Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα»

Διήμερη συνάντηση στο Σότσι με πρωτοβουλία Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και συμμετοχή Σύρων της αντιπολίτευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Οι κόντρες διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 24ωρα.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η άρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε διήμερη σύνοδο του σχήματος «Διάλογος της Αστάνα», που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με επίκεντρο τις προσπάθειες συγκρότησης συριακής συνταγματικής επιτροπής, την κατάσταση στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», τις διαδικασίες για επαναπατρισμό προσφύγων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Την άρνηση των ΗΠΑ σχολίασε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που εξέφρασε λύπη για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή, «τη στιγμή που η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διευθέτηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία»... Στο Σότσι βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, ενώ έχουν μεταβεί και πολιτικοί που εμφανίζονται στην αντιπολίτευση του Ασαντ.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να ανακοινώσει, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν στο Γιοχάνεσμπουργκ (στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής των χωρών BRICS) ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία Συνόδου Κορυφής για τη Συρία στις 7 Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη με αξιωματούχους από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά όχι τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ ανήγγειλε ότι ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις και στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει πολλοί τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί με τις οικογένειές τους. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση Τούρκων αξιωματούχων που προειδοποίησαν τη συριακή κυβέρνηση να απόσχει από επιχειρήσεις στην περιοχή, επειδή είναι μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων.

Συμφωνία Κούρδων - Ασαντ

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ακόμα η συμφωνία για «οδικό χάρτη» σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που ανακοίνωσαν το Σάββατο με την κυβέρνηση Ασαντ μέλη αντιπροσωπείας Κούρδων αξιωματούχων από το «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο», που είναι η πολιτική πτέρυγα των ένοπλων φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Τέλος, τζιχαντιστές σε μικρό θύλακα της νότιας Συρίας κυκλοφόρησαν βίντεο με 18 αιχμάλωτες γυναίκες Δρούζων από την πόλη Σουέιντα, τις οποίες απειλούν να εκτελέσουν εάν δεν απελευθερωθούν δικοί τους ένοπλοι και δεν σταματήσει ο στρατός επιχείρηση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ