Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμάζονται ανταλλάγματα

TEΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεσμεύσεις» σε καίρια θέματα του μεσανατολικού ζητήματος φέρεται πως έχει πάρει ήδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εις όφελος του Ισραήλ σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε χτες η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ».

Η εφημερίδα επικαλείται τον Ντέιβιντ Μοκόβσκι, «ερευνητή με γερές προσβάσεις στον Ντένις Ρος, τον επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου Ομπάμα για το Μεσανατολικό», ο οποίος φέρεται πως αποκάλυψε επιστολή του Αμερικανού ηγέτη προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο Ομπάμα ζητώντας από τον Νετανιάχου το δίμηνο πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών, υπόσχεται στη συνέχεια:

  • Μακρόχρονη αλλά...«προσωρινή» παρουσία ισραηλινών στρατιωτών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.
  • Να μην ξαναζητήσει άλλη αναστολή των εβραϊκών εποικισμών και της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη.
  • Να ασκήσει βέτο απέναντι σε οιαδήποτε «αντι-ισραηλινή» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός του 2011.
  • Να αντιμετωπιστεί η τελική τύχη των εβραϊκών εποικισμών σαν τμήμα της τελικής συμφωνίας για το «τελικό καθεστώς» των παλαιστινιακών εδαφών.
  • Να εγγυηθεί τον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων στα παλαιστινιακά εδάφη...

Στο μεταξύ, έληξε χτες «χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα» (όπως αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες) η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Στην περιοχή έφθασε χτες και η Ευρωενωσιακή αξιωματούχος Κάθριν Αστον για σειρά συναντήσεων με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ