Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Θανάσιμη παγίδα» για τις κατοχικές δυνάμεις

Κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν περιοχή όπου επιτέθηκαν οι δυνάμεις ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν περιοχή όπου επιτέθηκαν οι δυνάμεις ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Στον ιστό τής πιο θανάσιμης «αράχνης», της αντίστασης, έχουν πιαστεί οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους. Η Φαλούτζα τελικά - ακόμη και εάν έχει όπως υποστηρίζουν επανακαταληφθεί - έχει μετατραπεί στην πιο θανάσιμη παγίδα, αφού όλο πια το Ιράκ έχει μετατραπεί σε Φαλούτζα.

Κατά τον βρετανικό Guardian περισσότεροι από 70 στην πλειονότητά τους Ιρακινοί - που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις και τη «δοτή» κυβέρνηση, δηλαδή στην αστυνομία και την Ιρακινή Εθνοφρουρά - έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη πολλαπλές ακόμη και εντός της Πράσινης Ζώνης, ενώ πολύνεκρες επιθέσεις έλαβαν μέρος σε Τικρίτ, Μοσούλη, Μπεϊτζί, Σαμάρα, Γκαλαμπάγια βόρεια της Βαγδάτης και Αλ Ταφάρ. Μια ακόμη επίθεση και στα ιρακινοϊορδανικά σύνορα όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί πεζοναύτες. Το συνοριακό πέρασμα όπου έγινε η επίθεση, έκλεισε για άγνωστο διάστημα.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες επικέντρωσαν καθώς φαίνεται τις επιθέσεις τους χτες στη Βαγδάτη, όπου ομάδες ενόπλων «κυνηγούσαν» στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας κατοχικούς και συνεργάτες, ακόμη και εντός της Πράσινης Ζώνης, όπου η αμερικανική και βρετανική πρεσβεία, αλλά και η έδρα της δοτής κυβέρνησης, την υποτιθέμενη περιοχή - φρούριο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το ΑΡ, τουλάχιστον 5 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην περιοχή Ανμπάρ, την αυγή σε μια ακόμη επίθεση σε πετρελαιαγωγό που μετέφερε πετρέλαιο από το βορρά της χώρας στη Βαγδάτη, ενώ οι μάχες είναι σφοδρές σε όλη τη Βαγδάτη, αλλά και σε όλη την περιοχή του βορρά και της «προβληματικής» δύσης. Μέχρι αργά χτες δεν είχαν δοθεί πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα και διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι οι ιρακινές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, κατά το BBC. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Washington Post, ανώτατος αξιωματούχος στο Ιράκ, του τμήματος στρατιωτικής κατασκοπίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Τζον ντε Φρέιτας ο 3ος δήλωσε ότι αναμένεται η ένταση των επιθέσεων, αλλά και η αλλαγή τακτικής όσον αφορά στον τρόπο που διεξάγουν τον ανταρτοπόλεμο.

Η κατάσταση διαγράφεται τόσο εκρηκτική που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, τόνισε μάλιστα ότι αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν σήμερα στον τομέα της ασφάλειας, θα είναι αδύνατον να οργανωθούν εκλογές.

Ο δοτός πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι αλ Γιάουαρ που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε πάντως ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν, παρά την αντίσταση των ισλαμικών οργανώσεων και των ανταρτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος Μπους, που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλ Γιάουαρ, τόνισε τη σημασία της τήρησης της ημερομηνίας των εκλογών, δηλαδή της 30ής Ιανουαρίου. Το θέμα των εκλογών ήταν στο επίκεντρο και των συνομιλιών που είχε ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα.

Επίσης, το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς στην αντικατασκοπία εξετάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της. Σε κρίση οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις. Είναι πάρα πολύ αυτοί που παραιτούνται για να πάνε στο Ιράκ μισθοφόροι διαφόρων «εταιριών ασφάλειας», όπου οι μισθοί είναι παχυλοί. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Scotsman, χιλιάδες βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι το 2008, δηλαδή δύο χρόνια περισσότερο από τα αρχικά σχέδια, ενώ 7.000 θα παραμείνουν για δύο επιπλέον χρόνια.

Τέλος, η Ιταλία θα διατηρήσει τους 3.000 στρατιώτες της στο Ιράκ μέχρι να αποφασίσει η νέα ιρακινή κυβέρνηση ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ