Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εσωτερικές τριβές για τη γραμμή Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η σκληρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί σε οικονομία και διεθνείς σχέσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως προκαλεί αντιδράσεις σε μέρος της αστικής τάξης στις ΗΠΑ.

Προχτές, ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος του πετρελαίου, και όχι μόνο, Τσαρλς Κοχ (που στηρίζει το λεγόμενο «κόμμα του τσαγιού», το οποίο θεωρείται το πιο ακραίο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) προειδοποίησε την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον κίνδυνο πρόκλησης νέας ύφεσης στην καπιταλιστική οικονομία εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της εμπορικής προστατευτικής πολιτικής που ακολουθεί σε θέματα ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις. Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πλουτοκρατών σε ορεινό θέρετρο του Κολοράντο, ο Τσαρλς Κοχ μίλησε σε δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας «επιβλαβείς σε κάθε επίπεδο» τις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Εμφανίστηκε μάλιστα έτοιμος να «τιμωρήσει» (πιθανώς διά της στέρησης χρηματοδότησης...) «όσους πολιτικούς από οποιοδήποτε κόμμα υποστηρίξουν τους δασμούς» της κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ενόχληση εξέφρασε ο εκδότης της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Αρθουρ Γκρεγκ Σάλτσμπεργκερ, για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου με τις οποίες χαρακτήρισε δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης «εχθρό του λαού». Η ρητορική αυτή «εγείρει τον κίνδυνο φαινομένων βίας» εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης, τόνισε, προσθέτοντας πως πριν από 10 μέρες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Με φόντο αυτές τις «αντιδράσεις» ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή πως εξετάζει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας τομέων του Δημοσίου εάν οι Δημοκρατικοί αρνηθούν (σε μία ακόμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο) να ψηφίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική και τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ