Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχεια στο μακελειό και την επιχείρηση εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από τη Γάζα

Ξεπέρασαν τους 26.000 οι σκοτωμένοι από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Copyright 2024 The Associated

Σε γη θανάτου και καταστροφής μετατρέπει καθημερινά ο ισραηλινός κατοχικός στρατός τη Λωρίδα της Γάζας, σφυροκοπώντας με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις τον παλαιστινιακό λαό επί 112 μέρες, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων και στριμώχνοντας όλο και περισσότερο 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης προς τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Συνολικά, 26.083 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 64.487 είναι οι τραυματίες, δίχως να καταμετρηθούν στα θύματα οι πάνω από 7.000 αγνοούμενοι που εγκλωβίστηκαν και πέθαναν κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Στο επίκεντρο των επιθέσεων η νότια Γάζα

Επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων που συνεχίζονται σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα είναι πλέον η νότια Γάζα και η πόλη Χαν Γιούνις.

Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού μπήκαν για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία, οι τραυματίες και οι χιλιάδες άμαχοι που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε αυτά. Τα νοσοκομεία Νάσερ και Αμάλ της Χαν Γιούνις αποκλείστηκαν με μπλόκα του ισραηλινού στρατού από τα μέσα της βδομάδας, ενώ το νοσοκομείο αλ Χαΐρ έκλεισε την Πέμπτη, με τον στρατό να βγάζει στον δρόμο με το ζόρι εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς.

Ο Τ. Γουάιτ, διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές νοσοκομείων και γειτονιές της Χαν Γιούνις που είναι γεμάτες ευάλωτους αμάχους, τονίζοντας: «Οι σφοδρές συγκρούσεις κοντά στα εναπομείναντα νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, περιλαμβανομένων των Νάσερ και αλ Αμάλ, έχουν ουσιαστικά οδηγήσει στην περικύκλωση των εγκαταστάσεων, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους που είναι παγιδευμένοι μέσα».

Παράλληλα, σε άλλο ένα έγκλημα, άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού χτύπησαν μεσοβδόμαδα ένα εκπαιδευτικό κέντρο της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στη Χαν Γιούνις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Την Τετάρτη ο κατοχικός στρατός απαίτησε από περίπου μισό εκατομμύριο αμάχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη εκτοπιστεί δύο και τρεις φορές) να εγκαταλείψουν την πόλη, στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων έναντι των Παλαιστίνιων μαχητών.

Παράλληλα, οι εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας.

Την Πέμπτη, στη βόρεια Γάζα, τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας, ενώ περίμεναν στην ουρά για να πάρουν μέρος της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει σε μία σχεδόν κατεστραμμένη περιοχή.

Τη ζοφερή εικόνα στη Λωρίδα της Γάζας κατέγραψε και η Παλαιστινιακή Αρχή Ποιότητας Περιβάλλοντος, που ανακοίνωσε στις 25/1 πως τα 2/3 των Παλαιστινίων στη Γάζα υποφέρουν από ασθένειες που μεταφέρονται με μολυσμένο νερό λόγω της καταστροφής στο δίκτυο ύδρευσης και το σταμάτημα της λειτουργίας σταθμών αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Σημείωσε πως χιλιάδες άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με «χολέρα, χρόνια διάρροια, εντερικές ασθένειες» και πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα συστήματα αποχετευτικών δικτύων, με συνέπεια λύματα στο έδαφος και την πρόκληση υγειονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Χιλιάδες συλλήψεις, «εξαφανίσεις» και βασανιστήρια

Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ ανακοίνωσε μπαράζ εκατοντάδων συλλήψεων στη Λωρίδα της Γάζας και «εκατοντάδες θύματα» στα τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς έπειτα από επιχειρήσεις του στρατού.

Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως η Ειδική Μονάδα 504 στρατιωτικών πληροφοριών ανέκρινε περίπου 2.300 Παλαιστίνιους ύποπτους στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ «για περισσότερες ανακρίσεις».

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Χισάμ Μχάνα, δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» πως ο οργανισμός ερευνά πάνω από 4.000 περιπτώσεις Παλαιστινίων από τη Γάζα που συνελήφθησαν και έκτοτε «εξαφανίστηκαν». Οι μισοί εκτιμάται πως είναι αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού και όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι (εκ των οποίων πολλοί ήταν ξυπόλυτοι φορώντας μία πάνα) κατήγγειλαν εφιαλτικά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Αντίστοιχα, το γραφείο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προ ολίγων ημερών κατήγγειλε τις οικτρές συνθήκες κράτησης χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ και οδηγηθεί σε κρατητήρια ή στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίχως να έχουν την παραμικρή επικοινωνία με δικηγόρους ή τις οικογένειές τους.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το Ισραήλ προωθεί συστηματικά τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, επιχειρώντας να δημιουργήσει «νεκρές ζώνες» μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και «ζεσταίνοντας» σχέδια για την ανέγερση νέων εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψή τους το 2005.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους! Προειδοποίησε δε ότι «η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί την επιβίωσή τους», καθώς «κάθε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπερπλήρες και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, καύσιμα, τρόφιμα και νερό και πολλά φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες». Συμπεραίνει δε πως οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας «είναι καταστροφικές και πρέπει να ληφθεί άμεση δράση».

Με ισοπεδώσεις και ανατινάξεις εκατοντάδων κτιρίων και πολυκατοικιών κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ο κατοχικός στρατός επιχειρεί να δημιουργήσει «νεκρές», «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες» μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, με στόχο ουσιαστικά τη μείωση της έκτασης της Γάζας.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού την περασμένη Δευτέρα, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον φράκτη με το νότιο Ισραήλ αντιαρματική ρουκέτα που έριξαν μαχητές της Χαμάς σε δύο κτίρια που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από Ισραηλινούς στρατιώτες με στόχο την κατεδάφισή τους, οδήγησε στην ανατίναξη των κτιρίων, σκοτώνοντας 21 στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

Αυτό ήταν το πιο πολύνεκρο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου για τον κατοχικό στρατό, ενώ την ίδια μέρα άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη νότια Γάζα, επιβεβαιώνοντας ότι παρά το δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα, Παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στην κατοχική εισβολή.

Επισήμως, πάνω από 200 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, ωστόσο αρκετοί αναλυτές θεωρούν αυτόν τον αριθμό υποτιμημένο.

Τα σχέδια για «νεκρές ζώνες» που προωθεί το Ισραήλ φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, γεγονός που καταγγέλλει η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προειδοποιήσεις που έκανε αυτήν τη βδομάδα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ντιάα Ρασουάν, που διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για λαθρεμπόριο όπλων μέσω των συνόρων Γάζας - Αιγύπτου και κάλεσε το Ισραήλ να μην τολμήσει να καταλάβει τον συνοριακό στρατηγικό διάδρομο που είναι γνωστός ως «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας» (Philadelphi Corridor), γιατί θα πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει εξαγγείλει ήδη ότι ο στρατός θα πρέπει να καταλάβει τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας»...

Συνέδριο για την επιστροφή των εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα

Την ώρα που ο κατοχικός στρατός εντείνει τις εργασίες δημιουργίας «νεκρής ζώνης» πλάτους χιλιομέτρων εντός της Γάζας, χιλιάδες Εβραίοι έποικοι με την υποστήριξη Ισραηλινών υπουργών κάνουν σχέδια επιστροφής των εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, στα κατεχόμενα εδάφη από τα οποία έφυγαν το 2005 με απόφαση της τότε ισραηλινής κυβέρνησης.

Αυτή την Κυριακή, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ, πάνω από 3.000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν συνέδριο με θέμα «Εβραϊκός Εποικισμός στη Γάζα». Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από το «Περιφερειακό Συμβούλιο Σαμάρειας» και τον επικεφαλής του, Γιόσι Νταγκάν, και την πρόεδρο του Κινήματος εποίκων Ναχάλα, Ντανιέλα Βάις.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ και ο υπουργός Τουρισμού Χαΐμ Κατς, όπως και οι υπουργοί του συγκυβερνώντος ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπ. Σμότριτς και δεκάδες βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ, πήγε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ξεκινώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και διευθυντές αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, ζητώντας την αγορά μεταξύ άλλων δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, όπως 25 αεροσκαφών F-35 και 25F-IA, καθώς και άλλων 25 στρατιωτικών ελικοπτέρων Apache.

Από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 250 μεγάλα μεταγωγικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ισραήλ και πάνω από 20 πλοία με 10.000 τόνους πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Φονικές εισβολές και μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Το ανελέητο μπαράζ καθημερινών τρομοκρατικών εισβολών, συλλήψεων, στρατιωτικών μπλόκων και επιθέσεων συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Οχθης, με θύματα πάνω από πέντε νεαρούς Παλαιστίνιους και δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν ξανά σε καταυλισμούς προσφύγων και υποδομές, σε σπίτια και επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς, Καλκίγια και Τουλκαρέμ.

Δεκάδες άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) συνελήφθησαν μέσα στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση για ανακρίσεις, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Οι συνθήκες στις φυλακές όπου παραμένουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι είναι εφιαλτικές. Πολλοί άνθρωποι στριμώχνονται σε μικρά κελιά δίχως καν κρεβάτι για να κοιμηθούν, δίχως ρεύμα, δίχως καν τρεχούμενο νερό ή επαρκείς μερίδες σίτισης. Οι ασθενείς και τραυματίες αφήνονται αβοήθητοι στις φυλακές, καθώς πολύ σπάνια οδηγούνται σε νοσοκομεία ή γιατρούς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντίστασης Εποικισμών και Τείχους (Απαρτχάιντ), Μογιάντ Σααμπάν, δήλωσε την Παρασκευή πως οι επιθέσεις των εποίκων από την περασμένη βδομάδα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ξεπέρασαν τις 120.


Δ. Ο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΕΕ
Παζάρια και σχέδια για τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους προβάλλουν ως «λύση» (και αυτή μακρινή...) ένα πλήρως ελεγχόμενο παλαιστινιακό προτεκτοράτο

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ
Με κοινό παρονομαστή τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης - με «μανδύα» ή χωρίς - οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η ΕΕ και σύμμαχοι τους εντείνουν τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε πλήρη αντίθεση προς το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ελεύθερη πατρίδα, παζαρεύουν και προωθούν ένα αμερικανοϊσραηλινό προτεκτοράτο στο οποίο το Ισραήλ θα έχει το «ελεύθερο» να επεμβαίνει όποτε και όσο θέλει. Με έναν τρόπο δηλαδή η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να επιβάλει ως λύση ό,τι και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα», πριν 4 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ΗΠΑ και ΕΕ, συνυπολογίζοντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα συμφέροντά τους σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εμφανίζονται όλο και περισσότερο να μιλούν γενικόλογα για μια «λύση δύο κρατών», χωρίς καμία αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και αναγνώριση πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ο.κ.

Με τον «αέρα» αυτών των σχεδιασμών, το προηγούμενο Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο παρά μόνο μετά την «απόλυτη νίκη» και επανέλαβε προκλητικά: «Δεν θα υποχωρήσω από τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας. Και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος».

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα μιλούν για ένα κράτος - προτεκτοράτο (κι αυτό στο θολό και αόριστο μέλλον...) ήρθαν να επιβεβαιώσουν και οι σχετικές «διαρροές» μετά την τηλεφωνική συνομιλία των Μπάιντεν και Νετανιάχου την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν εκτενώς τα πιθανά στοιχεία «για ένα μελλοντικό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, μια ιδέα που ο Πρόεδρος βρίσκει "ενδιαφέρουσα"».

Οπως μεταδίδει το CNN, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν αντιτίθεται σε όλες τις «λύσεις δύο κρατών», ενώ ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν πολλοί τύποι λύσεων δύο κρατών».

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν μια σειρά χώρες - μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν δικό τους στρατό, μια σειρά χώρες που έχουν περιορισμούς, οπότε νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να λειτουργήσει»...

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού «κράτους» είχε ταχθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναφέροντας μάλιστα ότι «μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις από δυνάμεις, είτε του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, είτε από αραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις»...

Αντίστοιχα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μιλάει για τη δημιουργία «παλαιστινιακού κράτους» με «εγγυήτριες χώρες», συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και την Τουρκία σε αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχέδια της ΕΕ

Από το διπλωματικό γαϊτανάκι διαφόρων «μεσολαβητών» για υποτιθέμενη «λύση» του Παλαιστινιακού δεν λείπει η ΕΕ.

Ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν στην αρχή της βδομάδας Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, καλώντας σε αυτό ξεχωριστά τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς επίσης τους ομολόγους τους από Ιορδανία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, ο Μπορέλ δήλωσε ότι εφεξής δεν θα αναφέρεται σε ειρηνευτική διαδικασία στο Παλαιστινιακό αλλά σε «διαδικασία για λύση δύο κρατών», προωθώντας στο παρασκήνιο ένα σχέδιο 10 σημείων.

Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» στην οποία θα συμμετέχουν «βασικοί παράγοντες», όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ, που θα είναι σε επαφή με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να σχεδιάσουν το πλαίσιο «ειρηνευτικού σχεδίου», «λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προηγούμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης». Αυτό το σχέδιο με τη σειρά του θα παρουσιαστεί στα «μέρη της σύγκρουσης» και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση «για τις τελικές διαπραγματεύσεις».

Στα εκτενή ρεπορτάζ ειδησεογραφικών πρακτορείων και δικτύων για το θέμα δεν καταγράφεται καμία αναφορά του σχεδίου σε εφαρμογή των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, ούτε βέβαια σε αυτές που αναφέρονται σε σύνορα του 1967, σε κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και στην ανάγκη επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων...

Στο φόντο αυτών των δηλώσεων και σχεδιασμών, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον εμφανίστηκε την Παρασκευή σχετικά «αισιόδοξος», δηλώνοντας στο τέλος της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, να προωθηθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι. Σε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κάμερον είπε ότι το Ισραήλ εξετάζει μια βρετανική πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της πόλης Ασντότ για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, αλλά ότι αυτό θα χρειαστεί «πολλή ώθηση» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Το να πετύχουμε μια παύση όπου σταματάμε τον πόλεμο και αρχίζουμε να εξετάζουμε πώς θα μπει η βοήθεια και θα βγουν οι όμηροι, νομίζω ότι υπάρχει μια προοπτική γι' αυτό», είπε ο Κάμερον στο «Reuters».

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, στο οποίο είχε προσφύγει από τον περασμένο μήνα η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την υπόθεση (η κανονική απόφαση για την προσφυγή θα ληφθεί πολύ αργότερα).

Το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων για προστασία από τις ανηλεείς επιθέσεις του στρατού, αλλά δεν απαίτησε την άμεση ή μεσοπρόθεσμη παύση των βομβαρδισμών, παρά μόνο κάλεσε το κράτος - δολοφόνο ...να υποβάλει έκθεση σε έναν μήνα για τα μέτρα που θα λάβει προς την κατεύθυνση αποτροπής πράξεων γενοκτονίας.

Απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ και δικαίωσε εκείνο της Νότιας Αφρικής, αποφασίζοντας ότι το ίδιο το Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα, αναγνωρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «προστατευόμενη ομάδα», στη βάση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας.

Η (Αμερικανίδα) πρόεδρος του Δικαστηρίου, Τζόαν Ντόναχι, ανακοίνωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας» στην περιοχή και ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών.

Με πλειοψηφία 15 έναντι 2 δικαστών, το δικαστήριο έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει «την εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού και να λάβει άμεσα μέτρα για να διευκολύνει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, το Ισραήλ καλείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων της καταστροφής που προκλήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μάλικι, σχολίασε πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «δείχνει ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου», εκτιμώντας ότι «διαταράσσει την κουλτούρα εγκληματικότητας και ατιμωρησίας που χαρακτηρίζει την πολυετή κατοχή, τις διώξεις και το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη». Τόνισε επίσης πως το Ισραήλ «απέτυχε να πείσει το Δικαστήριο ότι δεν παραβιάζει τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».

Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική» και ότι το Ισραήλ, «όπως κάθε χώρα, έχει το εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του»...

ΥΕΜΕΝΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οσο εντείνεται η επίθεση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο τροφοδοτούνται με «καύσιμη ύλη» άλλες εστίες συγκρούσεων, όπως αυτές σε Ερυθρά Θάλασσα - Υεμένη, Συρία, Ιράκ και Λίβανο, με φόντο τους έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη στήριξη κι άλλων συμμάχων τους, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, εναντίον στόχων των Χούθι, καθώς και τις αναχαιτίσεις πυραύλων που συνεχίζουν να εκτοξεύουν ενάντια σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε «από τις ζώνες που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη» προς αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν. Οπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ο πύραυλος κατευθυνόταν προς το σημείο όπου βρισκόταν ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke και καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει «τραυματισμούς ή ζημιές».

Επίσης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία «Ambrey», οι Χούθι φέρονται να πραγματοποίησαν την ίδια μέρα νέο πυραυλικό χτύπημα σε εμπορικό πλοίο, 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Αντεν. Σύμφωνα με την «Ambrey», ακολούθησε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά.

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιπροσωπεία των Χούθι επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπογκντάνοφ, συζητώντας μαζί του «την ανάγκη να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να ασκηθούν πιέσεις» στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, επισημαίνοντας εύλογα ότι απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Στο Ιράκ, μετά τις τελευταίες αμερικανικές επιθέσεις σε θέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων με απώτερο στόχο την πλήρη αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος. Σήμερα, στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 900 στη γειτονική Συρία. Η παρουσία τους στο ιρακινό έδαφος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις σιιτικές πολυτοφυλακές, που πραγματοποιούν επιθέσεις με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν.

Στη Συρία, το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις κυρίως σε θέσεις μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ ή των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», βάλλοντας ιδιαίτερα σε προάστια και συνοικίες της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Τέλος η μεθόριος Ισραήλ - Λιβάνου καθημερινά τροφοδοτείται με νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί συνεχώς με γενικευμένο πόλεμο τη Βηρυτό, επιδιώκοντας σε αυτή τη φάση (με διπλωματικά ή μη μέσα) να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ