Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
«Στην καρδιά του γεωπολιτικού ανταγωνισμού η τεχνολογία»

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη βδομάδα που πέρασε τη «Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας», ένα πακέτο μέτρων που, όπως γράφεται στον Τύπο, έχει ως στόχο να γίνει «οικονομική ασπίδα» των μονοπωλίων της απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, όπως και τις ΗΠΑ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι» στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 5 βασικά μέτρα απέναντι στην «αύξηση των παγκόσμιων γεωπολιτικών απειλών» θα αφορούν την ενίσχυση των κανονισμών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τον συντονισμό των ελέγχων των εξαγωγών, την υποστήριξη της έρευνας σε τεχνολογίες «διπλής χρήσης» (για πολιτική και στρατιωτική χρήση»), τη βελτίωση της ασφάλειας της έρευνας και ένα εργαλείο για τον «έλεγχο διαρροών ευαίσθητης τεχνογνωσίας» μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων στο εξωτερικό. Σκοπεύουν για τον λόγο αυτό να ενσωματώσουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ένα σύστημα ελέγχου για τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις σε ευαίσθητες βιομηχανίες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στόχος της ΕΕ είναι να αυξήσει την προστασία βασικών τομέων, όπως οι ημιαγωγοί, η κβαντική πληροφορική, η βιοτεχνολογία, η βιομηχανία μηδενικών εκπομπών, η «καθαρή Ενέργεια» και τα κρίσιμα ορυκτά, όπως και η διαστημική τεχνολογία, τομείς γύρω απ' τους οποίους «πέφτουν κορμιά» για την πρωτιά στην «κούρσα» του ανταγωνισμού.

Ηδη από τον περασμένο Οκτώβρη, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την επεξεργασία λίστας με «ιδιαίτερης αξίας» βιομηχανικά προϊόντα, για τα οποία θα αξιολογηθεί αν οι εξαγωγές τους μπορεί και / ή πρέπει να συνεχιστούν προς κάποιες περιοχές.

Κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου, αν και δεν έγινε ρητή αναφορά στην Κίνα, η αρμόδια επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, ανέφερε τότε ότι «η τεχνολογία βρίσκεται επί του παρόντος στην καρδιά του γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Και η ΕΕ θέλει να αποτελεί παίκτη, όχι παιδική χαρά ("a player, not a playground")».

Ο δε αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, υποστήριξε ότι η σχετική λίστα «δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα» αλλά πως «όταν βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής εξάρτησης, κίνδυνος να σπάσουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού που θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για εμάς, αναλαμβάνουμε μέτρα, δεν περιμένουμε».

Οι «αξιολογήσεις κινδύνου» που ξεκίνησαν τότε, ιεραρχούν τέσσερις βασικούς τεχνολογικούς τομείς, οι οποίοι επιλέχθηκαν προσεκτικά «λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης, μετασχηματιστικής φύσης τους και της "επικείμενης" δυνατότητάς τους να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις κατηγορίες: Προηγμένοι ημιαγωγοί. Τεχνητή Νοημοσύνη. Κβαντική τεχνολογία (περιλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών, της κβαντικής κρυπτογραφίας, των κβαντικών επικοινωνιών και της κβαντικής ανίχνευσης και ραντάρ). Βιοτεχνολογία (συμπεριλαμβανομένων τεχνικών γενετικής τροποποίησης κ.τ.λ.), ενώ σειρά πήρε η αξιολόγηση έξι ακόμα «κρίσιμων» τεχνολογικών τομέων (εικονική πραγματικότητα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διαστημική πλοήγηση, πυρηνικοί αντιδραστήρες, υδρογόνο, μπαταρίες, drones και ρομποτική).

Την ίδια ώρα και η Κίνα έχει περιορίσει την εξαγωγή κρίσιμων πρώτων υλών για τη βιομηχανία, καθώς και την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα του γραφίτη, που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει συνδέσει με «συνέπειες για την κυριαρχία και τη στρατηγική μας αυτονομία» και χαρακτηρίσει «θεμελιώδους σημασίας για την αμυντική μας βιομηχανία».

Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Ιούνη σημείωνε ειδικά για τον γραφίτη ότι μαζί με το αλουμίνιο αποτελούν «υλικά πολύ υψηλού κινδύνου», με όρους «από τους οποίους μπορεί να προκληθούν κίνδυνοι για τη γεωπολιτική και την εφοδιαστική αλυσίδα». Σημειωτέον, η Κίνα υπολογίζεται ότι παράγει σήμερα το 69% του γραφίτη παγκοσμίως, ανάμεσα σε μια σειρά από άλλες σπάνιες γαίες και υλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ