Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οσο εντείνεται η επίθεση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο τροφοδοτούνται με «καύσιμη ύλη» άλλες εστίες συγκρούσεων, όπως αυτές σε Ερυθρά Θάλασσα - Υεμένη, Συρία, Ιράκ και Λίβανο, με φόντο τους έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη στήριξη κι άλλων συμμάχων τους, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, εναντίον στόχων των Χούθι, καθώς και τις αναχαιτίσεις πυραύλων που συνεχίζουν να εκτοξεύουν ενάντια σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε «από τις ζώνες που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη» προς αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Αντεν. Οπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ο πύραυλος κατευθυνόταν προς το σημείο όπου βρισκόταν ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh-Burke και καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει «τραυματισμούς ή ζημιές».

Επίσης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία «Ambrey», οι Χούθι φέρονται να πραγματοποίησαν την ίδια μέρα νέο πυραυλικό χτύπημα σε εμπορικό πλοίο, 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Αντεν. Σύμφωνα με την «Ambrey», ακολούθησε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά.

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιπροσωπεία των Χούθι επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπογκντάνοφ, συζητώντας μαζί του «την ανάγκη να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να ασκηθούν πιέσεις» στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, επισημαίνοντας εύλογα ότι απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Στο Ιράκ, μετά τις τελευταίες αμερικανικές επιθέσεις σε θέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων με απώτερο στόχο την πλήρη αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος. Σήμερα, στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 900 στη γειτονική Συρία. Η παρουσία τους στο ιρακινό έδαφος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις σιιτικές πολυτοφυλακές, που πραγματοποιούν επιθέσεις με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν.

Στη Συρία, το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις κυρίως σε θέσεις μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ ή των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», βάλλοντας ιδιαίτερα σε προάστια και συνοικίες της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Τέλος η μεθόριος Ισραήλ - Λιβάνου καθημερινά τροφοδοτείται με νέο γύρο εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί συνεχώς με γενικευμένο πόλεμο τη Βηρυτό, επιδιώκοντας σε αυτή τη φάση (με διπλωματικά ή μη μέσα) να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ