Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνέχεια του πολέμου «χαμηλής έντασης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως μέσο άσκησης πίεσης ίσως και απειλής στον ασίγαστο μεν υπόγειο δε «πόλεμο» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφους 348 έναντι 79, του νομοσχεδίου που προβλέπει την άσκηση πιέσεων στην Κίνα για να επανεκτιμήσει την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.

Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, με το σκεπτικό ότι η πολιτική του Πεκίνου επιτρέπει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Εντούτοις, κατά αναλυτές θεωρείται μάλλον «απίθανο» ότι τελικά το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα και η έγκρισή του δε θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, λίγο πριν την ψήφισή του τόσο το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ όσο και 35 μεγάλες εταιρείες και εμπορικοί όμιλοι με κοινή ανακοίνωσή τους είχαν απευθύνει έκκληση στη Βουλή να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο καθώς θα έχει «συνέπειες».

Εντούτοις, η έγκριση του νομοσχεδίου «λύνει» τα χέρια του προέδρου Ομπάμα για την άσκηση πιέσεων προς την Κίνα όσον αφορά το νόμισμά της, τόσο για εγχώριους λόγους καθώς οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές πλησιάζουν και δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας το «χαρτί» της προστασίας των αμερικανικών θέσεων εργασίας είναι ισχυρό καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που εξαπολύουν επιθέσεις προς την Κίνα περί «χειραγώγησης του νομίσματός της», αλλά και η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά υποτιμημένο το γουάν για να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της στη διεθνή αγορά, πρακτική που δίνει στα κινεζικά προϊόντα προβάδισμα έναντι άλλων προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία σχηματισμού διεθνούς μετώπου όσον αφορά την ισοτιμία του γουάν και αναμένεται ότι σε περίπτωση που έχουν διεθνή στήριξη θα θέσουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας των 20 («G20») που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Νοέμβρη στη Σεούλ.

Οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν «ήπιες». Πριν την ψήφισή του η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου δήλωσε, στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφύγει τις κινήσεις που μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η Κίνα «αντιτίθεται σθεναρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ