Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αμερικανική απάντηση στις κατηγορίες Πούτιν για «παγκόσμια δικτατορία»

Οπως μεταδίδει το BBC, ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, από την Ινδία, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του συστήματος διεθνών σχέσεων στη βάση ενός «μονοπολικού κόσμου».

Ο Πούτιν δήλωσε συγκεκριμένα πως: «Η δικτατορία, και πολύ περισσότερο η δικτατορία που αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ποτέ δεν έλυνε τέτοια προβλήματα, αυτή εξαρχής δεν είναι σε θέση να τα λύσει, ακόμα και αν προσφέρεται στο όμορφο περικάλυμμα της ψευτοδημοκρατικής φρασεολογίας». Οπως σημειώνει το BBC, αν και ο Πούτιν δεν κατονόμασε βέβαια ανοιχτά την Ουάσιγκτον, οι σχολιαστές εκτίμησαν πως οι αναφορές στο «μονοπολικό κόσμο» και η φράση περί «δικτατορίας με το περικάλυμμα της ψευτοδημοκρατικής φρασεολογίας» είναι «πέτρα ενάντια στο αμερικάνικο περιβόλι».

Στην απάντησή του ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο AFP, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί πως όλος ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί από κοινού στο πνεύμα της συνεργασίας, να μη δημιουργεί πόλους και από κοινού να λύνει τα κοινά μας προβλήματα». «Γι' αυτό ο Τζ. Μπους ζήτησε από τους φίλους και συμμάχους, μεταξύ των οποίων και από τον Βλ. Πούτιν, να κάνουν τα πάντα για τη νίκη κατά της τρομοκρατίας, για να σταματήσουν την επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής και να αποκαταστήσουν την ελευθερία σε τέτοια μέρη όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Να σημειωθεί πως ο Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρόεδρος Μπους στη διάρκεια της δεύτερης θητείας της κυβέρνησής του θα μπορέσει να λάβει υπόψη «τα μαθήματα του Ιράκ» και υπογράμμισε πως αμφιβάλει για τη δυνατότητα της διενέργειας δίκαιων και τίμιων εκλογών στο αποκορύφωμα των ένοπλων συγκρούσεων.

Αλληλοϋποστήριξη με Ινδία

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία ο Πούτιν υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να γίνει μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα χρήσης βέτο, ενώ και η Ινδία δήλωσε για πρώτη φορά την υποστήριξή της στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Πέρα από τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, που συνεχίζεται η συνεργασία των δύο χωρών, αυτή τη φορά ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των νέων τεχνολογιών και του διαστήματος.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν οι συζητήσεις για κοινή παραγωγή ρωσικών εξοπλισμών (2023-12-29 00:00:00.0)
«Θετικό» εάν φύγουν οι Αμερικανοί... (2019-02-15 00:00:00.0)
Πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για συνάντηση στο Λευκό Οίκο (2018-04-04 00:00:00.0)
Διπλωματικός «κλεφτοπόλεμος» (2004-09-18 00:00:00.0)
Αμοιβαία διασφαλισμένη καταστροφή (2003-01-23 00:00:00.0)
Αμερικανική «αισιοδοξία»... (2002-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ