Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προβληματισμός για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τις συμμαχίες της «επόμενης μέρας» μετά το Brexit επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, μετέβη για το σκοπό αυτό χτες στο Πεκίνο, προτού ξεκινήσει μίνι περιοδεία σε Γαλλία και Αυστρία με στόχο τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με χώρες της ΕΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, με τον οποίο συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο Βρετανός υπουργός εκδήλωσε το ζωηρό ενδιαφέρον των μονοπωλίων και της αστικής τάξης της χώρας του για ενισχυμένη συνεργασία με την Κίνα δηλώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να βαθύνουμε αυτήν την εταιρική σχέση με την Κίνα».

Σε συνέντευξή του στους «Κυριακάτικους Τάιμς» ο Ιταλός ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, συμβούλεψε την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τ. Μέι, να γίνει «πιο σκληρή» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εάν δεν θέλει να πέσει σε παγίδα. Η συνέντευξή του δίνεται λίγες μέρες αφότου (την Πέμπτη) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε έντονες διαφωνίες για το σχέδιο της πρωθυπουργού Μέι με στόχο τη διατήρηση στενών εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ, μετά το Brexit.

Νωρίτερα, ο καγκελάριος της Αυστρίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο), Σεμπάστιαν Κουρτς, συνάντησε στο Σάλτσμπουργκ την Μέι διαβεβαιώνοντάς την πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τις προτάσεις για το Brexit, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, στις 20 Σεπτέμβρη.

Αυτά ενώ νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία φέρει το 50% των ερωτηθέντων να επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, έναντι 40% που είχε αρνητική γνώμη, με το 10% να δηλώνει αναποφάσιστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ