Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχεια στο μακελειό και την επιχείρηση εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από τη Γάζα

Ξεπέρασαν τους 26.000 οι σκοτωμένοι από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Copyright 2024 The Associated

Σε γη θανάτου και καταστροφής μετατρέπει καθημερινά ο ισραηλινός κατοχικός στρατός τη Λωρίδα της Γάζας, σφυροκοπώντας με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις τον παλαιστινιακό λαό επί 112 μέρες, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων και στριμώχνοντας όλο και περισσότερο 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης προς τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Συνολικά, 26.083 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 64.487 είναι οι τραυματίες, δίχως να καταμετρηθούν στα θύματα οι πάνω από 7.000 αγνοούμενοι που εγκλωβίστηκαν και πέθαναν κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Στο επίκεντρο των επιθέσεων η νότια Γάζα

Επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων που συνεχίζονται σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα είναι πλέον η νότια Γάζα και η πόλη Χαν Γιούνις.

Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού μπήκαν για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία, οι τραυματίες και οι χιλιάδες άμαχοι που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε αυτά. Τα νοσοκομεία Νάσερ και Αμάλ της Χαν Γιούνις αποκλείστηκαν με μπλόκα του ισραηλινού στρατού από τα μέσα της βδομάδας, ενώ το νοσοκομείο αλ Χαΐρ έκλεισε την Πέμπτη, με τον στρατό να βγάζει στον δρόμο με το ζόρι εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς.

Ο Τ. Γουάιτ, διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές νοσοκομείων και γειτονιές της Χαν Γιούνις που είναι γεμάτες ευάλωτους αμάχους, τονίζοντας: «Οι σφοδρές συγκρούσεις κοντά στα εναπομείναντα νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, περιλαμβανομένων των Νάσερ και αλ Αμάλ, έχουν ουσιαστικά οδηγήσει στην περικύκλωση των εγκαταστάσεων, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους που είναι παγιδευμένοι μέσα».

Παράλληλα, σε άλλο ένα έγκλημα, άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού χτύπησαν μεσοβδόμαδα ένα εκπαιδευτικό κέντρο της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), στη Χαν Γιούνις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Την Τετάρτη ο κατοχικός στρατός απαίτησε από περίπου μισό εκατομμύριο αμάχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη εκτοπιστεί δύο και τρεις φορές) να εγκαταλείψουν την πόλη, στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων έναντι των Παλαιστίνιων μαχητών.

Παράλληλα, οι εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας.

Την Πέμπτη, στη βόρεια Γάζα, τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας, ενώ περίμεναν στην ουρά για να πάρουν μέρος της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει σε μία σχεδόν κατεστραμμένη περιοχή.

Τη ζοφερή εικόνα στη Λωρίδα της Γάζας κατέγραψε και η Παλαιστινιακή Αρχή Ποιότητας Περιβάλλοντος, που ανακοίνωσε στις 25/1 πως τα 2/3 των Παλαιστινίων στη Γάζα υποφέρουν από ασθένειες που μεταφέρονται με μολυσμένο νερό λόγω της καταστροφής στο δίκτυο ύδρευσης και το σταμάτημα της λειτουργίας σταθμών αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Σημείωσε πως χιλιάδες άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με «χολέρα, χρόνια διάρροια, εντερικές ασθένειες» και πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα συστήματα αποχετευτικών δικτύων, με συνέπεια λύματα στο έδαφος και την πρόκληση υγειονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Χιλιάδες συλλήψεις, «εξαφανίσεις» και βασανιστήρια

Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ ανακοίνωσε μπαράζ εκατοντάδων συλλήψεων στη Λωρίδα της Γάζας και «εκατοντάδες θύματα» στα τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς έπειτα από επιχειρήσεις του στρατού.

Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως η Ειδική Μονάδα 504 στρατιωτικών πληροφοριών ανέκρινε περίπου 2.300 Παλαιστίνιους ύποπτους στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ «για περισσότερες ανακρίσεις».

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Χισάμ Μχάνα, δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» πως ο οργανισμός ερευνά πάνω από 4.000 περιπτώσεις Παλαιστινίων από τη Γάζα που συνελήφθησαν και έκτοτε «εξαφανίστηκαν». Οι μισοί εκτιμάται πως είναι αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού και όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι (εκ των οποίων πολλοί ήταν ξυπόλυτοι φορώντας μία πάνα) κατήγγειλαν εφιαλτικά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Αντίστοιχα, το γραφείο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προ ολίγων ημερών κατήγγειλε τις οικτρές συνθήκες κράτησης χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ και οδηγηθεί σε κρατητήρια ή στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίχως να έχουν την παραμικρή επικοινωνία με δικηγόρους ή τις οικογένειές τους.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το Ισραήλ προωθεί συστηματικά τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, επιχειρώντας να δημιουργήσει «νεκρές ζώνες» μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και «ζεσταίνοντας» σχέδια για την ανέγερση νέων εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψή τους το 2005.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους! Προειδοποίησε δε ότι «η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί την επιβίωσή τους», καθώς «κάθε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπερπλήρες και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, καύσιμα, τρόφιμα και νερό και πολλά φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες». Συμπεραίνει δε πως οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας «είναι καταστροφικές και πρέπει να ληφθεί άμεση δράση».

Με ισοπεδώσεις και ανατινάξεις εκατοντάδων κτιρίων και πολυκατοικιών κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ο κατοχικός στρατός επιχειρεί να δημιουργήσει «νεκρές», «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες» μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, με στόχο ουσιαστικά τη μείωση της έκτασης της Γάζας.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού την περασμένη Δευτέρα, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον φράκτη με το νότιο Ισραήλ αντιαρματική ρουκέτα που έριξαν μαχητές της Χαμάς σε δύο κτίρια που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από Ισραηλινούς στρατιώτες με στόχο την κατεδάφισή τους, οδήγησε στην ανατίναξη των κτιρίων, σκοτώνοντας 21 στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

Αυτό ήταν το πιο πολύνεκρο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου για τον κατοχικό στρατό, ενώ την ίδια μέρα άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη νότια Γάζα, επιβεβαιώνοντας ότι παρά το δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα, Παλαιστίνιοι μαχητές εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στην κατοχική εισβολή.

Επισήμως, πάνω από 200 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, ωστόσο αρκετοί αναλυτές θεωρούν αυτόν τον αριθμό υποτιμημένο.

Τα σχέδια για «νεκρές ζώνες» που προωθεί το Ισραήλ φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, γεγονός που καταγγέλλει η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προειδοποιήσεις που έκανε αυτήν τη βδομάδα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ντιάα Ρασουάν, που διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για λαθρεμπόριο όπλων μέσω των συνόρων Γάζας - Αιγύπτου και κάλεσε το Ισραήλ να μην τολμήσει να καταλάβει τον συνοριακό στρατηγικό διάδρομο που είναι γνωστός ως «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας» (Philadelphi Corridor), γιατί θα πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει εξαγγείλει ήδη ότι ο στρατός θα πρέπει να καταλάβει τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας»...

Συνέδριο για την επιστροφή των εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα

Την ώρα που ο κατοχικός στρατός εντείνει τις εργασίες δημιουργίας «νεκρής ζώνης» πλάτους χιλιομέτρων εντός της Γάζας, χιλιάδες Εβραίοι έποικοι με την υποστήριξη Ισραηλινών υπουργών κάνουν σχέδια επιστροφής των εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, στα κατεχόμενα εδάφη από τα οποία έφυγαν το 2005 με απόφαση της τότε ισραηλινής κυβέρνησης.

Αυτή την Κυριακή, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ, πάνω από 3.000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν συνέδριο με θέμα «Εβραϊκός Εποικισμός στη Γάζα». Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από το «Περιφερειακό Συμβούλιο Σαμάρειας» και τον επικεφαλής του, Γιόσι Νταγκάν, και την πρόεδρο του Κινήματος εποίκων Ναχάλα, Ντανιέλα Βάις.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ και ο υπουργός Τουρισμού Χαΐμ Κατς, όπως και οι υπουργοί του συγκυβερνώντος ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπ. Σμότριτς και δεκάδες βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ, πήγε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη ξεκινώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και διευθυντές αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, ζητώντας την αγορά μεταξύ άλλων δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών, όπως 25 αεροσκαφών F-35 και 25F-IA, καθώς και άλλων 25 στρατιωτικών ελικοπτέρων Apache.

Από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 250 μεγάλα μεταγωγικά πολεμικά αεροσκάφη στο Ισραήλ και πάνω από 20 πλοία με 10.000 τόνους πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Φονικές εισβολές και μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Το ανελέητο μπαράζ καθημερινών τρομοκρατικών εισβολών, συλλήψεων, στρατιωτικών μπλόκων και επιθέσεων συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Οχθης, με θύματα πάνω από πέντε νεαρούς Παλαιστίνιους και δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν ξανά σε καταυλισμούς προσφύγων και υποδομές, σε σπίτια και επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς, Καλκίγια και Τουλκαρέμ.

Δεκάδες άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) συνελήφθησαν μέσα στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση για ανακρίσεις, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Οι συνθήκες στις φυλακές όπου παραμένουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι είναι εφιαλτικές. Πολλοί άνθρωποι στριμώχνονται σε μικρά κελιά δίχως καν κρεβάτι για να κοιμηθούν, δίχως ρεύμα, δίχως καν τρεχούμενο νερό ή επαρκείς μερίδες σίτισης. Οι ασθενείς και τραυματίες αφήνονται αβοήθητοι στις φυλακές, καθώς πολύ σπάνια οδηγούνται σε νοσοκομεία ή γιατρούς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντίστασης Εποικισμών και Τείχους (Απαρτχάιντ), Μογιάντ Σααμπάν, δήλωσε την Παρασκευή πως οι επιθέσεις των εποίκων από την περασμένη βδομάδα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ξεπέρασαν τις 120.


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα(2024-03-30 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα κατάρρευσης και τα τελευταία νοσοκομεία εν μέσω του μακελειού στη Γάζα(2024-01-10 00:00:00.0)
Φονικότερες οι επιδρομές ενόψει της επίσκεψης Μπους...(2008-01-04 00:00:00.0)
Οριακό «ναι» από την Κνεσέτ για Σαρόν(2004-10-27 00:00:00.0)
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα(2004-09-08 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή κλιμάκωση(2001-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ