Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέα κοινοβουλευτική ήττα για την Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέστη χτες το βράδυ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη «διαπραγματευτική στρατηγική» της έναντι της ΕΕ, υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει το λεγόμενο «σκληρό» Brexit, δηλαδή την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η στρατηγική της Μέι απορρίφθηκε με 303 ψήφους κατά και 258 υπέρ.

Η εξέλιξη αυτή, καθώς και η απουσία της πρωθυπουργού από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρχηγού των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατηγόρησε την Μέι ότι οδηγεί τη χώρα «στην καταστροφή». Ενδιαφέρον προκαλούν παράλληλα αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «The Guardian» ότι ο Κόρμπιν θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των διαπραγματών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια προσπάθεια να υπερβεί το αδιέξοδο του Brexit και να πείσει την Μέι να συνταχθεί με την πρότασή του για διατήρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση θεωρείται και η απόφαση του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού μονοπωλίου «Airbus» ότι θα σταματήσει την παραγωγή του «Superjumbo Α380», βάζοντας σε κίνδυνο περίπου 3.500 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες απ' αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, πάνω από 40 πρώην πρέσβεις της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση στην πρωθυπουργό να αναβάλει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει το Brexit προκειμένου να διασαφηνιστεί η μελλοντική σχέση με την ΕΕ ή να δοθεί περιθώριο για να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ