Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος

Από τα επεισόδια χτες στην πρωτεύουσα, Κίτο
Από τα επεισόδια χτες στην πρωτεύουσα, Κίτο
KITO.--

Σε εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται προσπάθεια πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ, όπου εκδηλώθηκαν στάσεις αστυνομικών και στρατιωτικών σε διάφορες πόλεις με αφορμή την αντίθεσή τους σε περικοπές προνομίων και επιδομάτων τους, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα. Αστυνομικοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάνω από 800, έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας, Κίτο, ενώ είχαν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο «Μαρισκάλ Σούκρε» στην πρωτεύουσα και το ίδιο το αεροδρόμιο, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Αστυνομικοί επιτέθηκαν ακόμη και στον Πρόεδρο, Ρ. Κορέα, με δακρυγόνα, ενώ τα βίαια επεισόδια έχουν επεκταθεί και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Γκουαγιακίλ και σε άλλες, όπου σημειώθηκαν λεηλασίες. Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Ερνέστο Γκονσάλες, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνιο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πίσω από τις ενέργειες των αστυνομικών βρίσκονται κύκλοι που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης και την πρόκληση χάους στη χώρα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, που κρατείται τραυματισμένος από τους στασιαστές σε νοσοκομείο, κάνει λόγο ότι πρόκειται για «σχέδιο συνωμοσίας που εξυφαινόταν το τελευταίο διάστημα», ενώ κυβερνητική ανακοίνωση καλεί το λαό να βγει στους δρόμους να υπερασπιστεί την εκλεγμένη κυβέρνηση, πράγμα που ήδη γίνεται. Οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών καταδικάζουν το πραξικόπημα και στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης Κορέα.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι βρίσκονται πίσω από τους στασιαστές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η κυβέρνηση του Κορέα, στο πλαίσιο αστικοδημοκρατικών μέτρων, έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς όπως επίσης και με την απόφασή της να καταργήσει τη βάση των ΗΠΑ στη Μάντα. Είναι χαρακτηριστική και η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ, που αναφέρει ως ενημέρωση σε Αμερικανούς πολίτες ότι πραγματοποιείται ...«εθνική απεργία των αστυνομικών συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής αστυνομίας» (!) καλώντας τους να «μείνουν στα σπίτια ή σε κάποιο άλλο ασφαλές μέρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ