Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Προεδρικές εκλογές

ΧΑΡΑΡΕ.--

Παρά τις μεγάλες ουρές έξω από εκλογικά τμήματα, σημαντικό μέρος από τους 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους προσήλθαν χτες στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του 94χρονου (επί περίπου τέσσερις δεκαετίες) Προέδρου, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Βασικοί διεκδικητές της εξουσίας σε μία χώρα που προκαλεί το ενδιαφέρον ανταγωνιστικών μονοπωλίων Δύσης και Ανατολής θεωρούνται, μεταξύ 23 υποψηφίων, ο 75χρονος απερχόμενος μεταβατικός Πρόεδρος Εμερσον Μνανγκάγκουα από το κυβερνών κόμμα, ZANU-PF, που ήταν αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε έως την αποχώρηση του Ρ. Μουγκάμπε και ο 40χρονος Νέλσον Τσαμίσα, δικηγόρος και πάστορας, από το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» (MDC). Ο τελευταίος κατήγγειλε πολύωρες καθυστερήσεις στην ψηφοφορία εκτιμώντας πως τα προβλήματα που παρατηρούνται προκαλούνται «εσκεμμένα» για να αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο πρώην Πρόεδρος Ρ. Μουγκάμπε υποστήριξε τον υποψήφιο του MDC, Ν.Τσαμίσα, αντί για τον υποψήφιο του κόμματός του, Ε. Μνανγκάγκουα, επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Ο Εμερσον Μνανγκάγκουα, από την άλλη, πήγε να ψηφίσει εκφράζοντας την ελπίδα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα επαναφέρει» τη Ζιμπάμπουε στο διεθνές προσκήνιο «προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ