Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συνάντηση ηγετών σε πλαίσιο όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Από τη συνάντηση Τραμπ - Κόντε

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Τραμπ - Κόντε
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αντιμεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης εξήρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντώντας χτες στον Λευκό Οίκο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Αξιοποιώντας τις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και τη διαφοροποιημένη τακτική του προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων, εμφανίστηκε «πρόθυμος» να βρεθεί λύση στο εμπορικό έλλειμμα ύψους 31 εκατ. δολαρίων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ιταλία, τονίζοντας ότι «θα το λύσουμε μαζί».

Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, που πάντως «θέλει να διατηρήσει η Ιταλία». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση Τραμπ ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Ιρανό Πρόεδρο Χ. Ρουχανί, «χωρίς προϋποθέσεις».

Νωρίτερα, Γάλλοι και Γερμανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επανήλθαν στο θέμα των εμπορικών ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ, μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντώντας τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις συνομιλίες Τραμπ - Γιούνκερ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μπροστά σε διαπραγματεύσεις για μια συνολική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. «ΕΕ και Γαλλία δεν ήθελαν ποτέ εμπορικό πόλεμο και οι συνομιλίες ήταν επομένως χρήσιμες στο μέτρο που βοήθησαν στην αποκατάσταση οποιασδήποτε περιττής έντασης», δήλωσε ο Μακρόν.

Η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ εκτίμησε ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ βελτιώνονται, μολονότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο όγκος αμερικανικής σόγιας που θα εισάγουν χώρες της ΕΕ. «Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι επιθυμεί ο Πρόεδρος Τραμπ; Δεν το γνωρίζω. Ας δούμε, αν θα συμβεί ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε, στη διάρκεια του Ενατου Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Ηνωμένου Βασιλείου στο Πεκίνο, πως Βρετανία και Κίνα ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «θα πρέπει να στηρίξουν την πολυμέρεια», το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σημειώνοντας ότι οι σινο-βρετανικές σχέσεις διατηρούν σταθερή δυναμική ανάπτυξης, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει «με πιο φιλόδοξο τρόπο» στη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σε νέες βιομηχανίες που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ