Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί εκτός απροόπτου η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Ισπανία από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αφού συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Πιο πιθανές ημερομηνίες είναι η 28η Απρίλη ή η «σούπερ Κυριακή» της 26ης Μάη, με ευρωεκλογές και τοπικές. Πάντως, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία (191 βουλευτές σε σύνολο 350) επιβεβαιώνεται το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση. Η σύνθεση όσων καταψήφισαν περιελάμβανε τους νεοφιλελεύθερους από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες αλλά και τους αυτονομιστές του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Καταλονίας του φυγά πρώην Προέδρου της, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς του υπόδικου πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας (κορυφαίου αστού πολιτικού που δικάζεται μαζί με άλλους 11 στη δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη στη Μαδρίτη). Επίσης, βουλευτές από το «Φόρο Αστούριας», Βάσκους αυτονομιστές του «ΒILDU» και τη λεγόμενη Συμμαχία των Καναρίων Νήσων, όπως και 2 «αριστερές» βουλευτίνες των Εn Marea και «En Comum Podem», που δεν στήριξαν τη γραμμή της συμμαχίας Unidos Podemos, των Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς, όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας.

Δηλαδή οι «διώκτες» των Καταλανών αυτονομιστών και αυτοί που στήριζαν από τον Ιούνη του 2018 τον σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ, που ανέτρεψε τους πρώτους, ψήφισαν μαζί. Ηδη πολιτικοί αναλυτές στην Ισπανία υποστηρίζουν ότι από αυτήν την «παράδοξη» κατάσταση, ωφελημένο φαίνεται να βγαίνει το νέο ακροδεξιό μόρφωμα του «VOX» που έκανε την εμφάνισή του στην Ανδαλουσία, που απειλεί να πάρει ψήφους από τη «δεξιά». Ενώ λένε πως η «αριστερά» (παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία) δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές (οι Σοσιαλιστές φτάνουν το 24%). Ετσι ουσιαστικά προετοιμάζεται η ψευδεπίγραφη ανάγκη ενός αντι-ακροδεξιού μετώπου, από όλες τις διαχειριστικές δυνάμεις που στα στρατηγικά ζητήματα συμφωνούν.

Αν κανείς πάρει υπόψη του και το κλίμα που διαμορφώνεται με τη δίκη των αυτονομιστών της Καταλονίας, που θα διαρκέσει μήνες, διαμορφώνονται οι συνθήκες για τον νέο εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων σε ψευδεπίγραφα διλήμματα και εθνοτικές διαφοροποιήσεις που είναι στην πραγματικότητα ξένες με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Πάντως, χτες, ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών, ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις ερωτήσεις των κατηγόρων του «γιατί διώκεται για τις ιδέες του και όχι για τις πράξεις του», επομένως θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο». Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται «η εξέγερση, η ανυπακοή, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος» για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη του 2017, που χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή κρατική καταστολή του κεντρικού ισπανικού κράτους, ενώ η παραδειγματική ποινή είναι τα 25 χρόνια φυλάκισης.

Βεβαίως, η δίκη είναι όντως πολιτική κατά αστών αντιπάλων, αλλά απώτερο στόχο έχει την ποινικοποίηση κάθε λαϊκής αντίστασης. Ωστόσο τόσο οι γενικές πολιτικές εξελίξεις όσο και η δίκη που τις επηρεάζει αναδεικνύουν την ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να χαράξουν τη δική τους πορεία, απορρίπτοντας τις ξένες αστικές σημαίες, για την προετοιμασία και την οργάνωση της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ