Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Θετικό» εάν φύγουν οι Αμερικανοί...

Ενώ στο βάθος εντείνονται οι ρωσο-τουρκικές διαφωνίες για Ιντλίμπ και Μανμπίτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Εάν συμφώνησαν σε κάτι χτες στη συνάντησή τους στο Σότσι οι Πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας σε σχέση με όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη Συρία, είναι πως θα έχει «θετικό αποτέλεσμα» η λεγόμενη «αποχώρηση» (ουσιαστικά αναδιάταξη) των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι «κατά την κοινή μας πεποίθηση, η υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών θα ήταν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή της Συρίας, όπου σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση».

Ωστόσο, αμέσως μετά «βγήκαν τα μαχαίρια» σε σχέση με το ποιος θα αναλάβει τις περιοχές αυτές, εάν και όταν αποχωρήσουν οι πάνω από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες από το Μανμπίτζ και άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας. Οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Ιράν, Χασάν Ροχανί, συμφωνούν πως θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Αντίθετα, ο Τούρκος ομόλογός τους, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιμένει πως θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία με πρόσχημα τη διαφύλαξη των νοτιοανατολικών συνοριακών περιοχών της Τουρκίας από τους Κούρδους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε σαφέστατα πως «το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό».

Αλλο σημείο τριβής παρέμειναν οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Εκεί δηλαδή που η Τουρκία προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτιάξει ακόμη μία «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» με συμφωνία που έκλεισε το περασμένο φθινόπωρο με τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Πούτιν στο τέλος της τριμερής Συνόδου Κορυφής ξεκαθάρισε πως η υπομονή του τελειώνει και πως «θα πρέπει να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες από το Ιντλίμπ». Τόνισε επίσης ότι «η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ είναι προσωρινό μέτρο», προσθέτοντας ότι «οι επιθετικές επιδρομές των ανταρτών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες». Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στο Ιντλίμπ.

Κατά τα λοιπά, συζητήθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, η συνδρομή που πρέπει να έχουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και συμφωνήθηκε ότι με την υποστήριξη των τριών χωρών έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επανεγκατάσταση 1,5 εκατ. προσφύγων. Επιπλέον, δεν έλειψαν από το τραπέζι και θέματα που αφορούν τον ενδοσυριακό διάλογο, όπως η γρήγορη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής, που θα αναλάβει τη σύνταξη του μελλοντικού Συντάγματος. Εκτιμήθηκε επίσης πως η περαιτέρω πολιτική διαδικασία στη Συρία θα βοηθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες αραβικές χώρες, θα διευκολύνει την επανένταξή της στον Αραβικό Σύνδεσμο και θα συμβάλλει γενικά στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

  • Αίσθηση προκάλεσε χτες η ανακοίνωση του παραγωγού του BBC στη Συρία, Ριάμ Νταλάτι, ότι είχε στηθεί το βίντεο που μεταδόθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης (και το BBC), σχετικά με την προβοκάτσια με χημικά όπλα που στήθηκε σε βάρος αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας, τον Απρίλη του 2018. Η προβοκάτσια, ως γνωστόν, έδωσε πρόσχημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιτεθούν σε βάσεις του συριακού στρατού λίγες μέρες μετά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν (2020-03-05 00:00:00.0)
Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για κοινές περιπολίες (2019-10-23 00:00:00.0)
Ξανά στόχος δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ (2019-08-23 00:00:00.0)
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών (2018-08-01 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα» (2018-07-31 00:00:00.0)
«Σπρώχνουν» σχέδιο τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας» (2017-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ