την επιθυμία οποιουδήποτε έθνους στα πρώην σοβιετικά εδάφη και θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε εκλεγμένο ηγέτη», ήταν τα ακριβή λόγια του, καθώς «δε θέλει να δει την Ουκρανία χωρισμένη σε "δυτική" και ανατολική"». Ωστόσο, ο Πούτιν κατηγόρησε γι' άλλη μια φορά τη Δύση για «επέμβαση» στα εσωτερικά της Ουκρανίας, δηλώνοντας (και αυτός) ότι «μόνο οι κάτοικοι μιας χώρας μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα τους». Το ίδιο έλεγε την περασμένη βδομάδα και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζορτζ Μπους, μόνο που ο ένας εννοεί την παρέμβαση του... άλλου.

Χτες στο Κίεβο αναμενόταν να μεταβούν αρκετοί δυτικοί «καλοθελητές», ο Γιαν Κούμπις του ΟΑΣΕ και ο Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ, ενώ στη Βουλγαρία, όπου γινόταν η σύνοδος του ΟΑΣΕ, θα γινόταν αργά χτες η πιο σημαντική συνάντηση των τελευταίων ημερών: αυτή ανάμεσα στον Αμερικανό ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ