Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η κόντρα με Ρωσία και Κίνα στο προσκήνιο

Στις 30 Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι κόντρες Δύσης - Ρωσίας και Κίνας για τον στρατηγικό έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων αναδείχθηκαν χτες από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμιρ Μπουσάτι. «Είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να διευρυνθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι εάν δεν προωθηθεί αυτό το σχέδιο, τότε «θα αυξήσουν την επιρροή τους η Κίνα και η Ρωσία», «καλύπτοντας» το κενό. Σε επόμενο σημείο, ανέφερε πως η Γερμανία «είναι πολύ, πολύ θετική» στη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας πως αφορά «στρατηγικό συμφέρον της ελεύθερης Ευρώπης». Προέβλεψε τέλος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν το 2019.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει «απαραίτητο βήμα στο μονοπάτι της ολοκλήρωσης» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε τη στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια «επιτυχημένη», με το επιχείρημα πως δημιουργεί «νέα δυναμική στην περιοχή».

Επιπλέον, χτες το 120μελές κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να διεξαχθεί στις 30 Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ψήφισαν 68 βουλευτές, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέλεξαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Το ερώτημα που θα τεθεί στο εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ είναι: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος, χαρακτηρίζοντάς το «διφορούμενο και πολυδιάστατο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε, πάντως, ότι το δημοψήφισμα θα έχει ...«συμβουλευτικό χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ