Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Μεγάλη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην προχτεσινή 24ωρη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο Βέλγιο, με ορισμένους κλάδους να «παραλύουν». Την απεργία κήρυξαν οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας (FGTB, CGSLB και CSC) με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών, καλύτερες εργασιακές σχέσεις, αύξηση επιδομάτων και συντάξεων, κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων αυξάνει το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και πετσοκόβει τις συντάξεις. Τα συνδικάτα απέρριψαν την πρόταση των εργοδοτών για αύξηση μισθών έως 0,8% ως «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με στοιχεία από βελγικά ΜΜΕ, στην απεργία συμμετείχε περίπου το 25% των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με πάνω από 50 υπαλλήλους, ενώ περίπου το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού είτε επέλεξε να απεργήσει είτε δεν εργάστηκε εξαιτίας της μαζικής συμμετοχής στην απεργία. Μεγάλα εργοστάσια έμειναν κλειστά (π.χ. «Atlas Copco», «Coca-Cola», «Agfa») και σε αρκετούς χώρους στήθηκαν απεργιακές «φρουρές».

Ακινητοποιημένα έμειναν τα περισσότερα μέσα μεταφοράς, ενώ από την καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο ο εναέριος χώρος του Βελγίου παρέμεινε κλειστός και δεν πραγματοποιήθηκε καμία πτήση από και προς τη χώρα. Ακόμη περιορίστηκε στο ελάχιστο η λειτουργία του λιμανιού της Αμβέρσας. Κλειστά έμειναν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ